Na setkání vystrčilek přijedou hasiči v dobových uniformách

05.06.2014

Třebíčský deník | 5.6.2014 | Rubrika: Zpravodajství | Strana: 3 | autor: (pkn)


Mladoňovice – Do Mladoňovic se v neděli sjede na netradiční setkání sedmnáct hasičských veteránů v podobě stříkaček vyrobených v předválečné době ve známé továrně Josefa Vystrčila v Telči.
Stane se tak především díky místním hasičům, kteří též vlastní jednu vystrčilku,jakse lidově těmto stříkačkám říká.
„Nebude to žádná soutěž,jde nám především o to, aby se setkali lidé se stejnými zájmy. Máme přislíbeno, že někteří účastníci přijedou i v dobových krojích, tedy se vší parádou,“ usmívá se hasič a velitel okrsku Josef Abrahám.
Nedělní dopoledne bude patřit soutěžím hasičského dorostu a dětem a po obědě ve 13.00 bude následovat slavnostní nástup historických stříkaček, kde každý z velitelů seznámí přítomné se svým sborem i s historií předváděné vystrčilky. Pak budou následovat ukázky útoků a po nich vystoupí s estrádním pásmem Černovická dechovka. Patrně nejvzdálenějším účastníkem setkání budou hasiči z Kovalovic, ležících na pomezí Brněnska a Vyškovska. Své vystrčilky přijedou ukázat i z Polné, Hodic, Čechtína, Štěměch, Pálovic, Oponešic, Slavíkovic, Kostník a dalších obcí. Nejen odborníci tak budou jistě překvapeni, kolik se těchto stříkaček podařilo agilním hasičům zachránit.
„Velkou zásluhu na obnově naší stříkačky má starosta Jan Chloupek, který je patriot tělem i duší. O vystrčilku byl totiž velký zájem, ale on nepřistoupil na žádnou nabídku, naopak se zasloužil o její opravu. A tu, až na konečné nátěry, provedli kompletně celou členové našeho sboru. Tenbyl založen v roce 1933aod té doby stříkačku v obci vlastníme, takže jsme na ni právem hrdí,“ uzavřel Josef Abrahám.
Akce se uskuteční za finanční podpory obce Mladoňovice, vnuka výrobce, senátora Miloše Vystrčila a jeho otce, který ještě nějaký čas firmu vedl.

Přílohy