Ministryně financí Alena Schillerová za hnutí ANO chce, aby senátoři vrátili daňový balíček do sněmovny

21.11.2020

ČRo Radiožurnál | 12:00  | Pořad: Hlavní zprávy


Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka
--------------------
Ministryně financí Alena Schillerová za hnutí ANO chce, aby senátoři vrátili daňový balíček do sněmovny. Zároveň žádá, aby ze zákona vypustili zvýšení slevy na poplatníka. Zvýšení slevy a zároveň snížení daně z příjmu není podle ministryně možné, znamenalo by to výpadek rozpočtu 130 miliard korun, říká Schillerová.

Alena SCHILLEROVÁ, ministryně financí /nestr. za ANO/
--------------------
To, že prošlo toto vlastně revoluční snížení daní a k tomu nejvyšší sleva, já považuju za chybu, takže já se pokusím požádat Senát, aby tuto slevu z balíčku vypustili, aby tam zůstalo jenom to snížení daní, které pomůže. Jiná alternativa není.

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka
--------------------
Jestli senátoři Schillerovou vyslyší zatím není jasné, předseda senátu Miloš Vystrčil z ODS už ale řekl, že daňový balíček to nebude mít v horní komoře jednoduché.

Veronika ŠÍROVÁ, redaktorka
--------------------
Šéf Senátu Miloš Vystrčil z ODS připomněl, že senátoři tento týden vyzvali vládu, aby dál neprohlubovala deficit veřejných financí.

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu /ODS/
--------------------
My se s tím bude muset nějak vypořádat, protože na jedné straně je usnesení pléna Senátu, abychom už neprohlubovali deficit veřejných financí a na druhé straně nám přijde zákon, který ten deficit veřejných financí prohlubuje zhruba o 120 miliard korun.

Veronika ŠÍROVÁ, redaktorka
--------------------
Senátorské kluby se ale zatím nedohodly, jak budou k návrhu přistupovat. Platí to i pro klub senátorů KDU-ČSL, říká jeho předsedkyně, Šárka Jelínková.

Šárka JELÍNKOVÁ, předsedkyně senátorského klubu /KDU-ČSL/
--------------------
Je to příliš krátká doba na to, abysme už měli jasný názor, kterou cestou půjdeme, ale to, že změny v tom budeme chtít asi udělat, už je velmi pravděpodobné.

Veronika ŠÍROVÁ, redaktorka
--------------------
Senátoři budou podle Miloše Vystrčila o daňovém balíčku jednat nejspíš na plénu šestnáctého nebo 17. prosince. Pokud ho sněmovně nevrátí, dostane ho k podpisu prezident. Změny by měly začít platit už za necelých 6 týdnů. Veronika Šírová, Radiožurnál

Přílohy