M. Vystrčil: Prezident by odešel na nemocenskou, procedura návratu není složitá

20.10.2021

proglas.cz | Rubrika: 13+ | Autor: Filip Breindl


S předsedou Senátu Milošem Vystrčilem (ODS) jsme v 13+ hovořili o tom, jak Parlament ČR připravuje na základě zprávy Ústřední vojenské nemocnice o zdravotním stavu prezidenta Miloše Zemana jednání o případné aktivaci článku 66 Ústavy ČR o dočasném přesunu prezidentských pravomocí.

Lídři parlamentních stran se na včerejším jednání shodli na tom, že si Sněmovna a Senát před listopadovým jednáním vyžádají od ÚVN aktualizovanou zprávu o zdravotním stavu prezidenta a prognóze, pokud jde o možnosti vykonávat úřad. "Zdravotní stav každého člověka se s postupem času vyvíjí, tudíž je správné, pokud chcete o něčem rozhodovat, abyste věděli v daný okamžik co nejblíže tomu rozhodování, jaký je ten zdravotní stav," řekl k tomu Miloš Vystrčil s tím, že předpokládá podobnou součinnost ÚVN, jakou nyní nemocnice poskytla Senátu. 

Otevřené zůstávají termíny schůzí parlamentních komor, v případě Sněmovny je to možné až po ustavující schůzi svolané na 8. listopad. "Shodovali jsme se na tom, že pokud bude potřeba přistoupit k tomu hlasování, neměla by ta hlasování ve Sněmovně a Senátu být časově daleko od sebe. Trochu jsme se nedokázali shodnout, kdy by to měl udělat Senát, byť bylo zřejmé, že by měl být jako první, zda 5. listopadu už je vhodný termín, nebo by to bylo lepší třeba 8. nebo 9. listopadu," popsal předseda Senátu, podle něhož jde právě o nalezení takového termínu pro schůzi horní parlamentní komory, který by byl co nejblíže předpokládané sněmovní schůzi zaměřené na přesun prezidentských pravomocí. "Nebylo by úplně šťastné, pokud by ty termíny hlasování byly daleko od sebe, aby si pak Sněmovna musela žádat o aktuální informace o zdravotním stavu," vysvětlil Miloš Vystrčil. 

Případná aktivace článku 66 podle něj zjednodušeně znamená odchod prezidenta "na nemocenskou", kdy neztrácí svou pozici, ale výkon pravomocí na dobu pracovní neschopnosti přebírají další vrcholní ústavní činitelé, zejména předseda vlády a Sněmovny. "V okamžiku, kdy se zdravotní stav prezidenta zlepší natolik, že je schopen zastávat svůj úřad, potom požádá komory, aby zrušily rozhodnutí o tom, že není schopen úřad zastávat. Došlo by k deaktivaci článku 66, a pokud by to alespoň jedna komora učinila, v tom okamžiku by podle naprosté většiny ústavních právníků mohl začít zastávat svůj úřad," popsal Miloš Vystrčil s tím, že případné sporné situace by musel do 15 dnů rozhodnout Ústavní soud.

Za důležité pokládá, aby zákonodárci i veřejnost dostávali maximum relevantních informací. "Cílem je, abychom pokud možno postupovali v maximální shodě. Není naším cílem rozdělovat společnost a dávat nepřesné informace. Zopakuji, že hlasování o článku 66 je hlasováním o odchodu pana prezidenta na nemocenskou, to znamená, že zůstává prezidentem, a pokud by se jeho zdravotní stav zlepšil, což si všichni přejeme, mohl by normálně nastoupit do práce. Neděláme nic jiného, než že plníme svou povinnost, která je nám dána z Ústavy," shrnul počínání parlamentu předseda jeho horní parlamentní komory.

 

Odkaz na článek a audiozáznam rozhovoru s předsedou Senátu Milošem Vystrčilem.

Přílohy