Miloš Vystrčil dotazuje Ústřední vojenskou nemocnici ohledně zdravotní způsobilosti prezidenta republiky

15.10.2021

senat.cz | 22:41 | Autor: Sue Nguyen


Předseda Senátu Miloš Vystrčil se formou dopisu obrátil na ředitele Ústřední vojenské nemocnice Miroslava Zavorala. Táže se v něm na prognózu vývoje zdravotního stavu prezidenta republiky Miloše Zemana s ohledem na jeho způsobilost vykonávat úřad. Dopis následuje poté, co v úterý 12. října Miloše Vystrčila pověřil Organizační výbor Senátu oslovením Kanceláře prezidenta republiky (KPR) s obdobnou písemnou žádostí. Na tu dosud nebylo odpovězeno.

„Považujeme za nutné a správné, abychom tady společně jako členové organizačního výboru a zároveň i členové vedení Senátu řekli několik slov k situaci, která se týká prezidenta republiky a Kanceláře prezidenta republiky,“ řekl Miloš Vystrčil v úvodu tiskového briefingu, na kterém vystoupili také 1. místopředseda Senátu Jiří Růžička, místopředseda Senátu Jiří Oberfalzer a senátor Jiří Drahoš.

Předseda Senátu nejprve zdůraznil, že aktuálně pro standardní průběh jednání o budoucí vládě a ustavující zasedání Poslanecké sněmovny není potřeba žádný čin prezidenta republiky: „Jinými slovy, minimálně do 8. listopadu není nutný žádný krok pana prezidenta.“

Podle Vystrčila je horní komora parlamentu od počátku zdravotních problémů prezidenta republiky maximálně činná: „Nejprve jsme slušně, a Senát je slušnou institucí, čekali, zda Kancelář prezidenta republiky sama od sebe nezačne normálním, klasickým a přehledným způsobem informovat o tom, zda prezident je, či není způsobilý vykonávat svůj úřad. Poté, co se tak nestalo, někteří z nás k tomu Kancelář prezidenta republiky veřejně vyzvali a opět jsme čekali. Poté, co naše veřejné výzvy nenašly odezvu, jsme uspořádali mimořádný organizační výbor, na kterém jsme se dohodli, že pošleme kanceláři písemnou výzvu, aby nás informovala o prognóze zdravotního stavu prezidenta republiky. Ne ve smyslu, jakou má diagnózu a jak je léčen, ale ve smyslu toho, jaká je prognóza, že je nebo bude schopen vykonávat svůj úřad.“

S ohledem na další vývoj a skutečnost, že odpověď od KPR Senát dosud neobdržel, se Miloš Vystrčil rozhodl obrátit na Ústřední vojenskou nemocnici. „Dnes jsem, i na základě konzultací s některými členy organizačního výboru, odeslal řediteli, panu profesorovi Miroslavu Zavoralovi, dopis, ve kterém se i jeho táži – táži se nemocnice jako instituce i pana Zavorala jako profesora a jako lékaře – jak to s panem prezidentem z hlediska jeho zdravotní způsobilosti vykonávat svůj úřad je,“ sdělil zástupcům médií předseda Senátu.

„Očekávám, že pan ředitel nemocnice bude rychlejší, než je Kancelář prezidenta republiky. Nechceme, aby bylo prozrazováno jakékoliv zdravotní tajemství. Zajímá nás jediná věc, a tou je, jak to vypadá v současnosti a jaká je prognóza z hlediska fungování pana prezidenta a zastávání jeho úřadu,“ dodal.

Záznam vystoupení předsedy Senátu Miloše Vystrčila na tiskovém briefingu je k dispozici v textové podobě a na videozáznamu.

Přílohy