Měřidla tepla možná nebudou muset mít povinně všechny byty a domy

19.03.2015

ČRO Radiožurnál | 12:00 | Pořad: Zprávy


Jana PETROVÁ, moderátorka
--------------------
Měřidla tepla možná nebudou muset mít povinně všechny byty a domy. Senátoři dnes schválili změnu zákona, který platí teprve od letošního ledna. Ministr průmyslu Jan Mládek z ČSSD má v Bruselu vyjednat výjimku z evropských norem. Ze Senátu se hlásí reportérka Lenka Jansová.

Lenka JANSOVÁ, redaktorka
--------------------
Pro to zmírnit povinnost mít měřiče ve všech bytech a domech bylo 65 senátorů. Podle nich je to někde technicky obtížné a navíc můžou ukazovat špatné hodnoty až o 100 % ve srovnání se skutečnou spotřebou, proto chtěli zákonodárci po ministrovi, aby to řešil v Bruselu, říká předseda výboru pro územní rozvoj Miloš Vystrčil z ODS.

Miloš VYSTRČIL, senátor, předseda výboru pro územní rozvoj /ODS/
--------------------
My jsme nebyli schopni v tenhle ten okamžik jít jinou cestou než dát jakýsi bianco šek, samozřejmě v rámci zákona ministerstvu průmyslu a obchodu.

Lenka JANSOVÁ, redaktorka
--------------------
Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek připomíná, že zákon po nás chce Evropská unie. Řekl ale, jak bude v Bruselu postupovat při jednání o výjimce.

Jan MLÁDEK, ministr průmyslu a obchodu /ČSSD/
--------------------
Musí být provedena studie, která doloží, že tady existují některé typy domů, kde je důvod neměřit.

Lenka JANSOVÁ, redaktorka
--------------------
Novela zákona o hospodaření energií také počítá s tím, že by vlastník staršího domu po dohodě s druhou stranou nemusel při prodeji nebo pronájmu předkládat takzvaný energetický štítek. Ze Senátu Lenka Jansová, Radiožurnál.

Přílohy