Němcová nás zachrání, myslí si v ODS. Kalousek se podle nich bojí

21.06.2013

Mladá fronta DNES | 21.6.2013 | Rubrika: Z domova | Strana: 2 | autor: (svo)


PRAHA Geniální, nejlepší, jedinečné. Občanští demokraté hledají ty správné superlativy pro vychválení svého grémia, které navrhlo Miroslavu Němcovou do čela vlády. „Je to nejlepší a nejvstřícnější řešení této situace, lepšího kandidáta nemáme,“ říká poslanec Jan Kubata s přesvědčením, že stranu volba zachrání.
Po dlouhé době tak modří mají společný názor. Ten také potvrdila včera večer výkonná rada i poslanecký klub – nominaci schválily. Jednota se vytrácí, když padne řeč na to, zda by Němcová měla být také předsedkyní ODS.
„Uvidíme, jak bude tento model fungovat, již na minulém kongresu jsme tento způsob kritizovali, protože pak nemá premiér tolik času na stranu,“ míní poslanec Martin Jirout z Ústí nad Orlicí. Dilema se bude řešit na podzimním kongresu.

TOP O9 je hysterická, bojí se

V souvislosti s nominací Němcové občanské demokraty zaskočila snad jen reakce TOP 09. Její první místopředseda Miroslav Kalousek označil kandidaturu za politickou neobratnost, protože se nyní bude muset hledat i předseda Sněmovny. „Je mi jich líto,“ dodal Kalousek. Podle ODS koaličnímu partnerovi vadí, že navrhla silnou osobnost, která si nenechá nic líbit. Navíc může straně pomoci odrazit se ode dna, a sebrat tak TOP 09 pravicové voliče. „Tentokrát, výjimečně, nemá argumentace pana Kalouska logiku,“ uvedl Miloš Vystrčil. Podle Marka Bendy to byla hysterická reakce, kvůli které se budou muset koaliční partneři sejít.
Kdo bude Sněmovně šéfovat, jasné není. Přihlásil se o to již Jiří Pospíšil, když řekl, že by funkci přijal. Podle informací MF DNES se uvažuje také o tom, že by ODS přenechala tento post právě TOP 09. „Myslím si, že v této věci je možná jakákoliv diskuse, je to spíše technický problém,“ uvedl člen širšího vedení ODS Bohuslav Svoboda.

Přílohy