Mimořádný příspěvek pro důchodce: 5 tisíc korun

28.08.2020

ČT 24 | 22:00 | Pořad: Události, komentáře


Světlana WITOWSKÁ, moderátorka
--------------------
Důchodci dostanou ještě letos mimořádný příspěvek, každý 5 000 Kč. Podle vládních představitelů to má vynahradit třeba vyšší výdaje za potraviny.

Jan HAMÁČEK, vicepremiér, ministr vnitra /ČSSD/
--------------------
Jsme se dohodli na tom, že v té prosincové výplatě důchodů každý senior dostane jednorázový příspěvek 5 tisíc korun. Jsou to prostředky, jak řekl pan premiér, určené na kompenzaci zvýšených životních nákladů plus samozřejmě také ke zlepšení kvality života našich seniorů.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka
--------------------
Vládní ČSSD a ANO se domluvily taky na zrušení superhrubé mzdy a zavedení patnáctiprocentní daně z příjmů. Zároveň zůstane sazba 23 % pro lidi s příjmem zhruba na 139 000 měsíčně.

Andrej BABIŠ, premiér, předseda hnutí /ANO/
--------------------
Snížíme tu daň na těch 15 %, tak jak původně ODS slibovala a lidi podvedla.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka
--------------------
Našimi hosty jsou Miloš Vystrčil, předseda senátu z ODS, dobrý večer.

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu /ODS/
--------------------
Dobrý večer z uplakané Telče.


Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka
--------------------
A Jaroslav Bžoch, místopředseda zahraničního výboru hnutí z ANO, i vás vítám v Událostech, komentářích.

Jaroslav BŽOCH, místopředseda zahraničního výboru sněmovny /ANO/
--------------------
Dobrý večer.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka
--------------------
Pane Vystrčile, co říkáte té dnešní dohodě ANO a ČSSD na zrušení superhrubé mzdy a patnáctiprocentní daně z příjmu, podvedla vaše strana lidi, když totéž slibovala a nakonec to neudělala?

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu /ODS/
--------------------
Naše strana nikoho nepodvedla, protože my jsme v zákoně měli naplánováno zrušení superhrubé mzdy, že se tak nestalo, bylo způsobeno tím, že nakonec se nepodařilo v Poslanecké sněmovně tuto věc prosadit. A co říkám té dohodě, dala se očekávat.


Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka
--------------------
A nemluví z vás tak trochu zklamání, že Andrej Babiš se toho nápadu chopil nedlouho před volbami a teď oznamuje, volby budou za měsíc a kousek, že zaměstnanci budou mít od příštího roku výrazně nižší daně, že penzisti, důchodci nejen starobní, ale i invalidní, příjemci vdovských a vdoveckých dávek, že dostanou 5 000 Kč jednorázově, není vám to tak trochu líto, že to není jaksi to politické ovoce, že nesklízí ODS?

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu /ODS/
--------------------
Co se týká superhrubé mzdy, tak mi to líto není, protože Andrej Babiš si osvojil náš návrh, který jsme dávali už několikrát, a jsem rád, že ho nyní realizuje, je to vlastně standardní postup Andreje Babiše, který dělá, že vždycky nějaký návrh, který dá opozice, odmítne, aby ho následně vydával za svůj, to se přesně stalo v případě toho zrušení superhrubé mzdy, takže tam já jsem spokojený a já věřím, že i to zrušení v Poslanecké sněmovně podpoříme. Co se týká seniorů, tak já si myslím, že by bylo vůbec nejlepší, kdyby se přidalo úplně všem, a to, že tam se jedná o populismus, je naprosto zřejmé, protože kdyby to někdo myslel vážně a skutečně myslela na seniory, případně i na jiné rizikové skupiny, tak by nepřidával plošně stejné peníze a udělal by to podle toho, kdo ty peníze potřebuje, tomu by přidal, a kdo je nepotřebuje, tak by mu nepřidával. To bych viděl jako rozumné řešení v okamžiku, kdy dochází ke zvýšení, řekněme, životních nákladů důchodců, tak bych to dělal tímto způsobem. A ne že přidávám tomu, kdo má důchod 25 000 stejně, jako tomu kdo má důchod 13 000, to nemá logiku, to je vidět, že to je jenom populistické opatření, které má jediný účel, a to je koupit si voliče před volbami.


Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka
--------------------
Pane Bžochu, skutečně to není předvolební vějička pro 3 000 000 lidí, protože samozřejmě nechci jakkoliv zpochybňovat zásluhy seniorů, nebo to, že je vizitkou každé společnosti, jak se právě o ně stará, ale zrovna v době koronavirové krize měli právě oni příjmy zcela jisté, na rozdíl třeba od živnostníků, kteří museli zavřít ze dne na den.

Jaroslav BŽOCH, místopředseda zahraničního výboru sněmovny /ANO/
--------------------
Pokud by se mělo jednat o populismus, tak bychom v České republice nemohli udělat vůbec nic, protože každý rok máme nějaké volby, takže já si myslím, že to je nesmysl. Ano, máte pravdu v tom, že důchodci měli své příjmy jisté, nicméně jejich náklady se zvedají. A byli sociálně odloučení, protože nikdo nepřicházel, nemohli chodit lidé na návštěvy nebo neviděli příbuzné dlouho, takže to na nich také mohlo nechat nějaké následky. Já si obecně myslím, že si to zaslouží, a to, co ještě říkal pan Vystrčil o tom, že to je ryzí populismus, že přidáváme všem stejně, tak ano, přidáme všem stejně, protože bysme kdybychom si vybíraly, komu přidáme míň a komu víc, tak by to bylo protiústavní. Tak já si myslím, že to je správný krok. Důchodci si to jistě zaslouží a není to zas tak velký zásah. Během koronavirové krize jsme pomáhali všem, jak se dalo. A důchodci si myslím také zaslouží, takže já to nevidím jako žádný populismus. Je to prostě krok správným směrem. A proč důchodcům našim prostě přilepšit, protože tu krizi samozřejmě snášeli stejně jako my.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka
--------------------
Já znovu opakuji to, že nechci jakkoliv zpochybňovat nárok seniorů na důstojný život, ale když o tom hovoříme, nebylo by potom prozíravější, odpovědnější a nakonec k seniorům taky férovější přidat ne tisíce jednorázově, ale stokoruny pravidelně, aby měli prostě jistotu důstojného příjmu v nějakém delším časovém horizontu? Nebylo by odpovědnější zajistit pro ně trvale dostupnou péči, místa v domovech důchodců, protože ta jsou dnes jistým luxusem. Prostě ptám se na to, jestli by jednorázově utracené peníze, které velmi pravděpodobně padnou na vánoční dárky, nešlo využít smysluplněji a dlouhodoběji.

Jaroslav BŽOCH, místopředseda zahraničního výboru sněmovny /ANO/
--------------------
Tak to by byla nekonečná debata. Samozřejmě můžeme vždycky říct, že by šly využít smysluplněji. Nicméně toto je rychlá pomoc seniorům, která se dá vyřešit hned a dá se vyřešit ještě v tomto roce. Já věřím, že jim to pomůže, a pokud padnou na vánoční dárky, je to čistě jejich věc, aby si prostě nějakým způsobem přilepšili. Já chápu, že co říkáte, mohu s vámi souhlasit, že samozřejmě potřebujeme zlepšit péči o seniory celkově, ale to je běh na delší trať a pokud můžeme aspoň trochu pomoci a ne tak velkou částku, protože to není 500 Kč měsíčně a pomoci rovnou jednorázovým příspěvkem, tak si myslím, že to je dobře. Co se týče nějakého plošného přidávání nebo dalšího předávání, tak samozřejmě máme nastavenou nějakou valorizaci, která bude nabíhat letos i příští rok, takže tam samozřejmě budou důchodci vědět, kolik budou dostávat, a budou mít jasný příjem, ale toto se jedná pouze o jednorázový příspěvek. Já si myslím, že to je v této době, kdy jsme pořád v koronavirové krizi, tak si myslím, že to je dobře, je to rychlé, je to jednorázové, dostanou to ještě letos.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka
--------------------
Pane Vystrčile, vy jste mluvil o tom, že by to plošné naopak být nemělo, že by sem měly vybírat určité skupiny. Ale ukažte mi mezi politiky někoho, kdo by si toto vzal takzvaně na tričko, že by řekl: tato skupina přidáno dostane, tato skupina přidáno nedostane.

