Lobbovali jsme za řetězení smluv, kde to šlo, říká odborář z jihlavského Bosche

26.04.2013

Hospodářské noviny | Rubrika: Téma | Strana: 3 | autor: Michaela Mužíková


Roman Bence ani nemusel čekat na to, až začne pravidlo třikrát a dost platit, a už věděl, že zákaz opakovaných smluv na dobu určitou způsobí problémy. V jihlavské pobočce německého koncernu Bosch Diesel, kde zastupuje odbory, totiž dobře viděl, kolik lidí tento způsob práce živí.

„Firmy jsou v potížích, nevědí, kolik bude zakázek, a smlouvy dávají klidně jen na tři měsíce, jenže pokud zákon řekne, že se smí opakovat jen třikrát, tak už jsme vyčerpaní po devíti měsících,“ říká Roman Bence, který se kvůli tomu před rokem a půl do boje za změkčení zákoníku práce osobně pustil a včera svým způsobem i vyhrál. Senátoři novelu, která znovu umožní opakované krátkodobé smlouvy pro pracovníky ve výrobě, na stavbách nebo v sezonních službách, podpořili a sněmovně ji vrátili už jen s technickým pozměňovacím návrhem.

Ze dne na den bez stravenek „Když jsme zjistili, co se chystá, tak jsme hned začali zkoumat, kteří vlivní lidé by se za nás v této věci mohli postavit, a zkoušeli jsme je přemluvit,“ popisuje Bence cestu, která ho nakonec dovedla až k jihlavskému senátorovi Miloši Vystrčilovi. Ten si pak vzal téma za své a začal společně s lidmi z firem jednat na ministerstvu práce.

„Společně jsme tam pořád dokola vysvětlovali, že jediné, čeho se jejich návrhem docílí, bude, že lidi ve fabrikách nahradí agenturní zaměstnanci, což jsou novodobí otroci,“ vzpomíná Bence, jehož slova se nakonec potvrdila i v praxi.

Za obnovu řetězení smluv začal lobbovat na podzim roku 2011, zákon však zastavit nestihl a změna od ledna roku 2012 vstoupila v platnost.

Už o několik měsíců později pak kolem sebe Roman Bence viděl to, co předvídal. Ve firmě, která nikdy agenturní zaměstnance nepotřebovala, jich najednou byly potřeba desítky. A stávali se přímo z jeho někdejších kolegů. Jen najednou neměli stravenky a další benefity, žádnou jistotu práce a také brali o něco méně peněz. Agentura si za jejich „dodání“ strhávala provizi. Jihlavská fabrika ale neměla podle Benceho podobně jako řada dalších podniků na výběr.

„Nabírat nové lidi centrála v nejisté době zakázala a ti stávající na dobu určitou už zase neměli podle nového zákona na prodloužení smlouvy nárok,“ říká Bence. Dobrý rok pro agentury Naopak pro pracovní agentury to byl dobrý rok. Jejich obrat loni meziročně stoupl o devatenáct procent, a to částečně právě díky nápadu z dílny bývalého ministra práce Jaromíra Drábka.

„Radost z té nynější změny pochopitelně nemáme,“ říká proto Luboš Rejchrt z Asociace poskytovatelů personálních služeb, zvrátit řetězení prý ale agentury nezkoušely.

Přílohy