Nečas vysvětloval senátorům ODS odvolání Fuksy, prý dostatečně

11.10.2011

Zpravodajství ČTK, Parlament, státní spr. - Praha, Středoč. kraj, ČR (mhm)


Praha 11. října (ČTK) - Premiér a předseda ODS Petr Nečas dnes přišel vysvětlit senátorům své strany důvody, proč se minulý týden rozhodl vystřídat Ivana Fuksu v čele ministerstva zemědělství Petrem Bendlem. Pro většinu klubu to bylo podle jeho místopředsedy Miloše Vystrčila vysvětlení dostatečné. Výměna rozdělila středočeskou ODS, o tom ale klub nejednal, sdělil ČTK další místopředseda frakce Tomáš Kladívko.

"Vedle veřejně známých argumentů premiér uvedl i neuspokojivé výsledky tendru v Českých lesích, které mohou vést k monopolnímu ovládnutí těžby dřeva," tlumočil Nečasovy výhrady k Fuksovi předseda klubu Richard Svoboda. Klub k tomu podle něj neschvaloval žádné usnesení.

"Měl jsem pocit, že to vysvětlení většina klubu přijala jako dostatečné," řekl Vystrčil. Podle něj se na jednání ani nijak neprojevovalo současné napětí ve středočeské ODS. Na klub se tento problém nijak podrobně neprobíral, dodal.

Mezi senátory, kteří se za Fuksu už dříve postavili, patřili například šéf oblastního sdružení ODS na Benešovsku Karel Šebek nebo senátorka za Mělnicko Veronika Vrecionová. Spor uvnitř středočeské ODS bude mít jedno z vyústění tuto sobotu, kdy se o funkci krajského šéfa strany utkají Bendl a bývalý šéf poslanců ODS Petr Tluchoř, Nečasův nyní možná nejhlasitější kritik.

Bendl i Tluchoř mají po dvou nominacích od oblastních sněmů. dnes má rozhodovat oblastní sněm v Kladně. Tluchoř se dnes v jednom z malostranských hotelů sešel mimo jiné s Fuksou a dalším středočeským poslancem Markem Šnajdrem. Ten schůzku nechtěl komentovat, je ale pravděpodobné, že politici blízcí Tluchořovi řešili právě strategii pro volbu nového lídra středočeské ODS.

Místopředseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS) řekl ČTK, že určité pnutí ve středočeské ODS existuje už delší dobu, nemá ale přesah do dalších regionů. "Ale ve zkratce se dá říci, že to je výrazně minoritní názor, který tam odehrávají pod vedením Petra Tluchoře," uvedl Sobotka, který je také šéfem ODS Libereckého kraje. Přesto si ale netroufal odhadnout, kdo bude vítězem sobotního duelu o křeslo předsedy středočeské organizace strany.

Přílohy