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu /ODS/
--------------------
Tak já jsem, jednak bych rád reagoval na pana Bžocha v tom, že bych chtěl říci, že rizikových skupin je daleko více než jenom senioři. A potom také, že je v rozporu trochu s tím, co říká například pan Hamáček a pan Babiš, který říká, že to zvyšování je zejména způsobeno tím, že ten spotřební koš, nebo cena spotřebního koše seniorů roste rychleji než spotřeba spotřebního koše, řekněme, toho obecného, který se používá pro všechno obyvatelstvo. A on tady najednou mluví o nějakých konstrukcích a o takzvaném rouškovném. Tak to by si měli tam v koalici vyjasnit, zda se jedná o rouškovné nebo zda se jedná o to, že se zvyšují životní náklady seniorů rychleji než ostatních obyvatel v průměru. A co se týká toho přerozdělení tím způsobem, že se více bude pomáhat těm potřebným, to si myslím, že je zásada a základ sociálního státu. Sociální demokracie je v koalici a přidává všem stejně - bohatým i chudým. To ať si každý vyhodnotí sám, jinak já samozřejmě valorizaci důchodů podporuji, protože to je v pořádku, nebo pokud rostou ceny, tak musí růst i důchody. Otázka, jestli to děláme pravý čas, jestli to děláme skutečně, tak jak je to potřeba. A jestli ptáte, jestli příklad toho, komu přidat a komu nepřidat existuje, tak samozřejmě existuje. Dokonce to byl můj pozměňovací návrh, který jsem dával v Senátu, říkal, že se má přidat všem vlastně, co jsou v důchodu, tuším, více než 20 let a nejenom těm, co je více než 85 let. To jsme prosazovali, bylo to zamítnuto a tím pádem vlastně se vláda vykašlala na matky s dětmi, které šly do důchodu dříve, a když přestože měly odpracovanou poměrně dlouhou dobu, tak vlastně nedostávaly přidat tisíc korun, zatímco ostatní třeba muži, kteří pracovali delší dobu a měli vyšší důchody a bylo jim více než 85, tak přidáno dostali, což bylo velmi nespravedlivé. My jsme na to poukazovali, připravili pozměňovací návrh, který narovnával a zespravedlňoval tu dávku a přidával tam i ženy, které vychovávaly 2 více a dětí. A tato vláda se na ně vykašlala a nic jim nepřidala, tak to je nesociální politika této vlády v plné nahotě.


Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka
--------------------
Pane Bžochu, skutečně si myslíte, že má mezigenerační solidarita hodnotu několika málo tisíc Kč? Neměla by být ve společnosti nějak hlouběji zakódovaná?

Jaroslav BŽOCH, místopředseda zahraničního výboru sněmovny /ANO/
--------------------
Já si myslím, že v naší společností je v hloubi zakomponovaná a samozřejmě na důchodové reformě, a to jistě víte, se pracuje dlouhodobě a je to...

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka
--------------------
No to se pracuje už 25 let a stále není.

Jaroslav BŽOCH, místopředseda zahraničního výboru sněmovny /ANO/
--------------------
--- Já s vámi souhlasím. Říkám, také to nejsem nadšen. Proto vítám toto. Je to pouze jednorázový příspěvek a je to reakce na tu koronavirovou krizi, kterou teďka máme. Já bych v tom nehrál nic většího. Je samozřejmě pravda i to říká, co pan Vystrčil, máme spoustu lidí, který bychom měli pomáhat. A nejsou to jenom samozřejmě důchodci, sociální systém náš je takový, jaký je. A tam je spousta věcí, která by se měla změnit, která by měla dělat a nedějí se a já to vím. A také z toho nejsem nadšený. Proto beru jako jednorázový příspěvek, aby si důchodci přilepšili, a to je celé. Nic víc v tom nehledám. Ale samozřejmě chápu vás, kam směřujete, chápu pana Vystrčila. Je potřeba to změnit celé. Je potřeba se podívat na celý sociální systém. Ale jak jsem říkal, to je běh na dlouhou trať a já nemám z radost, že jsme se nikam neposunuli za ty roky.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka
--------------------
Pane Vystrčile, je nebo není to prohra celé české ekonomiky a její budoucnosti, jak se vyjádřil ekonom Lukáš Kovanda? Kdo a kdy tohle bude splácet?

