Náhlá smrt šéfa „děcáku“ v Jihlavě Vovsíka (†54): Děti měl rád a ony jeho, říká hejtman

11.01.2021

blesk.cz | 5:01 | Rubrika: Politika 


Ředitel dětského domova v Jihlavě Radek Vovsík (†54) se o Vánocích těšil na vnouče, které mu má do rodiny přibýt v roce 2021. Jenže nového roku si neužil. Člen jihlavské ODS náhle zemřel. Hejtman Kraje Vysočina Vítězslav Schrek (ODS) pro Blesk Zprávy zavzpomínal na Vovsíka i jeho „buldočí“ povahu. V dětském domově nějaký čas sám působil a pomáhal. Šéf Senátu Miloš Vystrčil pak vzpomněl na chvíle, kdy Vovsíka viděl naposledy.

„Pan kolega Vovsík byl poměrně výraznou osobností a to jak v politice, když působil na pozici náměstka primátora. Také se významně zasloužil o pedagogickou činnost na postu ředitele Dětského domova se školou. Radek Vovsík byl člověk, který měl vždycky svůj názor, který prosazoval. Uměl argumentovat, uměl si ho obhájit ,“ řekl Blesk Zprávám hejtman Vítězslav Schrek.

„Ne vždy jsme spolu v politice souhlasili, ale myslím si, že jsme spolu vždycky dokázali najít nějaký vztah, který byl založen na faktické komunikaci a faktických argumentech,“ zmínil hejtman.
 

Hejtman: Dětský domov vedl velmi dobře

Jihlavský dětský domov vedl Vovsík dlouhodobě. Před Vánoci tam zamířil i šéf Senátu Miloš Vystrčil (ODS) s dodávkou tchajwanských respirátorů. Současný hejtman Schrek pak v „děcáku“ nějaký čas sám působil a s Vovsíkem spolupracoval.

„Dětský domov se školou vedl velmi dobře, já jsem tam po jeho nabídce působil asi rok na muzikoterapii s jeho dětmi. Takže jsem s ním spolupracoval, byl to takový můj odskok k mému původnímu zaměření, které jsem vystudoval, protože jsem vystudovaný speciální pedagog,“ přiblížil Schrek.

„Radek měl ty děti rád a ty děti měly rády jeho. Myslím si, že jim to tam fungovalo dobře a myslím si, že v tom domově fungovalo všechno tak jak má - na to, že to je složité zařízení z hlediska psychologie těch dětí a výchovy. Myslím si, že Dětský domov se školou opravdu byla organizace, kterou Ministerstvo školství jako její zřizovatel nemuselo nijak metodicky motivovat, nebo kontrolovat, protože tak jak já vím, že to fungovalo, tak to byla velmi dobrá práce od Radka,“ zavzpomínal Schrek.

Sám Vovsík před lety ke své práci v jihlavském Dětském domově se školou MF Dnes řekl: „Jednou jsem měl na dveřích vylepeno Nevolte Vovsíka nebo nám odejde . Děti si nepřejí, abych odtud odešel. Tuhle práci dělám rád, mám k ní vztah a tím pádem i k dětem. Také se mi to vrací v jejich vztahu ke mně.“
 

Těšil se na vnouče, zemřel náhle

Náhlá smrt Radka Vovsíka řadu lidí překvapila. Ještě o vánočních svátcích se radoval z toho, že bude dědečkem. Vovsíka nyní oplakávají jeho tři synové.

„Táto, moc Tě milujeme a vždycky budeme. Slibuju Ti na svůj život, že pro bráchy udělám všechno, co bude v mých silách, aby se měli co nejvíc tak, jak jsi vždycky chtěl. Protože rodina pro Tebe byla vším . A vím, že nikdo jiný jako Ty už to ale tak, jak jsi to dělal, nedokáže. Miloval jsi svět a užíval sis ho naplno. Letošní Vánoce pro mě byly nejkrásnější v životě, když jsme byli všichni spolu a byl jsi šťastný a stejně tak my všichni ostatní,“ napsal na facebooku v sobotu Vovsíkův syn Tomáš.

Hejtman Schrek rodině Vovsíka vyjádřil upřímnou soustrast. „Určitě odešel ve věku, ve kterém s tím u nikoho ještě jaksi nepočítáme. Je to smutná zpráva. Vzhledem k tomu, že znám i jeho další rodinné příslušníky, tak je o pro mně smutné, bolestivé a vyjadřuji jim upřímnou hlubokou soustrast,“ kondoluje hejtman.
 

Příčina? Neznámá

Nejasná je přitom příčina úmrtí - v době pandemie logicky vyvstává otázka, zda nešlo o covid či problémy s ním spjaté.

„Nemám bohužel tuhle informaci, nenarazil jsem na nikoho, kdo by to důvěryhodně potvrdil, nebo vyvrátil. Bylo to náhlé úmrtí, to je zřejmé. Protože Radek nebyl nijak chronicky nemocný, nebo aspoň nevím o tom, že by byl dlouhodobě nemocný ,“ podotýká Schrek.

Že byl Vovsík rodinný typ, dokládají jeho četné příspěvky na facebooku. „Určitě jo, vím, že se svým synům opravdu věnoval, přestože dva kluci jsou už dneska dospělí . Působilo to na mně, že je pro něj rodina opravdu moc a myslím si, že to bude pro kluky i celou rodinu velká ztráta,“ doplnil hejtman.

 

Kauza se služebním autem

Vovsík z komunální politiky odešel v roce 2010 po aféře se řízením služebního auta , ve kterém překročil opakovaně povolenou rychlost, následně se však vymlouval na osobu blízkou - a lhal.

