Nemocní se možná dočkají více peněz

26.02.2015

Jindřichohradecký deník | Rubrika: Česká republika | Strana: 12 | autor: Jan Drahorád


Praha – První tři dny nemocenské by mohly být znovu proplácené. Otázka ale je, zda by peníze měl pacientům posílat stát, nebo zaměstnavatelé. Debatu rozproudil návrh senátora Zdeňka Škromacha (ČSSD), který včera prošel prvním senátním čtením. „Argument, který možná platil ještě v dobách před rokem 1989, že lidi houfně využívají nemocenskou k tomu, aby si pracovali na zahrádkách, stavěli domky a chaty, dneska neplatí. Já jsem přesvědčen, že každodenní praxe ukazuje opak. Lidé mají obavu, že práci ztratí,“ argumentoval Škromach, v jeho návrhu by měli peníze vyplácet zaměstnavatelé.

Proti němu se postavil senátor Jiří Čunek (KDU­ČSL), který si přál, aby Škromach svou novelu zákoníku práce přepracoval. „Jde o návrh nepromyšlený a populistický, možná je to proto, že někdo chce kandidovat na prezidenta a chce se zalíbit většině lidí,“ kritizoval Škromacha senátor Miloš Vystrčil (ODS), který upozornil i na možné porušení současné koaliční smlouvy.
V té se zrušení karenční doby podmiňuje souhlasem sociálních partnerů a zaměstnavatelé o takové změně nechtějí ani slyšet. „Návrat k proplácení prvních třech dní nemoci by kromě jiného zvyšoval morální hazard zaměstnanců. Tedy nejenže by přispíval k vyšší nemocnosti, a tím k horšímu využívání pracovní doby, ale také by vedl k podceňování zdravotní prevence na straně zaměstnanců,“ řekl prezident Hospodářské komory ČR Vladimír Dlouhý.
Předseda vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD) se nechal již dříve slyšet, že by se karenční doba měla upravit, nechtěl ale specifikovat, jestli by se mělo vyplácet 60 procent platu jako v dalších dnech, či jestli by mělo jít o menší peníze.
Podle některých zákonodárců by ale neměli platit první dny nemoci zaměstnavatelé. „Jestliže stát vybírá peníze na sociální platby a zdravotnictví, tak ať to je skutečně využito na takovéto platby a ty tři dny nemocným hradí stát,“ prohlásil senátor Jaroslav Doubrava (Severočeši.cz). Kromě senátora Škromacha předložili návrh na zrušení karenční doby i komunističtí poslanci, vláda se k jejich myšlence postavila neutrálně.

„Návrat k proplácení prvních třech dní nemoci by kromě jiného zvyšoval morální hazard zaměstnanců.“ Vladimír Dlouhý, prezident Hospodářské komory ČR

Přílohy