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu /ODS/
--------------------
No přesně, tak to jsem chtěl říci, že druhá věc, o které se zatím vůbec nebavíme, je to, kdo ty dluhy zaplatí. To budou naši vnuci a naše děti. A to si myslím, že není dobře. Protože, pokud se někdo chce chovat zodpovědně, tak kromě toho, že dneska někomu přidává, tak také musí myslet na to, jakým způsobem to někdy někdo zaplatí, a to se vůbec neděje a nikdo o tom nemluví a jenom se rozdává, a dokonce se říkají věty toho typu, že debaty o tom, kdo to kdy zaplatí, jsou únavné, což je úplně, úplně až bych řekl, bizarní. A co se týká toho, co tady říkal pan Bžoch, ještě jednou opakuji, je potřeba, aby jste dobře poslouchali pana Babiše a pana Hamáčka, ti nic vypovídají o tom, že to je nějaké rouškovné a nějaký příplatek za to, co důchodci nebo senioři zažili v covidové období. To je příplatek za to, že spotřební koš, cena spotřebního koše rostla rychleji než cena spotřebního koše celého obyvatelstva. To znamená, musí se tam nějak vysvětlit, neříkejte, prosím, každý něco jiného, respektive z toho, že každý říkáte něco jiného, plyne, že vlastně to vůbec není o tom, že někomu chcete pomoci, ale má to úplně jiný význam, a o tom jsem mluvil.


Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka
--------------------
Pane Bžochu, chcete reagovat, prosím, když tak krátce.

Jaroslav BŽOCH, místopředseda zahraničního výboru sněmovny /ANO/
--------------------
Já bych jenom doplnil - ano, ten koš vzrostl více o 3,9 %. Koš pro důchodce spotřební je nejvyšší za posledních x let a samozřejmě je to 1 část, ale to je pouze jeden jiný argument. Samozřejmě to, co jsem říkal já, stále platí. To není o tom, že bysme každý říkali něco jiného, ale vy vytrhujete věty z kontextu a říkáte pouze ten argument. Ale samozřejmě to je víc věcí dohromady a není to pouze ten spotřební koš.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka
--------------------
Pánové, prozatím díky, za okamžik pokračujeme.

 

Šéf Senátu zítra odlétá na Tchaj-wan

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka
--------------------
Předseda Senátu Miloš Vystrčil zítra odlétá na Tchaj-wan. Chce tam navázat podnikatelskou i vědeckotechnickou spolupráci. Státní delegaci tak bude doprovázet asi 40 podnikatelů a zástupců akademické sféry. Cesta má i spoustu kritiků, podle kterých může narušit česko-čínské vztahy a ohrozit ekonomickou spolupráci s Pekingem.

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu /ODS/
--------------------
Druhým cílem je potom ukázat, že Česko je svobodnou, suverénní a demokratickou zemí. A že naše parlamentní diplomacie je diplomacií zejména, pokud se týká českého Senátu, která má zájem na tom, aby Česko vystupovalo tak, jak kdysi nastavili Václav Havel a Jiří Dienstbier. To znamená, že hájí svobodu a demokracii a hájí svoji suverenitu a zároveň, a to je ten třetí účel, také se snaží spolupracovat a bude spolupracovat se všemi demokratickými zeměmi bez ohledu na to, zda si to někdo jiný přeje nebo nepřeje.


