Nové vedení zvolí ODS v polovině ledna v Ostravě

02.12.2015

Zpravodajství ČTK | 09:15 | Rubrika: Politika - Praha, Středočes. kraj, ČR | autor: rem


 Praha 2. prosince (ČTK) - Téměř na den přesně po dvou letech bude předseda opoziční ODS Petr Fiala obhajovat funkci na stranickém kongresu. Jednání se uskuteční o víkendu 16. a 17. ledna v ostravském hotelu Clarion, občanští demokraté budou volit celé vedení. Krajské sněmy, které mimo jiné volí šéfy regionálních organizací a vybírají lídry do podzimních krajských a senátních voleb, se zatím uskutečnily ve Středočeském, Libereckém a Ústeckém kraji a na Vysočině.


 "Na všech získal nominaci na předsedu ODS Petr Fiala. Protikandidáta neměl zatím ani na jednom," řekla ČTK mluvčí strany Jana Havelková. V prosinci se ještě sejdou občanští demokraté v Olomouckém kraji, ostatní regiony nechají přípravu na kongres na začátek roku. Nominaci na prvního místopředsedu zatím získal dosavadní místopředseda Martin Kupka, a to ve Středočeském kraji. Senátora Miloše Vystrčila nominovali na pozici prvního místopředsedy delegáti sněmu na Vysočině.

 Zatím poslední kongres ODS se odehrál v Praze koncem května. Stejně jako na mimořádný loňský zářijový kongres byli na jednání pozváni všichni členové strany. Kdo se jednání účastnil, musel zaplatit 1500 korun, přihlásilo se na 700 delegátů. Kongres byl nevolební, věnoval se přípravě programu.

 Fiala tehdy uvedl, že se bývalé vládní straně daří platit dluhy, ODS dobře hospodaří a měla by letos skončit v plusu. Podle Fialy nejsou občanští demokraté mrtvou stranou, ale politickou stranou budoucnosti, která před dvěma lety po pádu vlády premiéra Petra Nečase spadla na dno. V předčasných sněmovních volbách tehdy skončila až pátá se ziskem 16 mandátů. Po volbách v roce 2010 měla 53 poslanců a o čtyři roky dříve dokonce 81 křesel.

 Jako opoziční strana se ODS ostře vymezuje proti politice vládní koalice ČSSD, hnutí ANO a lidovců. V pátek spolu s poslanci TOP 09 zablokovali její zákonodárci zahájení schvalování elektronické evidence tržeb.

Přílohy