Nečas už má tři prince. Chystají se na jeho konec?

18.02.2013

Mladá fronta DNES | Rubrika: Z domova | Strana: 3 | autor: Antonín Viktora, Michaela Svobodová


Místopředsedové strany v poslední době velmi aktivně objíždějí regiony. Někteří občanští demokraté to chápou jako přípravy na možný Nečasův konec, o kterém se mezi straníky hovoří stále častěji. Jiří Pospíšil, Martin Kuba i Tomáš Chalupa takové spekulace odmítají.

Ministr průmyslu Martin Kuba v poslední době hodně cestuje. Od začátku roku už objel polovinu krajů v Česku. Důležitým bodem každé jeho cesty je „setkání s místní členskou základnou ODS a diskuse nad aktuální politickou situací“.
Na spanilé jízdy za občanskými demokraty v regionech nyní stejně často vyrážejí i další místopředsedové vládní strany Jiří Pospíšil a Tomáš Chalupa. Krajské stranické sekretariáty jsou někdy nebývalým zájmem politiků až zaskočeny.
Občanští demokraté vidí za aktivitou tria Kuba, Chalupa, Pospíšil snahu získat s předstihem co největší podporu pro případ, že by ODS do příštích voleb vedl místo Petra Nečase nový předseda.
„Už jsem o tom slyšela, hodně se mluví o Kubovi a Pospíšilovi. Vadí mi, že lidé, kteří byli zvoleni za místopředsedy, aby Nečasovi pomohli, mu spíše okopávají kotníky. Stojím za Nečasem, i když k jeho vedení mám výhrady,“ komentuje to poslankyně Jaroslava Wenigerová.
MF DNES v uplynulém týdnu oslovila většinu poslanců, senátorů a regionálních šéfů ODS, aby zjistila, jak moc je pozice jejich šéfa Petra Nečase ohrožena. Faktem je, že premiérovi odpůrci uvnitř ODS se stále více radikalizují. Využívají k tomu depresi, do níž strana upadla po dvou tvrdých volebních porážkách. „ODS je v krizi a nálada je nyní velmi vyhrocená. A pokud předseda neudělá potřebné změny, pak bude ještě vyhrocenější,“ říká předseda sněmovního rozpočtového výboru Pavel Suchánek.
Vlivný pražský občanský demokrat Tomáš Hrdlička je ještě ostřejší. „Nečas by měl být tím, který bude objíždět regiony a hledat nové tváře. K jeho výměně stejně dojde. Podzimní kongres se změní ve volební, záleží jen na tom, zda ho bude mít Nečas pod kontrolou, či nikoli,“ prohlásil.
Většinový názor ve straně však tak radikální není. Nečas má stále mnoho příznivců a lidí, kteří mu chtějí dát čas na nápravu.
Měli bychom dát vedení ještě šanci, vždyť byli zvoleni před třemi měsíci. Neříkám, že tu budou až do dalšího volebního sjezdu, ale mluvit o náhradě nyní není fér,“ říká třeba člen výkonné rady a bývalý hejtman Vysočiny Miloš Vystrčil. Chyby vidí i největší premiérovi zastánci. Třeba poslanec Jaroslav Martinů. „Já si myslím, že Nečas je ohromně schopný chlap, ale je pravda, že komunikace vázne a bylo by třeba na ní pracovat,“ říká Martinů. Odpůrci okamžitého Nečasova pádu v podstatě poukazují na jediné: po výměně předsedy otevřeně zatím volají jen ti politici, kteří ke krizi ODS svou pověstí sami značně přispěli – což je případ i zmíněného Tomáše Hrdličky.
Kdyby byl Petr Nečas sesazen proti své vůli, mohlo by se to vyložit jako palácový převrat v režii kmotrů. Pověst ODS by tak ještě více utrpěla a přežít by kvůli tomu nemusela ani vláda. Schůdnější variantou by proto bylo, kdyby Nečas na podzim odstoupil dobrovolně. Údajně s ním už tuto variantu někteří jeho spolupracovníci probírali.
Nečas k tomu před časem v MF DNES řekl, že by jeho odvolání ODS nic nepřineslo. „Znepokojení chápu. Ale chci dokončit vládní mandát a stranu dál vést,“ uvedl.
Korunní princové Pospíšil, Chalupa a Kuba ve svých cestách pokračují – třeba dnes se chystají na Pardubicko.
Odmítají však, že by jejich cílem bylo sesazení Nečase. „To je naprosto absurdní. Je přece běžné, že vedení se s regionálními vůdci setkává. Spíše není normální, že někteří regionální lídři neviděli někoho z vedení strany třeba tři roky,“ říká Martin Kuba.
Petr Nečas si ale zřejmě uvědomuje, že podobnou snahu očekávají straníci i od něj. Jinak by ho jeho místopředsedové mohli zastínit. Proto začne do regionů vyrážet také.

***

Stranické preference ODS
1. 3. 2010 - 17 %
1. 3. 2011 - 14 %
1. 3. 2012 - 12 %
1. 1. 2013 - 8,5 %
Zdroj: CVVM


Volební výsledky ODS
Do Evrop. parl. 2009 - 31,5 %
Sněmovní volby2010 - 20,2 %
Krajské volby2012 - 12,3 %
Prezidenské volby2013 - 2,5 %


»ODS je v krizi a nálada je nyní velmi vyhrocená. A pokud předseda neudělá potřebné změny, bude ještě vyhrocenější. Pavel Suchánek poslanec ODS

FAKTA

S Nečasem a proti

Skupina věrných Jsou přesvědčeni, že Petr Nečas ještě dokáže ODS zvednout a obavy z jejích nelichotivých výsledků jsou zbytečně přehnané. Do této skupiny patří šéf poslaneckého klubu Marek Benda, ministr dopravy Zbyněk Stanjura nebo pražský primátor Bohuslav Svoboda. Skupina podporovatelů, ale... Vždy patřili k velkým Nečasovým zastáncům, jejich kritika vládní politiky však roste. Výhrady mají i k premiérovi. Ti, o kterých se jako o jeho možných nástupcích hovoří, nejsou podle nich pro ODS záchranou. Do této skupiny patří třeba poslankyně Lenka Kohoutová, člen výkonné rady ODS Miloš Vystrčil či senátor Jaroslav Kubera. Skupina nepřátel O tom, že by měl Petr Nečas v čele občanských demokratů skončit, zatím otevřeně hovoří jen pražští „šíbři“ – vlivný člen ODS Tomáš Hrdlička a poslanec Boris Šťastný. Skupina soupeřů Nejsou to oni, kdo budou chtít Nečase z vedení strany dostat. V případě, že by se skutečně podzimní sjezd strany změnil na volební, budou ovšem nejlépe připraveni: místopředsedové strany Martin Kuba, Jiří Pospíšil a Tomáš Chalupa.

Přílohy