Neoperujeme šedý zákal kvůli pojišťovně, omlouvají se lékaři

17.05.2012

Mladá fronta DNES | Rubrika: Vysočina | Strana: 2 | autor: Zuzana Kudrnová


Za zastavení operací šedého zákalu v Jihlavě prý může pojišťovna. Pacienti si budou muset na pomoc počkat do druhé poloviny roku. U některých se prý situace řeší absolvováním zákroku v Praze.

JIHLAVA - Rozostřené vidění, pocit špinavého skla nebo pomalu zamrzajícího okna před očima. Tak se prý cítí člověk trpící šedým zákalem oka.
Úlevu pacientům přináší operace. Ta je ale v současné době v jihlavské nemocnici problém. Zákroky šedého zákalu totiž muselo zdravotnické zařízení krajského města odložit a hlásí stop stav. A to v případě klientů Všeobecné zdravotní pojišťovny. Pojišťovna pro letošek nemocnici snížila limit na 86 procent výkonů z celkového počtu operací uskutečněných v roce 2010 (rok 2010 je pro letošní rok srovnávacím obdobím pro úhrady, nemocnice se o omezení výkonů a o financích, které budou mít k dispozici, dozvědí až v průběhu daného roku, někdy až v roce následujícím - poznámka redakce). O snížení počtu povolených operací se prý v jihlavské nemocnici dozvěděli až letos v dubnu. To již byla provedena zhruba jedna polovina výkonů z nastavené hranice.
Odklad se týká několika desítek nemocných, kteří by se měli zákroku dočkat ve druhé polovině letošního roku.
„Pacienti byli přeobjednáni. Velmi se jim omlouváme. Tato nepřívětivá situace nastala vinou špatné smluvní politiky pojišťoven,“ sdělila mluvčí jihlavské nemocnice Veronika Pysková.
„Můj dědeček má zelený i šedý zákal. Skoro nevidí.
Naštěstí už termín zákroku máme, není totiž pojištěný u Všeobecné zdravotní pojišťovny. Nedovedu si představit, kdyby s těmi jeho problémy musel čekat třeba až do října,“ řekla Miroslava Budařová z Jihlavy.

Nemocnice zastavila příjem

O operacích šedého zákalu se mluvilo i na úterním zastupitelstvu. „Zajímá mne, proč jihlavská nemocnice neoperuje šedé zákaly. Je mi známo, že pacienti z Vysočiny s touto diagnózou jsou převáženi do Prahy a následně vraceni na Vysočinu. My jim tady nemůžeme chirurgicky pomoci, přestože to umíme. To mi připadá opravdu zvláštní,“ kroutil hlavou senátor Miloš Vystrčil (ODS). „O zastavení těch operací žádnou informaci nemám. Pokud vím, nedošlo v této oblasti k žádné změně,“ reagoval evidentně zaskočený hejtman Kraje Vysočina Jiří Běhounek (ČSSD). „Nemocnice opravdu zastavila příjem nových pacientů. Je to kvůli vyčerpání limitů, co do počtu výkonů tak finančních,“ potvrdil Vystrčilovu informaci šéf krajské záchranné služby Lukáš Kettner.
Krajského ředitele VZP Jiřího Kořínka se včera MF DNES nepodařilo zastihnout.
V roce 2010 bylo provedeno (pod záštitou všech pojišťoven) téměř 800 operací šedého zákalu, za loňský rok se jich uskutečnilo 840. Letos jich bylo zatím asi 290.
Šedý zákal je nejčastěji způsoben stárnutím. Více jím trpí ženy, jeho vznik ovlivňuje kouření, složení stravy, míra znečištění ovzduší a další faktory. Jednou z příčin vzniku může být i proběhlý úraz oka, těžší oční zánět nebo nádor oka.
Napište nám. Co si myslíte o odkládání očních operací? Pište redaktorce Zuzaně Kudrnové na: zuzana.kudrnova@mfdnes.cz.

„My tady pacientům nemůžeme pomoci, přestože to umíme. To mi připadá zvláštní.“ Miloš Vystrčil, senátor (ODS)

Přílohy