Na pozvání předsedy Senátu dorazila do Prahy parlamentní delegace z Taiwanu

18.07.2022

senat.cz | 13:21 | Autor: Lada Faldynová


Do Prahy dnes na pozvání předsedy českého Senátu Miloše Vystrčila dorazila pětičlenná delegace Legislativního dvora Taiwanu v čele s jeho předsedou You Si-kunem. Pozvání navázalo na cestu českého Senátu vedenou předsedou Vystrčilem v rámci parlamentní diplomacie na Taiwan před necelými dvěma roky, a tím i na cíl mise prohloubit česko-taiwanské partnerství mj. v hospodářské a vědecko-výzkumné spolupráci a dále v oblastech inovací, nových technologií a kultury. Návštěva taiwanské delegace v České republice potrvá do čtvrtku 21. července 2022.

Předseda Senátu Miloš Vystrčil komentoval význam návštěvy: „Návštěvu delegace Legislativního dvora Taiwanu považuji také za symbolickou. Česká republika si pro své předsednictví Radě EU zvolila jako motto název vystoupení Václava Havla z roku 1996 v Cáchách „Evropa jako úkol“. Václav Havel ve svém vystoupení říká, že hlavním úkolem Evropy je nalézt své svědomí a svou odpovědnost, a to nejen za architekturu Evropy, ale nalézt také část odpovědnosti za to, jak to vypadá na celém světě. Říká, že pokud nebudeme alespoň částečně odpovědní za to, co se děje kolem nás, tak na to jednou sami doplatíme. Ostatní se nebudou v určitém okamžiku zajímat o to, co se děje u nás a jaké máme problémy.“ Zároveň dodal: „V tomto smyslu vnímám návštěvu taiwanské delegace jako částečné plnění toho úkolu, který Evropa má.“

„Naše cesta do České republiky má mnoho cílů, mimo jiné chceme udržovat přátelské vztahy mezi našimi oběma zeměmi, chceme udržovat partnerství mezi Legislativním dvorem a českým Senátem, chceme rozvíjet demokracii a prohlubovat kulturní spolupráci, spolupráci v oblastech vědy a technologií, chceme prohloubit ekonomickou výměnu. Je zde ale ještě jeden důležitý účel a to, že chceme poděkovat panu předsedovi Vystrčilovi, který jako historicky první ústavní činitel pronesl řeč v taiwanském Legislativním dvoře,“ uvedl předseda Legislativního dvora Taiwanu You Si-kun.

Na webových stránkách Senátu naleznete záznam tiskového briefingu po příletu delegace Legislativního dvora Taiwainu, avízo k plánu akcí v Senátu a avízo k plánu akcí v Telči otevřeným zástupcům medií.

 

Odkaz na článek.

Přílohy