Není doba na to řešit neschopnost prezidenta vykonávat úřad, řekl Vystrčil

09.10.2021

Novinky.cz | 9:59 | Rubrika: Domácí | Autor: ČTK


Podle předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS) není teď doba na to uvažovat v souvislosti se zdravotním stavem prezidenta Miloše Zemana o užití článku 66 české ústavy. Vystrčil to řekl v Telči na Jihlavsku, kde hlasoval ve volbách do Poslanecké sněmovny.

Článek se zabývá i situací, kdy prezident nemůže ze závažných důvodů svůj úřad vykonávat a jeho pravomoce rozhodnutím Parlamentu přejdou na předsedu Sněmovny a předsedu vlády.

O zdravotním stavu prezidenta Zemana je podle něho nyní společnost informovaná, byť to některým může připadat jako nedostatečné.

"Lidé, kteří se starají o pana prezidenta, kteří jsou informování o jeho zdravotním stavu, tak jsou nositeli poměrně velké odpovědnosti. Protože úkoly, které jsou před panem prezidentem, jsou zásadní pro fungování České republiky. Věřím, že si to uvědomují, že jsou nositeli takto velké odpovědnosti,” řekl Vystrčil v Telči, kde hlasoval ve volbách do Sněmovny.

Dodal, že doufá, že alespoň některým nejvyšším ústavním činitelům lidé z okolí prezidenta předávají informace, které by veřejnost měla vědět.

 

Odkaz na článek.

 

Přílohy