Na Vysočině strany před volbami sází hlavně na kontaktní kampaň

25.09.2013

ZpravodajstvíČTK | 10:31 | Rubrika: Politika - Jihlavský kraj | autor: bjr


Jihlava 25. září (ČTK) - Besedám, setkáním s voliči a dalším formám kontaktní kampaně dává na Vysočině přednost většina uskupení usilujících o úspěch v předčasných volbách do Sněmovny. Kandidáti některých stran se chystají navštívit desítky měst, městysů i malých obcí, jiná volební uskupení však plánují setkání s voliči jen v bývalých okresních městech. Předvolební kampaň vyvrcholí v posledním týdnu před volbami. Strany na ni vynaloží statisíce korun. Na nákladech se vedle krajských stranických organizací podílejí ústředí stran. Vyplynulo to z ankety ČTK.

 Sociálním demokratům, kteří jsou podle průzkumů favority voleb, například centrum zajišťuje billboardy a inzerci v tisku. Krajští kandidáti by měli navštívit až stovku měst a obcí. "Nebudou to žádné pompézní akce s kapelami a programem, ale běžné setkávání kandidátů s voliči," uvedl krajský předseda Zdeněk Chlád. Volební noviny ČSSD vyjdou v polovině října. "Zaměříme se v nich hlavně na aplikaci celostátního volebního programu do vysočinských podmínek," dodal Chlád.

 Každý z kandidátů občanských demokratů by měl podle krajského šéfa ODS Miloše Vystrčila navštívit desítky obcí, všechna města a většinu městysů v kraji a zdůraznit i konkrétní problematiku Vysočiny. Kampaň vyvrcholí distribucí volebního magazínu a specifickými, zatím utajovanými, akcemi několik dní před volbami. "Zřejmě jako jediná volební strana představíme své kandidáty také v místních tiskovinách," řekl Vystrčil.

 Komunisté už zahájili distribuci volebních tiskovin. Volební plakáty by se měly objevit v každé obci v kraji, přibližně ve 150 městech a obcích se uskuteční předvolební besedy. Vrcholem kampaně bude mítink v Jihlavě 22. října za účasti členů vedení strany.

 Inzertními sloupky v tisku, plakáty, letáky a účastí na společenských akcích lákají pozornost voličů kandidáti lidovců. V posledních deseti dnech před volbami uspořádá KDU-ČSL mítinky v bývalých okresních městech kraje. Za vrchol je podle lídra Josefa Herbrycha možné považovat setkání ve Žďáru nad Sázavou 16. října.

 Téměř dvě stovky obcí na Vysočině chtějí do zahájení voleb navštívit kandidáti uskupení ANO 2011. Speciální akcí bude jízda takzvaným ANObusem a program pro rodiny s dětmi s názvem ANOfarma. Vrcholem kampaně by měly být mítinky v bývalých okresních městech týden před volbami.

 Strana zelených kromě klasických volebních tiskovin organizují tradiční biojarmarky a podobné akce, kde představují volební program. Tuto sobotu se uskuteční tradiční Svatováclavský dětský den v Havlíčkově Brodě, na biofarmě v Sasově u Jihlavy bude Biozemědělský den. Vyvrcholením kampaně by mělo být setkání s voliči na Masarykově náměstí v Jihlavě, kde bude zároveň zakončení předvolební cyklojízdy po Vysočině.

 Setkáním s voliči v jihlavské zoologické zahradě zahájili minulou neděli kampaň kandidáti TOP 09. V kontaktní kampani navštíví desítky obcí v regionu. "Kampaň vyvrcholí 23. října na zatím blíže neurčeném místě v Jihlavě," uvedl krajský předseda Martin Sedlák.

 Strana práv občanů - zemanovci podle krajského předsedy Bohumila Trávníka kampaň stále připravují. Volební tiskoviny, letáky a plakáty by měli začít roznášet příští týden. Setkání s voliči plánují pouze v bývalých okresních městech bez účasti členů vedení strany. V centrálně vydaných volebních novinách by se měla objevit stránka věnovaná Vysočině.

 Desítky měst a obcí na Vysočině objede s mobilním billboardem volební tým strany Úsvit přímé demokracie. Příznivci strany rozvážejí letáky a vylepují plakáty. Vyvrcholením kampaně budou besedy a autogramiády s lídrem Tomiem Okamurou v bývalých okresních městech.

Přílohy