Měli by všichni důchodci pobírající penzi nejméně 25 let dostat od příštího roku přidáno

19.07.2018

ČRO Radiožurnál | 18:10 | Pořad: Ozvěny dne - publicistika


Vladimír KROC, moderátor
--------------------
Měli by všichni důchodci pobírající penzi nejméně 25 let dostat od příštího roku přidáno o celou tisícovku nebo by dnešní senátní návrh ohrozil samotné navýšení důchodů? Jak znějí bývalému ministrovi zahraničí Cyrilu Svobodovi slova šéfa nizozemské diplomacie, podle něhož by migranti tmavší pletí mohli být v Praze nebo Varšavě vystavováni fyzickým útokům? A proč bulharský antimonopolní úřad odmítl hned dvě plánované transakce, které chtějí v této zemi podniknout české firmy? Senátem prošel návrh, aby tisícikorunový příplatek k měsíčnímu důchodu dostávali senioři, kteří čerpají důchod 25 a více let. Senátoři dnes navrhli nahradit touto cestou část vládní důchodové novely, podle níž by o tisíc korun měsíčně navíc dostávali jen penzisté starší 85 let. Předloha, která také zvyšuje pevnou část důchodů o procentní bod na 10 % průměrné mzdy se vrací k posouzení do sněmovny. Teď zdravím autora zmíněného návrhu, místopředsedu ODS a předsedu senátorského klubu občanských demokratů Miloše Vystrčila, dobrý den.

Miloš VYSTRČIL, místopředseda strany /ODS/
--------------------
Hezký podvečer.


Vladimír KROC, moderátor
--------------------
A v senátním studiu je také senátorka ČSSD Milada Emmerová z výboru pro zdravotnictví a sociální politiku. Dobrý den.

Milada EMMEROVÁ, senátorka /ČSSD/
--------------------
Dobrý den.

Vladimír KROC, moderátor
--------------------
Pane senátora, o co opíráte ten svůj podnět, jaký má mít především smysl?

Miloš VYSTRČIL, místopředseda strany /ODS/
--------------------
Ten smysl je především sociálně a dosáhnout nějaké spravedlnosti, protože ten vládní návrh tak, jak byl předložen, zapomněl na jednu skupinu žen, a to jsou ty ženy, které vlastně ještě v době socialismu a potom řekněme hned po roce 89 vychovávaly jedno, dvě, tři čtyři, pět dětí. Mají tedy důchody nižší, než muži, kteří jsou starší 85 let. Odcházejí do důchodu zhruba ve stejné době, jako tito muži, ale protože jsou mladší, protože díky tomu, že vychovávali děti, tak mohli jít dříve do důchodu. Čili jsou později narozené, tak vlastně na tu tisícikorunu by nedosáhli. A proto jsme vlastně tu podmínku minimálně 85 let, věku 85 let nahradili podmínkou, že musí být, pobírat starobní důchod 25 a více let. Čímž dosahujeme toho, že vlastně postihujeme celou část populace, která vlastně měla důchod vypočítaný z socialistických platů a případně části platů, které pobírali hned po roce 89, z čehož potom plynu, že ty důchody byly velmi nízké a u žen, který se to týká nejvíce byly ty důchody ještě nižší, než u mužů.


Vladimír KROC, moderátor
--------------------
Paní senátorko, jak vy se díváte na ten návrh? Vzhledem k tomu, že se celý váš senátorský klub zdržel hlasování, v čem tedy spočívají vaše námitky?

