Nejvýraznější úspěch? Lidovci v Třešti

14.10.2014

Jihlavské listy | Rubrika: Aktuality | Strana: 3 | autor: David Kratochvíl


Asi nejvýraznější volební úspěch na Vysočině se zrodil v Třešti. KDU-ČSL znovu posílila a v zastupitelstvu má luxusních devět mandátů.


Brtnice: úspěch ODS a místostarostky

Jestli se před volbami něco nečekalo, tak rozhodně vítězství občanských demokratů v Brtnici. Ti v 21 členném zastupitelstvu, stejně jako v minulém období, obsadí šest mandátů. Naopak sociální demokraté ztratili dvě pozice.
Sdružení Myha Brtnice, které pro letošní volby spojilo síly se Sokolem, dosadí o jednoho kandidáta více, tedy čtyři. Stejně jako KDU – ČSL.
KSČM patří dva mandáty a jeden post opanují Nezávislí pro Brtnici. Složení sedmičlenné rady by proto mohlo vypadat následovně: 3 křesla pro ODS, a po dvou by si měli rozdělit Myha a KDUČSL. Tato tři uskupení by proto mohla tvořit koalici, která se 14 hlasy získá v zastupitelstvu pohodlnou většinu. O funkci starosty už se nebude ucházet Stanislav Jirků (ODS). Ten má už zájem jen o post radního. Podle všeobecných předpokladů by ho mohla nahradit dosavadní uvolněná místostarostka a stranická kolegyně Miroslava Švaříčková (49). Dvaašedesátiletý starosta chce, po ustavující schůzi brtnického zastupitelstva, trochu víc odpočívat.

Telč: ústup ODS, vzestup Pirátů

Podle očekávání v Telči triumfovalo, za slabé volební účasti (41,8 procent), Sdružení nezávislých a SNK ED, s lídrem a dosavadním starostou Romanem Fabešem (54).
Bývalý pedagog si oproti předcházejícím volbám pohoršil o třetinu hlasů, ale přesto s přehledem vyhrál. Se stranickými souputníky obsadí v 21 členném zastupitelstvu šest křesel, stejně jako v letech 2006 i 2010.
Citelně naopak oslabila ODS. Straně náleží z předchozích čtyř jen dva mandáty. Na její úkor posílila v Telči buňka KDU-ČSL, jež má nárok, jako druhá nejsilnější strana, na čtyři křesla. Vrací se tedy na počet, který získala v roce 2006. Oblibu u obyvatel města potvrdil senátor za ODS Miloš Vystrčil, který se ze zadní pozice, díky výraznému křížkování, dostal opět do zastupitelstva. Jeho kolegyně a stávající místostarostka Hana Müllerová jde do penze.

Analýza

Povolební jednání, která začala včera vítězná strana, zahájila s druhou nejsilnější stranou. Aby získali „Fabešovci“ většinu, potřebují do koalice získat kromě křesťanských demokratů ještě někoho. Musí to být některá ze stran, jíž daly hlasy voličů dva mandáty (KSČM, ČSSD, Čas změny, Piráti, ODS). Jako nejpravděpodobnější se jeví spojení vítěze voleb, KDU-ČSL, s některým z dvojice ODS či Čas změny.
Stranu v pozici lídra Času Změny hájí kastelán státního zámku Bohumil Norek. Zatímco zklamání prožívá telčská buňka ODS, Piráti se mohou radovat. Dva mandáty pro ně asi čekal málokdo. V tomto období se asi ještě na moci podílet nebudou, ale do budoucna se s nimi, jako se stranou určenou pro mladé, zřejmě bude muset počítat.

V Třešti naprostým hitem lidovci

Na Vysočině po volbách jen těžko najdete stranu, která by ovládla téměř polovinu postů v zastupitelstvu. Když v roce 2010 triumfovali lidovci a získali sedm křesel, strana s lídrem stávajícího starosty Vladislava Hynka (41) asi jen stěží očekávala, že by se jí podařilo počet ještě navýšit. Nyní jí patří devět mandátů. Starosta je proto v luxusní pozici.
Ať už si ke spolupráci vybere kteroukoliv ze stran, jež se dostala do zastupitelstva, vytvoří s ní většinu. Už před volbami ale deklaroval, že pokud to bude možné, rád by pokračoval ve spolupráci s Nestraníky. Uskupení, které vede místostarostka Eva Požárová (41), jako jediné na radnici obhájilo tři židle.
Masivní reklamní kampaní zlákala voliče Nová volba pro Třešť, marketingového specialisty Vladimíra Přecha, která se do zastupitelstva dostala vůbec poprvé. Obsadí tři mandáty, po jednom tak sebrala ODS, ČSSD a komunistům. Ustavující zasedání nového zastupitelstva proběhne 3. listopadu.

Polná: mandát posílil starosta Skočdopole

Silnější pozici oproti předcházejícímu budou mít v novém funkčním období v Polné Nezávislí, kteří si polepší v zastupitelstvu o křeslo a budou jich mít sedm, a to se nečekalo kvůli problémům, které starosta musel řešit. Právě jejich jednička na kandidátce, Jindřich Skočdopole, dostal opět přes tisícovku hlasů.
Počínaje volbami v roce 2010 pokračuje úpadek ODS. Tehdy neobhájila tři mandáty, a teď přišla o další, má tak už jen jeden. Také KSČM přišla o jeden mandát, do zastupitelstva tak zasednou jen dva komunisté.
Ještě hůř je na tom tamní buňka sociálních demokratů, ta přišla hned o dvě místa. Tři místa neobhájilo KDU-ČSL. To má nově jen dvě.
Naopak nováček v minulých volbách - Polná - Dobrá adresa - potvrdil znovu čtyři pozice. Překvapením jsou hned tři křesla pro nové uskupení Společně pro Polnou.

Přílohy