Linky z Tchaj-wanu na výrobu roušek se mají rozjet, Vystrčil se dohodl s ministry

19.10.2020

eurozpravy.cz | 14:52 | Rubrika: Politika | Autor: EuroZprávy.cz / ČTK


Senátoři v čele s předsedou horní komory Milošem Vystrčilem (ODS) dohodli s ministry Karlem Havlíčkem (za ANO) a Tomášem Petříčkem (ČSSD) konkrétní kroky, které povedou k přijetí a využití pěti automatizovaných linek na výrobu roušek z Tchaj-wanu.

Vystrčil to dnes oznámil na svém twitteru. Jednání členů vlády označil za "velmi konstruktivní".

"Konkrétní kroky k přijetí a využití pěti linek dohodnuty," uvedl předseda Senátu bez dalších podrobností. Zároveň poděkoval za podporu při "velmi otevřené a 'úkolovací' diskusi" předsedům zahraničního výboru Pavlu Fischerovi (nezávislí) a zdravotnického výboru Lumíru Kantorovi (KDU-ČSL).

Ministr zahraničí Petříček na svém twitteru dohodu potvrdil. Dodal, že jeho úřad dodá diplomatickou podporu, která zahrnuje darovací smlouvu, výjimky pro personál z Tchaj-wanu, a Havlíčkovo ministerstvo průmyslu a obchodu zajistí provozovatele.

Linky na výrobu roušek, které České republice darovala tchajwanská firma Autoland Technology, by podle dřívějšího vyjádření Havlíčka pro Hospodářské noviny měla zčásti převzít Vězeňská služba. Havlíček ale následně uvedl, že se "nejedná o obvyklý humanitární dar, který lze jen tak přijmout a někomu darovat" a že "je třeba postupovat v mezích zákona a dbát na nenarušeni hospodářské soutěže".

Vězeňská služba by podle své mluvčí Petry Kučerové mohla využít jednu až dvě linky, zbylé by měly být vysoutěženy. Podle Havlíčka o ně mají firmy zájem.

Linky na výrobu roušek se rozhodla dodat tchajwanská firma Autoland Technology. Potvrdil to 14. září po návštěvě českých senátorů na Tchaj-wanu ředitel společnosti Kchuo Li-lin. Podle něj by linky v Česku mohly být spuštěny v polovině listopadu, pokud se podaří dokončit správní procesy, které vyžadují asistenci české vlády. "Následně 16. září jsme se za Vaší přítomnosti distančně dohodli, že přijetí daru je vláda ochotna zajistit," napsal Vystrčil předminulou neděli Havlíčkovi.

Každá linka vyrobí 30 zdravotnických roušek nebo respirátorů za minutu, za týden je to tedy kolem milionu roušek nebo respirátorů. Podle Hospodářských novin bylo třeba vyřešit, kdo zaplatí celní poplatek, kdo se postará o převoz, následnou údržbu nebo kdo bude komunikovat s tchajwanskou stranou.

Senátoři navštívili Tchaj-wan k velké nelibosti Číny, která ostrovní zemi považuje za svou vzbouřenou provincii. Tchajwanskou misi opakovaně kritizovali prezident Miloš Zeman a premiér Andrej Babiš (ANO). Zastání naopak Vystrčil nalezl u části opozice či u některých evropských zemí a USA.

Přílohy