Vovsíka však zachytily za volantem kamery. Jeho tehdejší odstoupení z čela jihlavské kandidátky pro komunální volby kvitoval i tehdejší šéf ODS Petr Nečas .
„Řídil jsem ve všech případech já. Využil jsem mezery v zákoně, bylo to závažné pochybení, kterého jsem se neměl dopustit. Omlouvám se veřejnosti,“ sypal si tehdy Vovsík popel na hlavu a prý netušil, že výmluvou na osobu blízkou při řízení služebního vozu porušil vnitřní předpisy jihlavské radnice.

 

Na podzim se vrátil do ODS

Zmizel z komunální politiky i strany. Blesk Zprávám však hejtman Schrek, který je předsedou oblastního sdružení, však potvrdil, že byl Vovsík nyní opět členem ODS.

„Byl členem ODS, byl přijal po několika letech pauzy, kterou si dal v politice potom, co z ní odešel. Na podzim byl přijat do místního sdružení ODS Jihlava,“ dodal Schrek.

Vovsík byl jihlavským rodákem a absolventem speciální pedagogiky na ústecké univerzitě. Do ODS poprvé vstoupil v roce 1997. Ředitelem Dětského domova se školou se stal v roce 1999, předtím pracoval ve Výchovném ústavu pro děti a mládež v Boleticích .

 

Neúprosný buldozer

O úmrtí Vovsíka informoval v sobotu šéf Senátu Miloš Vystrčil (ODS), který se stal senátorem po zvolení právě v jihlavském obvodu.

„Zemřel Radek Vovsík, člověk, který vše dělal naplno. Urputný, vlídný a zároveň neúprosný buldozer s velkým srdcem. Postupně jsem si ho více a více vážil. Nebál se neprošlapaných cest, vlastně je často vyhledával. Naposledy jsme se viděli 21. 12. 2020. Byl v pohodě a plný síly. Hluboká soustrast rodině a všem blízkým. Odchodem Radka ztrácíme všichni. Čest jeho památce,“ napsal Vystrčil na facebooku.

„Poznal jsem se s ním někdy po roce 2000, znali jsme se více než 15 let. Prošel různými obdobími jak velké aktivity v ODS, potom, když byl náměstkem primátora a měl nepříjemnou záležitost s řízením automobilu, se stáhl do ústraní a věnoval se hlavně Dětskému domovu se školou, kde dle mého názoru odvedl obrovský kus práce s hlediska práce s dětmi postiženými, se sociálně slabších rodin nebo s dětmi, které nějakým způsobem v tom životě šláply vedle,“ řekl Blesk Zprávám Vystrčil.

 

Vystrčil: Když se zakouskl, tak držel

Do školy při dětském domově v Jihlavě chodil Vystrčil pravidelně jednou či dvakrát do roka na besídku nebo zakončení školního roku.

S Vovsíkem také řešil některé záležitosti v rámci školského zákona - sešli se kvůli tomu i tehdy ještě s ministryní Kateřinou Valachovou (ČSSD). Vovsík prý stál o to, aby dětský domov zůstal pod resortem školství a nebyl převeden pod MPSV. „ Měl jsem na to stejný názor jako on. Byl to člověk, který toho velmi mnoho zvládl a když se zakousl, tak držel,“ podotkl Vystrčil.

 

Poslední setkání šéfa Senátu s Vovsíkem

21. prosince, když se v Jihlavě sešli, na šéfa Senátu nepůsobil stranický kolega Vovsík nijak nemocně.

„Jako vždy byl plný energie, říkal, co plánují, co by chtěli udělat, vykládal o tom, že tentokrát kvůli covidu jim zůstalo více dětí doma i přes Vánoce, než to bývá normálně. Hodně jezdil na kole, opět jsem se ho ptal, jestli se bude překonávat, protože každý rok měl limit, který chtěl najezdit na kole. Byly to vždy tisíce kilometrů. On říkal, že samozřejmě a počítal s tím, že vše bude normálně fungovat a bude dál žít svým typickým životem. Dát tomu ještě víc energie, ještě víc zabrat, posunout se někam dál. Všechno dělal naplno,“ popisuje Vystrčil.

Kauzu s řízením služebního vozu dle něj Vovsík nakonec zvládl - přiznal se, odešel, šel se věnovat naplno řízení děského domova a školy. „Jestli někdy mohlo dojít k jeho politickému návratu, a nebo dne, to se dnes už nedozvíme. Ale pochopil jsem to tak, že si to vyhodnotil pro sebe svým způsobem, tzn. ok, selhal jsem, je to chyba, musím za to nést odpovědnost. Vyhodnotil to jako chybu, což je spíš úctyhodné, než kritické,“ poznamenal. předseda Senátu

„Velmi lpěl na svých synech a velmi se jim věnoval, k jeho soukromí se ale víc vyjadřovat nemůžu, náš vztah byl hlavně po pracovní stránce,“ poznamenal Vystrčil. Ani jemu není známá příčina Vovsíkova náhlého skonu. „Důvod neznám, to, že to bylo v rámci covidové pandemie, tak se také nabízí, že to mohl být jeden z důvodů, ale nemohu o příčinách umrtí hovořit, nemám žádnou oficiální zprávu,“ dodal Vystrčil.

 

Rozloučení v rodinném kruhu

S ohledem na aktuální koronavirové restrikce přitom pohřeb Radka Vovsíka proběhne jen za účasti rodiny a několika blízkých.

„Rozloučení proběhne vzhledem k situaci v rodinném kruhu a s nejbližšími přáteli. Jakmile ale skončí toto období, uspořádáme vzpomínkovou akci pro všechny, kteří byli Radkovi blízcí. Děkujeme za Vaši podporu,“ vzkázali synové Ondřej, Matěj a Tomáš s rodinou.

 

 

Odkaz na článek.

Přílohy