Na dvou místech Vysočiny si připomněli činy odbojářů z války

23.05.2012

Noviny Kraje Vysočina | Rubrika: Panorama | Strana: 4 | autor: Monika Fiedlerová


Putovní výstava Někomu život, někomu smrt hostí celý květen sídlo Kraje Vysočina, osmadvacet panelů přibližuje atentát na Reinharda Heydricha, který provedli českoslovenští parašutisté ve spolupráci s českými vlastenci 27. května 1942.

„Je důležité, aby se významné historické činy směřující k ochraně základních lidských práv a vlastenectví připomínaly dneš-ní mladé generaci. Mladí lidé by si měli uvědomovat, že aktuální život v nadstandardních podmínkách je vybojován odhodlaností, vůlí a prokázáním nesmírné odvahy při činech, které měnily osud celého našeho národa,“ komentoval výstavu Jiří Běhounek (nez. zaČSSD), hejtman Kraje Vysočina.

Výstavy se zúčastnila starostka Dolních Vilémovic, rodiště Jana Kubiše, jednoho z hlavních atentátníků skupiny Antropoid. „Získali jsme rodný domek Jana Kubi-še a naším velkým cílem, přestože je dům v havarijním stavu, je vybudovat v něm muzeum. Snažíme se získat finanční prostředky a šířit naši myšlenku dál, abychom mohli muzeum co nejdříve otevřít,“ uvedla Jitka Boučková, starostka Dolních Vilémovic.

Položením květin a pietním aktem si  zde už v dubnu připomněli 70. výročí vysazení paraskupiny Out Distance také lidé v Ořechově u Telče. U památníku velitele skupiny nadporučíka Adolfa Opálky se se-šli pamětníci, představitelé armády a další účastníci.

Tříčlenná skupina Out Distance, vycvičená v Anglii k sabotážním akcím v okupované republice, přistála u Ořechova 27. března 1942. „Akce se nepovedla, velitel se při seskoku zranil a parašutisty pronásledovalo gestapo. Adolf Opálka se ale dostal do Prahy, kde se stal aktérem atentátu na říšského protektora Reinharda Heydricha a našel smrt v kryptě kostela svatého Cyrila a Metoděje. Další člen, Ivan Kolařík, se v bezvýchodné situaci otrávil. Třetí z parašutistů Karel Čurda pře-šel na stranu gestapa a po válce byl popraven,“ přiblížil historické události senátor Miloš Vystrčil (ODS), který nad letošním ročníkem akce převzal záštitu.

Přílohy