Miloš Vystrčil: Senát je připravený podpořit zjednodušení vízové povinnosti pro Bělorusy

12.05.2022

Rádio ZET | 9:35 |  Téma: Zprávy z Rádia Z | Autor: Matin Karlík   


Předseda Senátu Miloš Vystrčil z ODS se dnes setká s vůdkyní běloruské opozice Svjatlanou Cichanouskou. Ta je na několikadenní návštěvě České republiky. Od šéfa horní komory převezme osobní dopis adresovaný jejímu manželi Sjarheji Cichanouskému, kterého běloruský soud poslal v prosinci minulého roku na 18 let do vězení za své přání žít ve svobodném Bělorusku. A právě předseda Senátu Miloš Vystrčil byl hostem ve vysílání Rádia ZET. Téma s ním probral moderátor Martin Karlík.

 

Odkaz na článek a celý rozhovor s Milošem Vystrčilem si poslechněte na Rádiu Z.

 

 

Textový přepis rozhovoru:

 

Martin Karlík, moderátor
--------------------
Nico Santos & Lena - Better, 7:52 ve čtvrtek 12. května na Rádiu Zet. Předseda Senátu Miloš Vystrčil z ODS se dnes setká s vůdkyní běloruské opozice Svjatlanou Cichanouskou. Ta je na několikadenní návštěvě České republiky. Od šéfa horní komory převezme osobní dopis adresovaný jejímu manželovi Sjarheji Cichanouskému, kterého běloruský soud poslal v prosinci minulého roku na osmnáct let do vězení. Předseda Senátu Miloš Vystrčil je teď hostem Rádia Zet. Hezké ráno.

Miloš Vystrčil, předseda Senátu Parlamentu ČR
--------------------
Hezké ráno Vám i Vašim posluchačům.


Martin Karlík, moderátor
--------------------
Tak můžete prozradit, co píšete v tom dopise, anebo to je listovní tajemství.

Miloš Vystrčil, předseda Senátu Parlamentu ČR
--------------------
Není to listovní tajemství. Vypadá to dokonce tak, že po domluvě s paní Cichanouskou ten dopis bude i přístupný veřejnosti. Píšu tam obecně známé věci o tom, že vlastně lidé, kteří dneska v Bělorusku bojují za svobodu a snaží se změnit režim do takové podoby, aby byl alespoň trochu svobodný a demokratický jsou za to perzekuováni a často i vězněni. Píšu, že to známe ze své vlastní historie, že to je určitě tak, že v Česku na osudy takovýchto lidí nezapomínáme, že podporujeme, že budeme dělat všechno pro to, aby se to změnilo, abychom se s paní Cichanouskou a jejím manželem třeba mohli zanedlouho potkat v Česku, protože budou oba dva svobodní.


Martin Karlík, moderátor
--------------------
Předpokládám, že to jsou asi ty věci, o kterých budete mluvit nebo máte ještě na další témata připravená, které společně proberte?

Miloš Vystrčil, předseda Senátu Parlamentu ČR
--------------------
Já se teda vídám s paní Svjatlanou poměrně pravidelně. Už jsme se viděli od toho roku 2021, od toho června, kdy tady byla v Senátu, vystupovala i na plénu Senátu, 3 krát s tím, že si pravidelně vyměňujeme informace o tom, jak to v Bělorusku vypadá, jak se Lukašenko chová. Teď se to hodně také točí okolo války na Ukrajině, kde Rusko jako agresor se těší vlastně i podpoře Běloruska. Není tomu tak, že by se Bělorusko přímo do toho konfliktu na straně Ruska zapojilo, ale poskytujeme mu týlovou podporu a vlastně jeden ten útok ná Ukrajinu šel vlastně i z Běloruska tzn. Bělorusko je spolupachatelem a spoluagresorem, byť ne aktivním v tom smyslu, že by tam byli přímo běloruské síly, ale pasivním a podporujícím Rusko rozhodně.


Martin Karlík, moderátor
--------------------
Zástupci běloruské menšiny v Česku také mluví o potřebě upravit zákony a třeba také zjednodušit vízovou povinnost. Je to třeba i věc, o které budete mluvit a kterou případně jakožto Senát budete iniciovat, aby prostě Bělorusové měli snadnější přístup k nám?

Miloš Vystrčil, předseda Senátu Parlamentu ČR
--------------------
Budeme se o tom určitě bavit s tím, že já vím, že paní Světlana měla schůzku už s panem ministrem zahraničních věcí Lipavským. Sejde se i s panem premiérem. Jinak je tady vlastně na pozvání paní předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéty Pekarové Adamové tzn. budu se ptát na výsledky jednání Svjatlany Cichanouské zejména s panem ministra zahraničních věcí. Tam si myslím, že vlastně by se dal dohodnout největší pokrok a pokud bude potřeba, aby se do toho Senát nějak zapojil podpůrným usnesením nebo nějakým jiným způsobem, tak jsme k tomu připraveni. Ale to na co jste se ptal tzn. ta víza a třeba i kancelář Běloruska nebo svobodného Běloruska Světlany Cichanouské v České republice, to si myslím, že je hodně na exekutivě.


Martin Karlík, moderátor
--------------------
Současný režim běloruský poslal prakticky všechny možné opoziční lídry do vězení. Co v tu chvíli může udělat Česko. Může nějakým způsobem pomoct. Nehrozí tady, že naopak vystavuje nějakou pomocí lidi, kteří jsou napojeni na opozici nějakému nebezpečí i třeba s ohledem na to, že v Bělorusku teď schválili zákon, který zavádí pro některé opoziční lídry trest smrti.

Miloš Vystrčil, předseda Senátu Parlamentu ČR
--------------------
Já jsem už trochu naznačil. Ta první naše pomoc může mít tu podobu podpory symbolické podpory, podpory rodin těch, kteří jsou dneska ve vězení. Možnosti i nějaké podpory pokud se rozhodnou nebo již jsou v zahraničí, tak nějaké další podpory, která jim umožňuje vykonávat činnost, která potom vede zase nazpátek k tomu, že i v Bělorusku se o nich ví a oni tam můžou, řekněme, působit v tom smyslu, že se snaží v té zemi získat příznivce právě pro změnu třeba i pozice Lukašenka, protože on je dneska diktátorem, je vlastně prezidentem, který s velkou pravděpodobností nebyl férově zvolen, protože ty volby s velkou pravděpodobností byly zfalšovány. A poté také může Česko a také to dělá, realizovat různé podpůrné programy pro různé nevládní, nezisková organizace a potom je to také podpora nezávislého tisku. To je velmi důležité, protože my sami to víme ze své zkušenosti, pokud kolem sebe máte svobodné a demokratické země, které podporují tzv. disidenty nebo podporují lidi, kteří jsou ochotni se projevovat svobodně a nezávisle, tak to v té zemi, byť se může ten režim snažit sebevíce, způsobit určité pnutí a vyvolává zvýšení té naděje, že se tam ta situace změní. Ono to vypadá, takže Bělorusové nejsou s Lukašenkem úplně spokojeni, protože Lukašenko si vlastně ani nemůže dovolit připojit svoji armádu k ruské armádě v té agresi vůči Ukrajině, protože se zdá a všechny zprávy tomu nasvědčují, že by to vlastně Bělorusové odmítli.


Martin Karlík, moderátor
--------------------
Říká Miloš Vystrčil, předseda Senátu, tedy horní komory českého Parlamentu. Díky za to hezký den, na slyšenou.

Miloš Vystrčil, předseda Senátu Parlamentu ČR
--------------------
Hezký den. Na slyšenou.

 

 

Přílohy