Miloš Vystrčil: Dávno se prezident rozhodl, že se mnou nebude mluvit. Nerozumím, proč to nyní zopakoval

20.01.2022

Frekvence 1 | Rubrika: Press klub | Autoři: Lenka Skrzeczkova, Romana Navarová


Poslanec STAN Jan Farský dostal stipendium na stáž na univerzitě v americkém Oregonu. Zde by měl být půl roku. Hodně opozičních poslanců to označilo za pohrdání voliči a představitelé vládních stran považují jeho rozhodnutí za špatné. Jak to vidí předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS)? Jakou spolupráci si slibuje Senát s nově zvolenou Poslaneckou sněmovnou? A co říká na to, že prezident uvedl pro Frekvenci 1, že má u něj vroubek?

Hostem Press klubu byl předseda Senátu Miloš Vystrčil. Prvním tématem byla půlroční stáž poslance Jana Farského v Oregonu. Podle předsedy to není šťastné rozhodnutí. “Je pravda, že získal stipendium, které není jednoduché získat, ale někdy je to tak, že si musíte vybrat, a když si nevyberete a chcete mít všechno, tak se potom může stát, že všechno ztratíte a já mám trochu strach, aby se mu to nestalo,” řekl a dodává, že smeká před ním, že se mu tak významné stipendium podařilo získat.

Přesto souhlasí s ostatními odpůrci tohoto kroku, navenek to totiž vůbec nepůsobí dobře. “Nechtěl bych být v jeho kůži a myslím, že ta hlavní chyba se stala na začátku… Věřím, že si to důkladně rozmyslel,” dodal Vystrčil.

 

Senát se na spolupráci s novou vládou těší

Aktuálně se předseda Senátu postupně schází s jednotlivými ministryněmi a ministry. “Mám za sebou už možná deset schůzek, na kterých se bavíme o tom, jak bude Senát s jednotlivými ministerstvy spolupracovat. Věřím, že budeme schopni se domlouvat a hledat nejlepší znění zákonů,” uvedl. Celkově spolupráci hodnotí už teď optimisticky.

 

Prezident s předsedou Senátu nechce komunikovat

Prezident Miloš Zeman v prezidentském Press klubu pro Frekvenci 1 uvedl, že má u něj Vystrčil vroubek v souvislosti s jeho loňskou hospitalizací. V tu dobu si vyžádal lékařskou zprávu. Vystrčil v tom ale problém nevidí, bral to jako povinnost předsedy Senátu. “Musím dbát na dodržování ústavy a snažit se hájit právo občanů na informace o veřejném činiteli,” řekl a dodává, že ho slova prezidenta mrzí. “Není to tak, že on by se nyní rozhodl, že se mnou nebude mluvit. To už dávno udělal a moc nerozumím tomu, proč to nyní jen zopakoval.”

Vystrčil je ale i tak rád, že Zeman opět pracuje. “Zdá se mi, že své pracovní povinnosti může plnit téměř naplno. Bohužel, ještě nemůže jezdit na zahraniční cesty, ale třeba i to se zlepší a budu rád, pokud dokončí svůj mandát a bude se moci naplno věnovat svým povinnostem,” popisuje.

 

Odkaz na článek a záznam rozhovoru.

Přílohy