Jiří OVČÁČEK, mluvčí prezidenta
--------------------
Není žádným tajemstvím, že pan prezident s touto cestou nesouhlasí. Není v tom sám, i ostatní nejvyšší ústavní činitelé České republiky s touto cestou nesouhlasí. Stejně tak tato cesta jde proti celoevropské politice, tedy proti politice Evropské unie.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka
--------------------
Tak jsme slyšeli 2 názory. Vy jste nám, pane Vystrčile, poměrně jasně a pregnantně řekl svoje důvody, proč na Tchajan-w jedete. Podpořilo vás 70 politiků z celého světa, včetně europoslanců. Při nedávné návštěvě v Praze vás podpořil americký ministr zahraničí Mike Pompeo. Podpořili vás čeští umělci, ale slyšeli jsme i ty reakce odmítavé od mluvčího prezidenta, že tedy cesta jde přímo proti jednotné zahraniční politice Česka i unie a že bude mít dopad na české firmy a taky, že je výrazem nebývalého politického sobectví. Čeho je tedy, pane Vystrčile, ta cesta výrazem?

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu /ODS/
--------------------
Ta cesta je výrazem svébytnosti a nezávislosti České republiky. A snahy dosáhnout toho, aby naše republika držela krok s nejmodernějšími technologiemi, které právě na Tchaj-wanu mají své místo a je od Tchaj-wanu co učit a je co nabízet. Pokud byste se tím hlouběji zabývali, tak byste zjistili, že Tchaj-wan má velký zájem o naše vědce a naši kreativitu. A zároveň vládne velmi dobrými technologiemi. To znamená nejlepší, co můžeme udělat, že spojíme náš um, naši flexibilitu a naše vědce s tou technologií, která je na Tchaj-wanu a tím začneme konečně v České republice vyrábět i další výrobky se vysokou přidanou hodnotou. A posuneme se, a to je přesně to, co musíme udělat v rámci toho restartu po koronavirové krizi, posuneme se vlastně k moderní technologii, k moderním výrobkům, k moderním produktům. A trošku se, řekněme, oddálíme od toho montování, protože v tom je budoucnost České republiky, v tom je budoucnost toho, co my tady v České republice můžeme dělat. A pokud budeme mít podniky, které budeme společně s Tchaj-wanem, řekněme, i v České republice provozovat, tak máme velkou šanci, že budeme, řekněme, i vývozci do celé Evropy, a to si myslím, že je velmi dobré pro Českou republiku. My právě toho chceme v rámci té ekonomické spolupráce dosáhnout, pak je tady možnost spolupráce ve výzkumu, v inovacích...


Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka
--------------------
Já vám ještě ocituju jednu reakci předsedy KSČM Vojtěcha Filipa, který zřejmě tento váš názor, který jste teď řekl, nesdílí - USA samy si něco takového, míněno tu cestu, nedovolí, posílají tam někoho, kdo jim bude dělat šaška. Tak vás prosím, krátkou reakci.

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu /ODS/
--------------------
Ta reakce na je velmi jednoduchá. Za prvé ministr zdravotnictví Spojených států amerických už na Tchaj-wanu byl. A za druhé, je to asi tak, jestli mě to u pana Filipa zrovna překvapuje, protože on není příznivcem euroatlantické spolupráce. Ale jestli my chceme přistupovat k partnerství se Spojenými státy v rámci euroatlantické aliance a v rámci hospodářské spolupráce tak, že Spojené státy nás mají pro to, abychom jim dělaly šaška, tak to znamená, že vůbec nebereme tu spolupráci se Spojenými státy americkými vážně. A pokud to říká pan Filip, tak tomu rozumím, pokud to řekne pan Hamáček, o tom už vůbec nerozumím, protože v tom okamžiku vlastně říká: Já sice se Spojenými státy americkými kamarádím a jsem s nimi v NATO, ale vlastně jim vůbec nevěřím, protože oni, když to potřebují, tak z nás udělají šaška. Rozumíte té zvrácené logice, která mě nepřekvapuje u pana Filipa, ale překvapuje mě například u pana Hamáčka.


Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka
--------------------
No jestli například předseda ČSSD to tedy nemyslel tak, když mluvil o tom, že je Česká republika v pozici jakéhosi pokusného králíka, na kterém si ostatní otestují reakci Číny, jestli to není myšleno tak, že teď vám všichni zatleskají za tu cestu. Ale pak budou s Čínou dál ostošest obchodovat a my ne.

