Náš stát, naše bezpečnost, vzkazuje Fialova ODS vládě

18.01.2016

Moravskoslezský deník | Rubrika: region | Strana: 2 | autor: Petr Jiříček


Víkendový 27. kongres občanských demokratů v Ostravě překvapení nepřinesl. Staronovým předsedou strany se stal jediný kandidát Petr Fiala, kterého zvolilo 93 procent delegátů.


Deník byl u toho

Ostrava – Petr Fiala byl po dvou letech znovu zvolen do čela ODS s velkou převahou. Získal 436 ze 469 hlasů přítomných delegátů. „V minulosti jsme udělali chyby a zaplatili za ně. Dnes je ale ODS zpět a připravena znovu vládnout. Podařilo se nám stranu změnit k lepšímu a totéž dokážeme s naší zemí,“ vzkázal Fiala, který bude mít „k ruce“ nově dvě ženy.
Alexandra Udženija, která je ve straně už 13 let, nahradila ve funkci prvního místopředsedy strany europoslance Jana Zahradila a Drahomíra Miklošová byla zvolena řadovou místopředsedkyní. Zbylé posty místopředsedů obhájili Evžen Tošenovský, kterého nominoval Moravskoslezský kraj, Martin Kupka a Miloš Vystrčil, neúspěšný kandidát na prvního místopředsedu.

Kritika vlády

Předseda Petr Fiala už během nominačního projevu ostře zkritizoval současnou politiku Sobotkovy vlády.
Označil ji za zvrácený způsob uvažování, který zasahuje do soukromých záležitostí lidí, a více zvýhodňuje migranty, než chrání české občany, a dodal, že kdo nedokáže přesvědčit členy vlastní strany, nemůže přesvědčit voliče. První část zvládl s bravurou, jeho volba byla s ohledem na absenci protikandidáta pouze formalita.

„Vláda nás vede do minulosti“

Podle Fialy je jedinou rozumnou pokrokovou cestou politika svobody jednotlivce, přičemž současná vláda podle něj dělá pravý opak. „Nevede nás do budoucnosti, ale do minulosti. Ne na západ, ale na východ. Vydala se cestou do sociálního pekla a my uděláme vše pro to, abychom v tomto socialistickém pekle nemuseli žít,“ prohlásil.
Co konkrétně na současné vládě kritizuje? Promigrantskou politiku, která lidem nedokáže zajistit bezpečí, kontrolní hlášení DPH nebo snahu o zavedení elektronické evidence tržeb. „Pánové Sobotka s Babišem mají touhu vše dirigovat a lidem něco nařizovat. Tam, kde něco provozuje stát, tam si takové věci nařizujte, ale tam, kde soukromý provozovatel něco nabízí soukromému kupujícímu, tam to, prosím, nechte na nich,“ vzkázal Petr Fiala.

Moderní cenzura

Namísto těchto nařízení se má podle předsedy občanských demokratů stát postarat raději o to, aby ochránil občany proti vnějšímu nebezpečí. „V těchto dnech se řídíme heslem „Náš stát, naše bezpečnost". Ne aby to bylo jako v Německu, kde se evropské ženy bojí vyjít za tmy na ulici. Pokud to dopustíme, veškerý boj jsme prohráli a podlehli ideologiím islámských radikálů. A víte, co je na tom nejhorší? Že o nedávných kolínských útocích se několik dní nepsalo, aby se náhodou neublížilo uprchlíkům. Vždyť to je moderní cenzura! V takovém světě chceme žít?“
Vláda podle Fialy nemá uspokojivou odpověď na žádné palčivé téma a nezná národní zájmy, proto je nemůže účinně chránit. „Je přece správné řešit kdo a jak dlouho bude pobývat na našem území. ODS jako jediná strana sestavila konkrétní a uskutečnitelný plán, jak se postavit migrační krizi. Musíme se postarat o bezpečnost našich občanů, to Sobotkova vláda nedělá. Stejně tak zastává názor, že kdo podniká, krade. Podle sebe soudím tebe, chtělo by se říct. Neskočte jim na ten lep, projídají naši přítomnost na úkor naší budoucnosti,“ dodal staronový předseda občan­ských demokratů.

K TÉMATU
Co prosazuje ODS?
– jednotnou 19procentní DPH
– snížení sociálního a zdravotního pojištění
– odmítnutí eura
– volbu otevírací doby obchodů na majitelích
– volbu kuřáckého/nekuřáckého podniku na majitelích

Přílohy