Na pamětní kámen prezidenta přispěje i kraj

01.03.2013

Jihlavské listy | Rubrika: Region | Strana: 4


Hroznatín - Pamětní kámen připomínající armádního generála Ludvíka Svobodu bude v sobotu 16. března odhalen v jeho rodišti v Hroznatíně na Třebíčsku. Akt se uskuteční pod hlavičkou Společnosti Ludvíka Svobody (SLS) u příležitosti 70. výročí bitvy u Sokolova, která probíhala od 8. do 13. března 1943.

Vedení SLS se obrátilo na Kraj Vysočina, aby úsilí podpořil zejména finančně. Rada kraje odsouhlasila příspěvek ve výši 80 tisíc korun, původní požadavek zněl na 100 tisíc korun. Kraj tak přispěje třetinou potřebných nákladů.
„Zvažovali jsme všechny historické okolnosti. Myslíme si, že převažují Svobodovy kladné zásluhy jako legionáře, budovatele armády za první republiky a i formování vojenské jednotky v tehdejším Sovětském svazu,“ nastínil náměstek hejtmana Vladimír Novotný (ČSSD).

Netajil, že v jeho životě se nacházejí i sporné momenty, zejména po volbě prezidentem v roce 1968. Novotný potvrdil, že odhalení se zúčastní zástupci kraje.

Stejný názor má i senátor Miloš Vystrčil (ODS). „Jedná se o rozporuplnou osobnost, ale nemůžeme ji z dějin vyjmout a nepřipomínat jeho zásluhy,“ uvedl. Proti pamětnímu kameni nic nemá, ale rozhodně by měl připomínat i Svobodovo normalizační období.

Předseda občanského sdružení Společnosti Ludvíka Svobody Vysočina Josef Láznička poznamenal, že peněžní částka od kraje Vysočina je velice významná.

„Celou se nám ještě sehnat nepodařilo, spoléháme zejména na soukromé dary. Příspěvek nám věnoval například senátor František Bublan či město Kroměříž,“ poznamenal Láznička.

Předseda nepřepokládá, že na slavnostní odhalení přijedou politické špičky. „Spíš se bude jednat o lidi, kteří se v Hroznatíně pravidelně setkávají v listopadu při oslavě výročí jeho narození,“ naznačil.

Mezi hosty nebude chybět dcera Ludvíka Svobody Zoe Klusáková, emeritní předsedkyně SLS. Ta netají, že ji mrzí, když se o jejím otci hovoří jako o problémovém prezidentovi. „Byl to vždycky velký vlastenec, který se zastával lidí a pracoval pro ně,“ říká.

Starostka Hroznatína Jana Uchytilová konstatovala, že obec poskytla pro pylon pozemek a na akci se bude podílet organizačně. „Poskytnutá finanční částka je zanedbatelná,“ doplnila.

Velký otesaný žulový pylon s nápisem a podobiznou Svobody bude stát u silnice blízko jeho rodného domu. Tam byl od roku 1985 památník, který připomínal boje za druhé světové války, jeho součástí byla i Svobodova generálská uniforma. Toto muzeum bylo v roce 1992 uzavřeno. Na domě Svobodu připomíná pamětní deska.

Kdo byl Ludvík Svoboda?

- V Hroznatíně na Třebíčsku se narodil 25. listopadu 1895. Po vypuknutí první světové války narukoval do rakouské armády, později zběhl k československým legiím.
- Ve druhé světové válce vedl československý armádní sbor, který se zformoval v tehdejším Sovětském svazu.
- Po válce působil do roku 1950 jako ministr národní obrany. Také jeho se v padesátých letech dotkly stranické čistky.
- Rehabilitace se dočkal po smrti Stalina a Gottwalda.
- Od roku 1968 do roku 1975 byl prezidentem Československa.

Přílohy