Město Polná uctilo Hrabalovu stovku

01.04.2014

Jihlavské listy | Rubrika: Titulní strana | Strana: 1 | autor: Jiří Varhaník


Areál polenského pivovaru se otevřel. Slavilo se tu 100 let od narození spisovatele Bohumila Hrabala.

Početný dav stovek účastníků se v sobotu před polednem sešel pod Měšťanským pivovarem v Polné. Odhalením pamětní desky se tu slavila nedožitá stovka spisovatele Hrabala.
Bohumil Hrabal (*28. 3. 1914) žil v polenském pivovaře jako malý chlapec v těžkých válečných letech 1916 -1919. Jeho matka si v tamním kostele vzala za muže účetního pivovaru Františka Hrabala. Oba se tu podíleli na ochotnickém dění a s mnohými polenskými rodinami ještě po léta udržovali písemný styk.
Hrabalova pamětní deska vznikla na popud Klubu za historickou Polnou, podle ideového námětu tamního výtvarníka Františka Vacka. Ten ji spolu s bednáři ze Žďáru nad Sázavou a uměleckým kovářem Adamem Dočekalem připravil v podobě pivovarského sudu. Umístěna je na žluté fasádě ve výšce asi čtyř metrů.
V Komenského ulici pod pivovarem se při odhalení desky v ostrém sobotním slunci vyjadřovali ke spisovatelově odkazu politici z regionu či starosta města. Osobní vzpomínku ohledně Hrabala a „plíček na smetaně“ přidal třeba i herec Oldřich Navrátil.
Do detailního historického kontextu informace zasadil badatel Jan Prchal. Polenský rodák Milan Šup z Prahy představil svoji právě vydanou knihu Bohumil Hrabal a Polná. Přijel též publicista Tomáš Mazal, znalec Hrabalova díla a jeho dlouholetý přítel.
Měšťanský pivovar z roku 1865 leží v Polné sto metrů jižně od Husova náměstí. Po odhalení desky se všichni přesunuli na pivovarské nádvoří, kde členové místního souboru Duha předváděli živé obrazy v duchu filmu Postřižiny. Došlo i na pověstné lezení Maryšky a strýce Pepina na komín a na závěr pozval současný majitel a obyvatel areálu Ivan Vlach zúčastněné na zabíjačkové hody.
Pro veřejnost je dnes rekonstruovaný soukromý areál uzavřen a jeho neprůhledná brána se při Hrabalově stovce otevřela výjimečně. „I pro mnohé Poleňáky je to dneska šance nahlédnout do míst, která po rekonstrukci neviděli,“ uvažoval v sobotu pro JL divadelník Petr Vaněk, který dirigoval živé obrazy.
Podle majitele Vlacha ovšem existuje šance, že se pivovar lidem přece jen znovu otevře a vrátí se dokonce i k pivu. To se tu vařilo do roku 1950. Ačkoli např. v oficiálním textu k Měšťanskému pivovaru na internetovém vyhledavači se lze dočíst, že dnes existuje snaha v areálu výrobu obnovit, to Vlach na dotaz JL nepotvrdil.
„Mikropivovar není zcela vyloučen, ale teď je vše uzavřeno, musím s tím počkat. Možná bych tu ale otevřel na tzv. stará kolena hospůdku,“ uvažoval Vlach s tím, že někdejší plány na obnovu vaření piva mu zkřížily osobní okolnosti a hospodářská krize.
Každá hospoda podle Vlacha potřebuje mít svého ducha, a ten už prý v areálu je. „Přemýšlím, že až děti trochu dodělají školy, že by mi s tím mohl někdo pomoci a nějak bychom to udělali,“ řekl JL Vlach. Vytipován má už nyní minipivovar z Velkého Meziříčí, který by dobré pivo dodával.
Celý zadní trakt pivovaru je totiž podle Vlacha podsklepen a pivnice by mohla být v obou patrech. „Využít hrabalovskou značku by ale asi nebylo moc reálné, protože už to mají v Nymburku,“ dodal Vlach.
Hrabalova stovka se slavila i v Jihlavě. Septimáni gymnázia s učitelem Zdeňkem Krásenským vytvořili v pátek dopoledne na náměstí živé obrazy odkazující na spisovatelova nejslavnější díla. Kolemjdoucí za pomoci předčítaných ukázek poznávali, o kterou knihu se jedná. U morového sloupu se objevil například pan vrchní Skřivánek ve fraku, ostře sledované dřevěné vláčky nebo z lega postavený komín pivovaru s Maryškou a Pepinem.

Jak to viděl Hrabal… - Z úst senátora Miloše Vystrčila zazněly v sobotu v Polné i dva Hrabalovy citáty. V prvním Hrabal uvažuje, že „pokrok je dobrej na to, aby lidi byli lidi, ale na chleba, máslo a pivo je pokrok učiněnej mor…“ Také druhý citát má podle Vystrčila hodně co říci k dnešní době a sedí prý zejména v porovnání s tím blázincem, ve kterém dneska žijeme: „Buďte na lidi hodní,“ říká Hrabal, „nebo vám nepůjdu na pohřeb!“

Přílohy