Ministři hledají úspory v rozpočtu

28.01.2022

ČT 1 | 19:00 | Pořad: Události


Martin ŘEZNÍČEK, moderátor
--------------------
V posledních pár dní mají ministři a další státní instituce na to, aby našli ve svých rozpočtech úspory. Vyzvale k tomu ministr financí Zbyněk Stanjura. Příští týden chce na jednání vlády projednat novou verzi státního rozpočtu na letošní rok. Škrtat má třeba parlament.

redaktorka
--------------------
Kde ušetřit miliony korun řeší v posledních týdnech vedení sněmovny. Počítá s omezením zahraničních cest i investic. Původně měla dolní komora hospodařit s víc než jednou a půl miliardou korun. Oproti loňsku to bylo přes 60 000 000 navíc. Realita ale bude jiná.

Aneta ČERNÁ, redaktorka ČT
--------------------
Už jsme panu ministrovi Standovi posílili náš návrh úspor, který jsme celkově byli schopni dát až do skoro výše 40 000 000 Kč.

redaktorka
--------------------
Škrtat se bude taky v senátu, kolik přesně zatím není jasné i horní komora přitom měla mít víc peněz než loni.

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu
--------------------
Naplní to, co požadoval pan ministr financí ve svém dopise. Tzn. abychom ušetřili 10 % na výdajích Senátu Parlamentu České republiky..


redaktorka
--------------------
To reálné.

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu
--------------------
Je to reálné, protože ty úspory se netýkají položek, které se týkají mezd, tam jsou platy hrazeny.


redaktorka
--------------------
Přes 400 000 000 Kč. Navíc měl mít i úřad vlády úspory. Tady tady stále hledají. Úkol ušetřit kolem 10 % dostali od ministra financí všechny státní instituce. Od různých úřadů až po ministerstva. Vláda chce snížit naplánovaný schodek o 80 miliard. Vláda by mohla upravenou verzi státního rozpočtu schvalovat příští týden ve středu 2. února. Mimochodem ve stejný den bude zasedat sněmovní rozpočtový výbor, kdyby ten se mohl zabývat upravenou verzí hospodaření státu, ale v tuto chvíli není jasné. Sejít se ovšem může mimořádně.

Zbyněk STANJURA, ministr financí, 1. místopředseda strany /ODS/
--------------------
Pokud vláda schválí toho druhého února, tak my se budeme snažit, aby to šlo co nejrychleji. Platí ten původní slib, že nejpozději v rozpočtovém provizorium skončí na konci března.

Alena SCHILLEROVÁ, poslankyně a předsedkyně poslaneckého klubu /ANO/
--------------------
Myslím si, že vláda, pokud chce mít rozpočet schválený v Poslanecké sněmovně do konce března, tak to deklaroval ministr financí, tak máte co dělat, protože ten rozpočtový proces první, druhé, třetí čtení nějakou dobu trvá.

Štěpánka MARTANOVÁ, redaktorka ČT
--------------------
Jak by Česko mělo v letošním roce hospodařit, by tedy mělo být jasné na přelomu února. Března. To by se projednávání rozpočtu mohlo ve sněmovně přiblížit k finálnímu schválení. Štěpánka Martanová, Česká televize.

Přílohy