Na Slavnosti vína míří také desítky senátorů

04.09.2015

Slovácký deník | Rubrika: Titulní strana | Strana: 1 | autor: Jiří Kordovaník


Zákonodárci budou mít v Hradišti zasedání


Uherské Hradiště – Většinu svých zásadních rozhodnutí činí v pražském sídle Senátu. Za několik dní se však bude jejich diskuse prolínat s tóny lidových písní Slovácka. Právě Uherské Hradiště se totiž za týden stane místem hromadného výjezdu senátorů. Ti na Slovácko na své zasedání zamíří na základě pozvání senátora Ivo Valenty, a to právě o Slavnostech vína a otevřených památek. Někteří z hostů přitom netuší, jaká akce je vůbec čeká. „Pracovně se setkáme se starosty obcí, se zástupci kraje, budeme zjišťovat, co vůbec trápí samosprávy. Součástí výjezdního zasedání je také účast na Slavnostech vína. Musím přiznat, že regionem Slovácka jsem prozatím jen projížděl, žádné tamější slavnosti ani folklorní události neznám. Na druhou stranu jsem ale velkým příznivcem zejména horáckého folkloru, proto jsem na slavnosti velice zvědavý,“ přiznal na dotaz Slováckého deníku senátor z Jihlavy Miloš Vystrčil.

Pokračování na straně 2 Na Slavnosti vína míří senátoři

Dokončení ze strany 1

Ten je mimo jiné podle svých slov také čestným členem tamějšího folklorního souboru Podjavořičan. Poprvé spatří krojovaný průvod v Hradišti také jeho kolega Miroslav Nenutil. „Slovácko jsem jako turista i senátor navštívil už několikrát. Na Slavnosti vína se ale letos podívám poprvé. Těším se na cimbálovou muziku i ochutnávku vín tamních vinařů,“ sdělil senátor za Chebsko a Tachovsko Miroslav Nenutil.
V ulicích Uherského Hradiště by se během nejmasovější akce regionu měly pohybovat více než dvě desítky senátorů i se svým doprovodem. Velká část z nich přijede hromadně, někteří pak i individuálně. Noc z pátku na sobotu stráví v hradišťských ubytovacích zařízeních. Poté se politici budou moci seznámit hned s několika místy regionu. „Zástupci Senátu si kromě samotného Uherského Hradiště, včetně místní radnice, kde budou přijati starostou města, prohlédnou například park Rochus, navštíví vesnici roku Babice, obec Velehrad či Modrá a samozřejmě že si nenechají ujít ani slavnostní krojovaný průvod a tradiční Putování Vinohradskou ulicí, stejně jako otevření nové Slovácké tržnice,“ nastínila program vzácných hostů Magda Pekařová, mluvčí skupiny SYNOT, která za organizací výjezdního zasedání stojí. Nicméně nejen tradiční folklor čeká na senátorskou delegaci. „Hosté se seznámí také s možnostmi a rozvojem cestovního ruchu, se situací zemědělců a živnostníků, stejně jako s problémy, které region sužují. Cílem je především zviditelnění regionu, který je často opomíjen,“ uzavřela Magda Pekařová.

Přílohy