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu /ODS/
--------------------
No tak já se ptám - pokud jsou 2 nebo 3 nebo 4 lidé přátelé, tak mohou být přáteli nebo mohou být vážnými přáteli, pokud z jednoho z nich udělají pokusného králíka. Opravdu mě ta debata moc nebaví. Já jsem přesvědčený, že opačná cesta je správná. To znamená Tchaj-wan je demokratickou zemí. Pokud ostatní demokratické země chtějí aby, řekněme, demokracie v celém světě sílila, tak je logické, že s tou demokratickou zemí spolupracujeme a případně ji podporujeme, zvláště, když je to výhodné i hospodářsky, ekonomicky, inovativně, vědecky, a tak dále, jak jsem říkal. A potom, to jsem zapomněl, jsem ještě nezmínil, je to také o našem charakteru, o naší nezávislosti To je ta věc, kde také už nevím, jak to mám vysvětlit, jestli my říkáme: "Nejezděme na Tchaj-wan, protože nám to Čína spočítá", to znamená co? To znamená, že budeme poslouchat Čínu napořád. Rozumím tomu dobře? Protože kdyby to bylo nějak jinak a kdybychom počítali s tím, že někdy Čínu neposlechneme, tak ona by nám to potom spočítala. To znamená, jaká je ta naše politika? Poslouchat pořád dokola navěky Čínu nebo nikoliv? A pokud se někdy chceme vzepřít a pokud někdy chceme říct, že jsme nezávislým a samostatným státem, tak bychom to měli udělat co možná nejdříve a ne čekat, abychom to dělali za rok, za 2, za 3, až budeme na Číně ještě více závislí a ona vlastně bude v rukou držet ještě daleko více provazů a řetězů, než drží dneska.


Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka
--------------------
Já vaše argumenty --- naprosto rozumím a teď bych poprosila pana Bžocha, protože poslední vyjádření premiéra Andreje Babiše bylo, řekněme, poněkud šedé. Já to respektuji, je to rozhodnutí pana předsedy, on musí vědět, co dělá. Přitom ale mluvčí prezidenta, to jsme slyšeli, se odvolával i na další nejvyšší ústavní činitele, takže řekněte mi, pane Bžochu, podle vás ta cesta je správně nebo není správně, a jednoznačnou odpověď prosím.

Jaroslav BŽOCH, místopředseda zahraničního výboru sněmovny /ANO/
--------------------
Já to nemůžu říct, protože já kdybych měl osobně se rozhodovat, tak já na Tchaj-wan nepojedu a z mých osobních důvodů, jestli to je správně nebo špatně, jediný, kdo může říci, je pan předseda Vystrčil. Já osobně bych na Tchaj-wan nejel, protože my respektujeme politiku jedné Číny, stejně jako celá Evropská unie. A není standardní, že by nejvyšší ústavní činitel jezdil do země, kterou my neuznáváme. Nejezdí tam ani jiní státníci a přijde mi to jako bouchání dveřmi a ukazování si ramen, kdo je silnější a kdo bude koho poslouchat. Já nemůžu souhlasit s tím, že bysme Čínu nějakým způsobem poslouchali. V posledních měsících jsme viděli několikrát vyjádření o tom, že nesouhlasíme s tím, co Čína říkala o investicích, protože ty investice tady nejsou, pokud se chová čínský velvyslanec, tak jak nemá, což už ukázal několikrát, tak se vůči tomu vždycky ohradíme, takže to není, že bysme Čínu poslouchali. Nicméně ta diplomatická rovina mezi Čínou a Tchaj-wanem je tak křehká, že si myslím do toho zasahovat touto cestou, kterou samozřejmě tady Tchaj-wan přivítá a druhá strana určitě odmítne, tak si myslím, že je špatně, když pan Vystrčil na začátku mluvil o parlamentní diplomacii, tak to si myslím, že právě parlamentní diplomacie vůbec není, protože diplomaté by se měli chovat s rozmyslem. A ne jednat v takovémto, respektive asi bych řekl emocionální rozpoložení, protože si myslím, že ta cesta na Tchaj-wan prostě v tuto chvíli není úplně tak žádaná, a to, co říkal pan předseda, ještě na začátku, co všechno přinést, tak já si myslím, se vší úctou, že to dnes právě máme. Ekonomickou spolupráci na vysoké úrovni s Tchaj-wanem máme. Máme výborné partnerství. Naše země si spolu rozumí a nemyslím, že ta cesta to nějakým způsobem podpoří, ale na druhé stranu, jak jsem říkal na začátku, nemůžu říct, jestli to je správně nebo špatně. Já v té situaci nejsem.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka
--------------------
Když to vezmeme tedy z toho ekonomického hlediska, tak Tchaj-wan je v přepočtu na obyvatele asi 3× významnější obchodní partner než Čína. Ostatně i prezident Zeman už dal najevo jisté zklamání z toho, že ty přísliby čínských investic byly mnohonásobně vyšší, než je realita. Ale proč tedy potom nerealizovat a nerozvíjet je to partnerství s Tchaj-wanem, když funguje a když se mu daří? Tak v tomto úhlu pohledu ta cesta přece smysl dává.

