Návrat sochy sledovalo půl tisíce lidí

01.11.2011

Jihlavské listy, Strana 2, Aktuality (Petr Klukan)


V den státního svátku 28. října 2011 se po padesáti letech na prostranství před jihlavským gymnáziem vrátila socha T. G. Masaryka. Tu původní vytvořil ak. sochař Jaroslav Šlezinger a před gymnáziem stála od roku 1948. O rok později komunisté autora zavřeli a sochu v roce 1961 rozbili. O znovunavrácení sochy T. G. M. se zasloužila Marie Bohuňovská se Spolkem za navrácení sochy TGM do Jihlavy.

Reportážně z odhalení

Pátek 28. říjen, státní svátek. V parčíku před jihlavským gymnáziem stojí zahalená socha T. G. M. Lidé se tu srocují dlouho před jejím slavnostním odhalením v daný čas 13 hodin. Odhadem jich tu je více než pět set. Zahájení, slavnostní projevy. Marie Bohuňovská ze spolku za obnovu sochy zmiňuje, že byli někdy až zesměšňováni při úsilí o její navrácení. Ukazuje na sochu - to je odpověď všem pochybovačům.

U památníku z dlouhého stání a vypětí omdlévá dívka z čestné stráže sokolů. Je odvedena k lavičce, po pár minutách přijíždí sanitka.

Fotografové a filmaři zaujímají místo jen pár metrů před památníkem. Odhalení sochy mají provést lidé ze tří generací – tu nejstarší reprezentuje sestra bratří Mašínů Zdena, tu střední senátor Miloš Vystrčil, tu nejmladší junák a gymnazista Viktor Němeček.

Všichni se chopí kalounů, ale vlhkou látku přisátou k soše se jim napoprvé stáhnout nepodaří. Ani napodruhé, napotřetí, přicházejí pomocníci. Sbor gymnázia se rozezpívá: Kde domov můj….

Pak před již odhalenou sochou zazní další projevy včetně imaginárního rozhovoru doc. Zdeňka Laštovičky s prezidentem. Položení věnců a kytiček od kraje, města, muklů, vojáků, sokolů, ale i jemnického starosty. 

Dlouhá cesta spolku od myšlenky až po realizaci je úspěšně završena. V nově upraveném a předlážděném prostranství před gymnáziem vedle kina Dukla.

Mezi přihlížejícími lidmi se nachází zcela neznámá cizokrajná tvář vyjadřující velký zájem o dění v parčíku. Až při večerním zakončení festivalu dokumentů ji lze identifikovat. Je to jeden z mezinárodních porotců, kteří do Jihlavy přijeli. Možná, že význam T. G. M. a úctu, kterou mu Češi a Moravané projevují i po rozpadu Československa, přenese do dalekých zemí.

Náměstek primátora Petr Pospíchal ve svém projevu zmínil ještě jedno. Nemělo by být odhalení sochy impulsem k zamyšlení, zda čestné občanství T. G. M., které mu bylo odňato ve válečném dvaačtyřicátém roce, nevrátit?

Přílohy