Naděje pro podnikatele: senátoři chtějí zrušit EET. Výběr daní nezvedla, říkají

23.07.2019

echo24.cz | Autor: Karolína Vaverková 


Zátěž, kterou elektronická evidence tržeb (EET) přináší malým a středním podnikatelům, nevyváží společenský přínos ve formě vyššího výběru daní. 

Zda EET přivedla více peněz do státní kasy, navíc není vůbec jisté. Argumentují tak senátoři Tomáš Goláň (SEN 21), Lukáš Wagenknecht (za Piráty) a Lumír Aschenbrenner (ODS), kteří navrhují zrušit celé EET, zjistil deník Echo24. Senát by měl o vládní novele, která chce rozšířit elektronickou evidenci na řemeslníky, lékaře či kadeřnice, jednat ve středu. Očekává se, že ji nepodpoří. Současně bude Senát hlasovat i o návrhu senátorů na zrušení EET. 

„V České republice nebylo prokázáno, že by zavedení EET vedlo k významnému navýšení příjmů státního rozpočtu, neboť podle všech předních ekonomů byly vyšší daňové příjmy zapříčiněny především růstem ekonomiky,“ píše se v odůvodnění pozměňovacího návrhu k novele EET, jímž se má EET zrušit. Deník Echo24 jej má k dispozici. 
Senátoři se vymezují i vůči Finanční správě. Čísla, jimiž berňák argumentuje o navýšení výběru daní díky EET, podle Goláně, Wagenknechta a Aschenbrennera nejsou ničím podložena. Prokazatelně ale dle nich za zvýšením výběrem daní stojí ekonomický růst. 

Senátoři v důvodové zprávě píší i o zavíraní malých restaurací kvůli EET a připomínají i rozhodnutí Ústavního soudu, který část zákona o zavádění dalších vln evidence zrušil v roce 2017. 

„Pokud společenská poptávka jedné části společnosti vytváří tlak na vznik zákonů, které jdou proti části společnosti druhé, vzniká zde podobná situace jako v době před rokem 1989. Je načase, aby podobné tendence byly zastaveny. Právě Senát, který je složen z výjimečných osobností, by měl podobné situace řešit a napravovat. Proto je nutno zákon o EET zrušit,“ stojí dále v odůvodnění návrhu. 

Podpořit tento návrh už avizuje ODS, jež má v Senátu druhý nejsilnější klub. „My rozšíření EET odmítneme a zřejmě budeme podporovat pozměňovací návrh, který připravili senátoři Aschenbrenner, Wagenknecht a Goláň, na zrušení EET. Náš názor na EET je dlouhodobě odmítavý,“ řekl deníku Echo24 předseda senátního klubu ODS Miloš Vystrčil. 

Jak se k rozšíření EET postaví další kluby, bude jasné až během úterý, jednají totiž senátní kluby. Není zatím jasné, jak bude hlasovat třetí největší klub KDU-ČSL. „Klub jedná v úterý, přiznám se, že nevím, jak budeme hlasovat.

Nejsme jednotní,“ řekl deníku předseda klubu senátorů Petr Šilar. Jednat o EET teprve budou i senátoři STAN, kteří mají v Senátu nejsilnější klub. Jejich předseda Petr Holeček ale nepředpokládá, že by rozšíření EET většinově podpořili. 

Návrhy na zrušení EET v minulosti padaly i v Poslanecké sněmovně. V květnu to podpořila opozice složená z ODS, Pirátů, SPD, poslance za ČSSD Lubomíra Zaorálka, TOP 09, STAN a některých nezařazených poslanců.

Návrh ale neprošel. 

Sněmovna rozšíření EET schválila a do Senátu odeslala hlasy ANO, ČSSD a KSČM. 

Senátní výbory daly ke změnám v EET rozdílná stanoviska 

Senátní ústavně-právní výbor minulý týden doporučil plénu schválení novely, která rozšiřuje elektronickou evidenci tržeb i na další obory podnikání, například na řemeslníky a lékaře. Naproti tomu výbor pro hospodářství stejný návrh neschválil a chce do novely vložit pozměňovací návrhy. 

Novela zákona o EET především reaguje na předloňské rozhodnutí Ústavního soudu, který část zákona o zavádění dalších vln evidence zrušil. Evidence začala platit od prosince 2016 pro restaurace a ubytovací zařízení. Od března 2017 je povinná pro podnikatele ve velkoobchodu a maloobchodu.

Přílohy