Nový hejtman je zatím ve hvězdách

09.09.2011

Jihlavské listy, Strana 1, Titulní strana (Jan Mazanec)


Za rok začne ostrá kampaň do krajských voleb. Kdo z nich vyjde jako příští hejtman?
Většina stran zatím jména nechce říci.
Strany musí ještě počkat na tzv. primárky, ve kterých okresy navrhnou své favority. Některé navíc mají i volební konference, kde volí krajské vedení.
Nyní v kraji vládnoucí ČSSD nevylučuje, že znovu podpoří dosavadního hejtmana, pelhřimovského primáře Jiřího Běhounka. Potvrzení jména bude ale až na jaře. Navíc i krajský předseda strany a náměstek hejtmana Libor Joukl musí počkat na krajskou volební konferenci. „Ale za svou osobu říkám, že budu podporovat Jiřího Běhounka na hejtmana,“ řekl.
Sám Jiří Běhounek říká, že pokud by cítil podporu strany a také své manželky, znovu by na hejtmana aspiroval. „Rádi bychom dokončili některé rozdělané projekty,“ tvrdí a s nadsázkou dodává: „A z boje se neutíká.“
Předchozí lídr opoziční ODS, exhejtman Miloš Vystrčil, byl loni zvolen za senátora. „Nepočítám s tím, že bych se o pozici krajského lídra ucházel,“ uvedl Vystrčil s tím, že kvůli kontaktu s krajskou politikou by se chtěl ucházet o řadového zastupitele.
ODS čeká na listopadovou volbu vedení a následnou nominační konferenci. „Nevylučuji žádnou variantu – mohou to být jak zcela nové tváře, tak lidé se zkušenostmi z politiky,“ říká krajský šéf strany, europoslanec Ivo Strejček, který by chtěl pokračovat v pozici vysočinského předsedy ODS.
Třetí největší počet mandátů získali komunisté, které opozice kritizuje za „tichou“ koalici s ČSSD. „O kandidátech jsme se už začali bavit, definitivně je potvrdí primárky,“ říká krajský předseda Karel Tvrdý. Nevyloučil, že na čele by mohl být dosavadní lídr Drahoslav Oulehla.
I lidovci zatím čekají. „V úvahu připadají i některé dosud neokoukané osobnosti, ale uvidíme: návrhy přijímáme do 27. října, primárky mají být 26. listopadu,“ uvádí krajský předseda KDU-ČSL Štěpán Komárek.
Z nových stran má ve volbách šanci na úspěch TOP 09, která chce o lídrech hovořit už září, potvrzení konkrétních jmen má být do začátku prosince. „V koalici se starosty a nezávislými určitě nabídneme výrazné osobnosti,“ tvrdí krajský předseda strany Jiří Blažek.

Přílohy