Mynář není člověk na svém místě, míní Vystrčil. Podle Valachové měl kancléř informovat ústavní činitele

20.10.2021

ct24.cz | Rubrika: Domácí | Autor: gla


Kritika z politické sféry míří směrem ke kancléři hospitalizovaného prezidenta Miloše Zemana Vratislavu Mynářovi. Ten byl podle informací Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN) o stavu hlavy státu informován ve středu 13. října, přesto o den později zprostředkoval v nemocničním pokoji setkání Zemana s předsedou sněmovny Radkem Vondráčkem (ANO). Podle šéfa Senátu Miloše Vystrčila (ODS) a končící místopředsedkyně poslaneckého klubu ČSSD Kateřiny Valachové kancléř výrazně pochybil. Shodli se na tom v úterních Událostech, komentářích. Dalšími hosty debaty byli Tomio Okamura (SPD) a Patrik Nacher (za ANO).

Mynáře vyzval k rezignaci premiér Andrej Babiš (ANO) i jeho možný nástupce Petr Fiala (ODS). Oba mluví o tom, že pokud budou po aktivaci článku 66 zastupovat prezidenta, Mynáře odvolají. Kancléř reagoval, že jediný, kdo ho může odvolat, je Zeman.

„V tom dopise se jasně píše, že vedení ÚVN seznámilo kancléře Mynáře – a je to tam černé na bílém – s tím, že pan prezident momentálně není schopný vykonávat dostatečně své ústavní pravomoci,“ zopakoval předseda SPD Tomio Okamura. Dodal, že kroky kancléře je proto třeba vyjasnit. Nově zvolený místopředseda poslaneckého klubu ANO Patrik Nacher označil komunikaci okolí prezidenta za nešťastnou.

Jako velmi problematické vnímá Mynářovo chování Vystrčil (ODS). „U pana kancléře je to tak, že není člověkem na svém místě a bude na rozhodnutí budoucího premiéra, jak s tím naloží. Já si myslím, že by tu funkci vykonávat neměl. Kdybych byl premiérem, tak bych nechtěl, aby byl nadále kancléřem,“ zdůraznil.

Kancléře kritizovala také Valachová (ČSSD). „Pokud věděl o situaci ve věci zdravotního stavu prezidenta 13. října, tak měl bezodkladně ve veřejném zájmu vhodným způsobem, s ohledem na lidskost, informovat obě komory parlamentu a nejvyšší ústavní činitele,“ konstatovala. Jako právnička se domnívá, že možnost odvolat kancléře by předseda vlády, pokud by došlo k převodu pravomocí, měl.
 

Aktualizace zprávy ÚVN a aktivace článku 66

Předsedové stran zastoupených v nově zvolené sněmovně také v úterý jednali s vedením Senátu o tom, jak reagovat na zprávu Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN), že prezident není schopen vykonávat své pravomoci. Horní komora chce přijmout usnesení o aktivaci článku 66 ústavy ještě před úvodním zasedáním nové sněmovny. Shodli se na tom členové senátní komise pro ústavu.

Podle předsedy senátní ústavní komise Zdeňka Hraby (STAN) by o případné aktivaci článku 66 mohla horní komora jednat na schůzi 5. listopadu. Podle Vystrčila je pravděpodobné, že se v tomto datu bude Senát věcí zabývat a že aktivaci odsouhlasí. Připomněl zároveň, že jednou z debat na úterním setkání se zástupci Poslanecké sněmovny bylo to, že před tímto hlasováním má dojít k aktualizacím informací o zdravotním stavu prezidenta.

Řádná schůze Senátu ale bude dříve, a to 26. října. Jedním z důvodů, proč se věcí nezabývat na tomto jednání, je podle Vystrčila právě tato žádost o aktualizaci. „Chceme, aby případná hlasování Senátu a sněmovny byla co nejblíže sobě z hlediska termínů. Proto přemýšlíme o tom časném listopadovém termínu,“ zdůvodnil.

Připomněl zároveň, že aktivace článku 66 může nastat až po souhlasu obou komor parlamentu. „Jinými slovy, pokud budeme pořád hlasovat před Poslaneckou sněmovnou, tak je úplně jedno, jestli se tak děje týden nebo dva předtím,“ dodal.
 

Valachová kritizuje policii, že o případu informovala na Twitteru

V souvislosti s hospitalizací Zemana policie prošetří možné trestné činy proti republice. Reaguje tak na zveřejněné informace o zdravotním stavu hlavy státu. Už dříve se objevily informace o vyšetřování směrem k pravosti či nepravosti prezidentova podpisu pod listinu, jíž se svolává nová sněmovna. Podle informací serveru iRozhlas.cz se událostmi kolem prezidenta zabývá i Bezpečnostní informační služba. V pondělí server Info.cz napsal, že se situací zabývá i Vojenské zpravodajství.

„Domnívám se, že aktuálně řešíme mimořádně závažnou situaci z hlediska možného převodu pravomocí prezidenta republiky. Je to velmi náročná otázka – ústavní i lidská. Osobně se domnívám, že přilévat tímto způsobem olej do ohně tweetováním v tak závažných skutkových podstatách trestných činů nebylo na místě,“ řekla Valachová s odkazem na to, že policie o věci informovala na Twitteru.

Také Nacher nepovažuje za vhodné, aby policie takovéto otevřené věci komunikovala přes Twitter. „To vyvolává celou řadu otazníků,“ řekl s tím, že to celou situaci zbytečně rozdmýchá.

Vystrčil se police zastal. „Pokud by policie nic neřekla, tak by se někdo ptal, zda to bude šetřit a zda ty podivnosti nějakým způsobem monitoruje,“ uvedl. Připustil ale, že by asi bylo lepší informovat jinak než skrze Twitter.

Podle Okamury platí, že pokud existují podezření na pochybení, policie má povinnost to začít šetřit. „Pakliže se jedná o situaci kolem pana prezidenta, tak je potřeba vyvrátit veškeré pochybnosti, to prostě tak je,“ zdůraznil.

 

Odkaz na článek a videozáznam rozhovoru s předsedou Senátu Milošem Vystrčilem.

Přílohy