Jaroslav BŽOCH, místopředseda zahraničního výboru sněmovny /ANO/
--------------------
Ale my to partnerství neustále rozvíjíme. Ty vztahy našich zemí jsou na výborné úrovni, a proto si myslím, že ta cesta sama o sobě k tomu ekonomickému rozvoji nijak nemůže už přispět, protože naše vztahy jsou dobré. Podporujeme se navzájem jako země. A já nevím, čím víc by mohla přispět. Samozřejmě tchajwanská strana to přivítá, to jednoznačně. A možná to nějaké malé plusy mít bude. Ale nejsem jistý úplně tím, že nám to přinese něco, co říká pan Vystrčil, že najednou zničehonic tady začneme vyrábět nějaké nové technologie a ostatní věci. Tam v tom jsem spíše skeptický. Ale samozřejmě pan Vystrčil na to má právo jet na Tchaj-wan. Určitě mu to neupírám. Je to pouze můj osobní názor.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka
--------------------
Pane Vystrčil, vy s sebou vezete 90člennou delegaci. Jsou v ní všichni názorově s vámi na stejné vlně? Vnímají tu cestu jako jistý symbol anebo jde hlavně o ekonomické aspekty?

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu /ODS/
--------------------
Já jsem to nezkoumal. Já se omlouvám, musím ještě reagovat, já tvrdím, že to není o emocích, je to o hodnotách, je to o hrdosti, je to o charakteru. A to jsou věci, které když ztratíme, tak se nám nebude dobře dařit. Už jsme to v historii zažili. A potom ještě 1 poznámka, my nejedeme a neporušujeme svojí cestou politiku jedné Číny. To je mýtus, který tady pořád někdo dokola opakuje. Politika jedné Číny znamená, že každý stát má nárok na vlastní výklad politiky jedné Číny. A že výklad politiky jedné Číny ze strany Čínské lidové republiky je, že nemáme, respektive nesmíme jezdit na Tchaj-wan je její věcí. Ale jaký bude náš výklad, nebo jaký je výklad jiných zemí, je na nich. A tak tu byla politika jedné Číny kdysi uzavřena, tak to je celosvětově vnímána. A my nejsme zemí, která je povinná vnímat a akceptovat to, jak politiku jedné Číny vnímá Čínská lidová republika. To bychom se také mohli ptát na to, kolik tady máme upéci chleba nebo vyrobit aut. A co se týká toho, co si myslí jednotliví členové delegace, já opravdu jsem to nezkoumal, co říká senátní delegace, tak jsem přesvědčený, že tu podporu na to, abychom na Tchaj-wan jeli, abychom tam dobře reprezentovali Českou republiku, abychom uzavřeli výhodné hospodářské kontrakty, abychom podpořili demokracii, která to nemá vůbec jednoduché, protože má za zády Velkého bratra, víme dost dobře, jak to vypadalo, když jsme měli za Velkého bratra, abychom zároveň narovnali svůj hřbet, abychom se prostě napřímili. To si myslím, že jsou všechno věci, které mají takový význam, že stojí na Tchaj-wan jet.


Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka
--------------------
Pánové, oběma vám děkuju. Hezký večer.

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu /ODS/
--------------------
Hezký večer, děkuju za pozvání.


Jaroslav BŽOCH, místopředseda zahraničního výboru sněmovny /ANO/
--------------------
Také děkuji. Hezký večer.

Přílohy