Na Vysočině vyhrál klidný kompromis

26.10.2016

Právo | Rubrika: Jižní Morava - Vysočina | Strana: 10 | autor: Jana Pechová


Kraj Vysočina má po včerejším podpisu koaliční dohody vládu na další čtyři roky. Povede ji opět Jiří Běhounek (nez. za ČSSD), koaličními partnery vítězných oranžových tentokrát budou ANO, ODS a Starostové pro Vysočinu.

Lidovci skončili v opozici, podílet na vedení regionu se nebudou ani komunisté a koalice SPD-SPO.
„Po uplynulých osmi letech už je dost spoluvládnutí ČSSD a KSČM,“ okomentoval vstřícnost k uzavření nové koalice pro Vysočinu šéf regionálního sdružení ODS Miloš Vystrčil. Toho do zastupitelstva kraje opět vynesly preferenční hlasy: senátor, který zároveň obhájil svůj post v horní komoře Parlamentu ČR, se dostal s jejich pomocí z osmého místa kandidátky na první. Bude ale jenom zastupitelem.
Uvolněné pozice hejtmanova náměstka za ODS se ujme jeho kolegyně a současná poslankyně Jana Fischerová, kterou preferenční hlasy vynesly mezi pět získaných mandátů občanských demokratů až z 32. místa kandidátky. „Jana Fischerová už v příštím roce znovu do sněmovny kandidovat nebude a souběh funkcí tak bude jen 12měsíční,“ uvedl Vystrčil.
ODS totiž výsledky voleb do zastupitelstev krajů zamotaly hlavu snad nejvíc ze všech: lídr kandidátky Zdeněk Geist se mezi zastupitele vůbec nedostal a ti, které vůle voličů vynesla nahoru, s uvolněnou funkcí vesměs nepočítali.
Změna poznamenala rozdělení postů i v rámci hnutí ANO. Statutárním náměstkem hejtmana nebude lídr kandidátky Josef Pavlík, ale dvojka Pavel Franěk.
„Vyhodnotili jsme to jako důsledek situace, která nastala po volbách. Franěk je dobrá varianta,“ diplomaticky okomentoval člen vyjednávacího týmu ANO Josef Kott, proč Josef Pavlík, na kterého se provalilo zamlčené členství v předlistopadové KSČ, bude pouze řadovým náměstkem. V devítičlenné radě kraje bude mít ČSSD pět míst včetně hejtmana a jednoho náměstka, ANO obsadí pozice dvou náměstků a ODS i Starostové pro Vysočinu získají po jednom náměstkovi. Rada tedy bude mít historicky nejvyšší počet náměstků (5), uvolnění členové rady budou tři, a to všichni za ČSSD.
„Dohodli jsme se na podmínkách, aby ČSSD ostatní strany nepřehlasovala,“ připomněl hejtman Běhounek důležité opatření. Další splněnou podmínkou nových koaličních partnerů bylo zrušení tří uvolněných pozic předsedů dvou výborů a jedné komise, které v minulých volebních obdobích zastávali komunisté. „Jsme spokojeni. Ne vše, co jsme si přáli, se splnilo, ale to platí na obou stranách. Je to rozumný kompromis,“ řekl o koaliční dohodě Miloš Vystrčil.
Připomněl i kompromisní přerozdělení kompetencí. Ustavující zasedání zastupitelstva kraje je ohlášeno na 1. listopad.

Rozdělení kompetencí Jiří Běhounek (nez. za ČSSD) hejtman – krizové řízení a bezpečnost, vnější vztahy, externí komunikace Kraje Vysočina, informatika a komunikační technologie Pavel Franěk (ANO) 1. náměstek hejtmana, statutární zástupce – sociální věci, nestátní neziskové organizace Josef Pavlík (ANO) náměstek hejtmana – ekonomika a majetek Jana Fischerová (ODS) náměstkyně hejtmana – kultura, památková péče, cestovní ruch a mezinárodní vztahy Pavel Pacal (Starostové pro Vysočinu) náměstek hejtmana – regionální rozvoj, územní plán a stavební řád, Fond Vysočiny Vladimír Novotný (ČSSD) 2. náměstek hejtmana – zdravotnictví, analýzy a podpora řízení, RHSD, veřejnosprávní kontrola u PO, přezkoumání hospodaření obcí Jana Fialová (ČSSD) radní – školství, mládež a sport Martin Hyský (ČSSD) radní – lesní a vodní hospodářství, zemědělství, životní prostředí Jan Hyliš (ČSSD) radní – doprava a silniční hospodářství

Dohodli jsme se na podmínkách, aby ČSSD ostatní strany nepřehlasovala Jiří Běhounek, staronový hejtman

Přílohy