Milada EMMEROVÁ, senátorka /ČSSD/
--------------------
No, naše námitky nespočívají snad v tom, že bychom nechtěli důchodcům přidat. To je úplně opačně. Chceme přidat. Ovšem tento sofistikovaný návrh kolegy Vystrčila ale i jiného kolegy Kantora, představují další zvýšení nákladů na důchod. Má důchod, aniž by byly zatím znova započata důchodová reforma, a to také předkladatel při jednání na našem výboru na to upozornil, že by byli raději, aby se tyto změny tedy další změny konaly až v rámci důchodové reformy. Já se však tomu nebráním, ale jenom chci kolegu, a to už jsem měla v úmyslu během dnešního dne udělat, že prostě, aby nemluvil o socialistických platech pro ženy. Ony totiž ženy berou i v naší současnosti takřka 30 let po revoluci rozdílné mzdy a platy. A to, myslím, že je statistiky prokazováno a zkrátka to tak je a mělo by se to napravit, protože za stejnou práci musí žena brát stejné peníze.

Vladimír KROC, moderátor
--------------------
To jistě, na tom se asi shodneme, ale nic to nemění na tom, že je pravda, že i tehdy to bylo, ten nepoměr. Vy tedy máte problém především s těmi vyššími náklady na růst penzí, je to tak?

Milada EMMEROVÁ, senátorka /ČSSD/
--------------------
No ano, je to tak, protože to přijde kromě té, toho vládního návrhu to naskočí asi kolem dvou miliard zase a je v plánu, že se to snad bude čerpat z fondu národního majetku, ale to samozřejmě, pokud se vláda rozhodla toto udělat, tak bude muset jistě najít prostředky a v současné době, kdy zažíváme ekonomický růst, tak snad by se to mělo různými přesuny a možná i čerpáním z fondů tedy uhradit, ale každopádně by se senioři měli podpořit, protože si všímáme jistě všichni, jak se zdražují potraviny a zejména naprosto předražené léky, které každý senior potřebuje. To je také další bod, kterým by se měl zabývat pan ministr zdravotnictví.

Vladimír KROC, moderátor
--------------------
Pane Vystrčile, máte to důkladně spočítané, když uvádíte, že váš návrh by stát stál o dvě miliardy víc, než ta původní novela?

Miloš VYSTRČIL, místopředseda strany /ODS/
--------------------
Je to samozřejmě odhad, ale je to kvalifikovaný odhad. My bychom si z těch proklamovaných 2,2 podle našich výpočtů 2,4 miliard měli dostat na 4 miliardy 100 milionů, čili je to rozdíl asi 1,7 miliardy a já bych chtěl zdůraznit, že ten náš cíl je, aby pokud se důchody zvyšují, tak aby se tak dělo pokud možno co nejspravedlivěji. A ten problém spočíval v tom, že ten návrh tak, jak byl předložen, dle našeho názoru spravedlivý nebyl a teď se budu opakovat, protože zapomněl na skupinu matek, které jsou dlouhodobě v důchodu a jak už říkala paní kolegyně Emmerová a já to také vidím rád, tak i v té době a vy jste to také říkal, i v té době už měly ženy nižší platy než muži a tudíž mají dneska i nižší důchody, a to není správné a co je hodně důležité, tak já jsem zároveň  při tom svém představení toho návrhu řekl, kde ty peníze se dají vzít. Vláda se rozhodla, že zhruba 4 miliardami korun podpoří slevy na jízdném pro důchodce a já si myslím, že mnohem efektivnější by bylo dát ty peníze přímo těm důchodcům, kteří to nejvíce potřebují, a to jsou ty nejstarší důchodci. Ti, co jsou nejdéle v důchodu a například potom zrušit ty slevy na jízdném,  protože ten důchodce, když bude mít peníze přímo v peněžence, tak sám si rozhodne, kde je potřebuje využít a ještě řeknu k tomu jednu věc. Pokud důchodce cestuje na výlety například hromadnou dopravou, tak při vší úctě si myslím, že ty peníze potřebuje spíše méně než ten, který už ani do toho autobusu třeba se nemůže dostat.


Vladimír KROC, moderátor
--------------------
To je, myslím, jasné. Pane Vystrčile, jenom krátce, neobáváte se, že se naplní varování předsedy Senátu Milana Štěcha, že by novela nemusela být účinná včas. Tedy od září a výpočet penzí by se od příštího roku nezměnil, že se to zdrží?

