Muž, který vyráběl „vystrčilky“

27.06.2014

5plus2 | Rubrika: Kraj Vysočina | Strana: 7 | autor: Tomáš Blažek


Značka stříkaček Josef Vystrčil a syn je dodnes mezi hasiči kultem.
Na mladoňovický sraz „vystrčilek“ dorazil i ten, který je sám ještě vyráběl.

MLADOŇOVICE / Sraz historických hasičských stříkaček od telčské firmy Josef Vystrčil a syn byl pravděpodobně vůbec největším svátkem pro nejstaršího účastníka akce. Letos devětaosmdesátiletý Miloš Vystrčil (otec senátora stejného jména) v roce 1946 jako jednavacetiletý mladík po svém tehdy už těžce nemocném otci Bohumilovi rodinnou firmu s 75 zaměstnanci převzal.
„Řídil jsem firmu do roku 1948, kdy se po znárodnění stal naším pokračovatelem Motorpal. Ten pak ještě do roku 1954 dokončoval naši původní výrobu,“ zavzpomínal v Mladoňovicích vitální pamětník Vystrčil starší. V oboru hasicích zařízení byla v poválečných letech firma Vystrčil druhou největší v zemi - primát patřil společnosti Stratílek z Vysokého Mýta. „Hasičské stříkačky ale byly jenom menší částí naší produkce - k té větší patřilo zařízení pro lihovary,“ poznamenal Vystrčil starší.
Na počátku byly ruční stříkačky. S výrobou motorových zařízení začal Bohumil Vystrčil v časech první republiky. „Můj otec do toho vnesl strojařský um, naše motorové stříkačky měly jeho vlastní konstrukci,“ řekl Vystrčil starší. Ten po znárodnění pracoval v Motorpale až do důchodu jako technolog, pak jako vedoucí technické přípravy.
U některých stříkaček na mladoňovickém setkání si Vystrčil starší pochvaloval, že vypadají díky péči generací hasičů snad ještě lépe než z výroby. „Otec omládl o desítky let, když tady viděl, že stříkačky, které dělal ještě jeho pradědeček, dodnes fungují. Pro mě je akce důkazem, že umíme dělat kvalitní věci a taky si toho umíme přirozeně vážit,“ podotkl Miloš Vystrčil mladší, který otce na nostalgickém mítinku doprovázel.

Přílohy