Mandát budou i letos obhajovat dvě třetiny senátorů

30.05.2016

Zpravodajství ČTK | 17:20 | Rubrika: pol pod for


Praha 30. května (ČTK) - O znovuzvolení se letos budou ucházet opět dvě třetiny senátorů z 27, jimž na podzim končí dosavadní mandát. Podobné to bylo i při posledních senátních volbách před dvěma lety. Zůstat v horní komoře chtějí její místopředsedové Zdeněk Škromach (ČSSD) a Miluše Horská z klubu KDU-ČSL a nezávislých, místopředseda ODS Miloš Vystrčil nebo šéfové lidoveckého klubu Petr Šilar a klubu Starostové Jan Horník. Vyplývá to ze srovnání dosud známých nominací, které dnes udělala ČTK.

Po dvou desetiletích v horní komoře končí dva z jejích nejdéle sloužících členů - místopředseda Senátu Přemysl Sobotka a Pavel Eybert (oba ODS). Z občanských demokratů mandát nebudou obhajovat ani její pražští senátoři Petr Bratský a Milan Pešák.
ČSSD přijde o senátory Miloše Malého, Antonína Maštalíře a Zdeňka Bestu. Kandidovat znovu se podle dostupných informací nechystá ani bývalý sociální demokrat a někdejší hejtman Jaroslav Palas z klubu Strany práv občanů. Jeho kolega z této frakce Jozef Regec by naopak rád v horní komoře zůstal, avšak za Stranu soukromníků.
V roce 2010 v obvodech, kde se nyní bude znovu volit, vyhráli sociální demokraté, kteří získali 12 křesel. Dva z jejích tehdejších vítězů - Jozef Regec a Jaroslav Palas - ale v uplynulých letech přestoupili do klubu SPO a KSČM. Klub ČSSD, v němž je nyní 33 senátorů, tak může přijít o deset členů. Jedenáctičlenný klub KDU-ČSL a nezávislí může volbami ztratit tři členy, jen dva z nich jsou lidovci. Třetí je Horská.
Z pětičlenného klubu ANO končí mandát jen Aleně Dernerové (za Severočechy.cz). Vládním stranám tak bez ohledu na výsledek voleb zůstane dohromady 35 senátorů (23 v klubu ČSSD, osm v klubu KDU-ČSL a čtyři senátoři za ANO), k většině 41 hlasů v jednaosmdesátičlenné horní komoře jich budou potřebovat šest.
Právě tolik senátorů bez ohledu na výsledek voleb zůstane ODS. Šest členů má nyní i klub Starostové a nezávislí, mandát končí Horníkovi. V roce 2010 sice tato frakce získala ve volbách dva členy, nynějšího europoslance Jaromíra Štětinu ale předloni v září nahradila v doplňovacích volbách Ivana Cabrnochová (SZ), která patří mezi šest senátorů bez klubové příslušnosti.
Nejcitelnějšímu oslabení bude čelit šestičlenný klub SPO a komunistů. Kromě Regece a Palase končí mandát také Jaroslavu Doubravovi (za Severočechy.cz). Klub, v němž je jediný senátor KSČM Václav Homolka, tak bude pro zachování své existence potřebovat alespoň dva senátory, klub ANO jen jednoho.
Dva senátory by kvůli obnovení svého klubu potřebovala ve volbách získat také Strana zelených. Volby budou rovněž příležitostí pro to, aby zastoupení v horní komoře získala TOP 09, která o něj přišla Štětinovým odchodem.

Přílohy