Miloš VYSTRČIL, místopředseda strany /ODS/
--------------------
Já jsem o tom dneska mluvil s předsedou poslaneckého klubu ODS Zbyňkem Stanjurou nejsme připraveni nebo poslanci za ODS jsou připraveni se sejít už 14. Srpna. Pokud by se tak stalo, tak se všechno dá v pohodě stihnout. Jediné, na čem teď záleží je, aby dostatečně efektivně, když použiju cizí slovník, nebo jiného hnutí, zamakala. Zamakala strana, která dneska má v Poslanecké sněmovně většinu a tím pádem i předsedu Poslanecké sněmovny. Svolala organizační výbor, svolala řádnou schůzi Poslanecké sněmovny.  Projednala změnu zákona ve znění návrhu, který posíláme nazpátek Senát. Následně, aby zákon podepsal prezident a následně, aby vše bylo vyřízeno tak, aby první od 1. ledna 2019 všichni mohli pobírat ten zvýšený důchod. Je to všechno v rukách poslanců, respektive vedení Poslanecké sněmovny. A jsou v situaci, pořád ještě lepší, než ve které je standardně po každém jednání Poslanecké sněmovny Senát, který je povinen se sejít a projednat zákony, které přijdou z Poslanecké sněmovny do 30 dní.


Vladimír KROC, moderátor
--------------------
Rozumíme. Ještě krátce k celkovému penzijnímu systému. Správa OECD pro Česko tento týden doporučila, aby se věk pro odchod do důchodu důsledněji navázal na očekávanou délku života. Souhlasíte, paní Emmerová?

Milada EMMEROVÁ, senátorka /ČSSD/
--------------------
No, s tímhle tím tedy nesouhlasím. Já mám zprávu, že člověk, který tedy vyslovují tyto soudy při České republiky, je Mexičan a myslím si, že samozřejmě takovýhle člověk může těžko vystihovat jakou situaci po stránce zdravotní u nás máme. Já jsem jenom ještě chtěla podotknout to, co považuje za důležité a dobré vzhledem k ženám. Ženy tedy si tak, mají takzvanou výhodu, že střední délka života je 78,8 roků. Muži jsou, odchází ze života zhruba o 5 - 6 let dříve. Jenomže ty ženy v tom single postavení mají potom i vyšší platby za všechno možné, protože v tom osamocení se prostě musí zaplatit i vše to, co plynulo z příjmu jejího manžela. Takže je dobře, že se myslí na ženy a chci se za ně přimluvit a jde o to, že ten delší život musí být také kvalitní. Jinak by neměl cenu.

Vladimír KROC, moderátor
--------------------
Pane Vystrčile jenom opravdu jedním, dvěma slovy. Jak vy se díváte na tu z právu OECD a doporučení?

Miloš VYSTRČIL, místopředseda strany /ODS/
--------------------
Já bych byl pro to, aby spíše výše odchodu věku do důchodu byla určená podle, ono to má přesný výraz, který já si teď nevybavuji, ale podle věku, do kdy můžeme žít plnohodnotným životem. Do kdy nejsme navázána na spoustu dalších povinností souvisejících s nějakými dalšími zdravotními problémy. Možná paní docentka ví, jak se tento věk nazývá. Na ten já bych to navázal a ten bohužel, se zrovna v České republice už delší dobu nezvyšuje. Ten takzvaný zdravý věk nebo limit toho zdravého života.


Vladimír KROC, moderátor
--------------------
Senátor a místopředseda ODS Miloš Vystrčil. Senátorka za ČSSD Milada Emmerová. Oběma děkuji, na shledanou.

Milada EMMEROVÁ, senátorka /ČSSD/
--------------------
My také děkujem, na shledanou.

Miloš VYSTRČIL, místopředseda strany /ODS/
--------------------
Děkuji, na shledanou.