Nový předseda Senátu

29.02.2020

Mladá fronta DNES | Rubrika: Z domova | Strana: 4 | Autor: Eva Pospíšilová


Rozhovor

„Jsme v bodě nula,“ řekl MF DNES k cestě na Tchaj-wan šéf Senátu Miloš Vystrčil (ODS). Chybí oficiální pozvání.

Expředseda Senátu Jaroslav Kubera plánoval cestu na Tchaj-wan. Od čínské ambasády kvůli tomu dostal výhrůžný dopis. Stálo v něm, že pokud cestu uskuteční, potrestá jeho i české firmy podnikající v Číně. List původně dorazil na Pražský hrad, který ho s vlastním přípisem tajně Kuberovi předal. Za těchto okolností se nový předseda Senátu Miloš Vystrčil zabývá skoro až hamletovskou otázkou, zda jet na Tchaj-wan, či nejet?

* Nepřijde vám, že od zvolení řešíte jedinou otázku: Jet, nebo nejet na Tchaj-wan?

Minimálně navenek to tak asi vypadá. Já se ale snažím řešit i jiné věci, jako třeba vnitřní chod kanceláře předsedy Senátu. Nebo se také poměrně intenzivně zabývám tím, co udělat s našimi lesy, které pomalu mizí z České republiky.

* Zůstaňme ještě u Tchaj-wanu. Vydáte se na cestu?

Ještě jsem se nerozhodl. Napřed si chci zmapovat názory ostatních osobností, odborníků, a až následně se rozhodnu. Samozřejmě je tady taky ten koronavir, který třeba může zapříčinit, že tam nebude možné jet vůbec, ale já se bez ohledu na to budu rozhodovat zodpovědně, byť to někomu může připadat jako lavírování.

* Můžete být konkrétní, co u cesty zvažujete?

Celá záležitost je mnohem širší, než jsem si myslel, byť se v podstatě zdá být jednoduchá, protože na jedné straně stojí nějaké naše sliby vůči Číně a na druhé existuje rozhodnutí Jaroslava Kubery a očekávání lidí, jestli v uvozovkách ohneme záda, nebo ne. Obě možnosti ale mají své minusy a plusy. Jednak vůči mně, na což ale kašlu, jednak vůči Senátu, což už mi jedno není, a nakonec vůči České republice. Když udělám gesto a pojedu, tak tím řekněme posílím naše sebevědomí, ale může se stát, že kvůli tomu někdo skončí na dlažbě, a to mi vůbec nejde o naše největší firmy. Když se rozhodnu opačně, tak budu okamžitě za slabocha, který poslechl našeptávače – ministra zahraničních věcí, premiéra Babiše a prezidenta Zemana, což by mi zvlášť vadilo. Takže v tuto chvíli jsem mezi těmito variantami a jediné, co chci, je trocha času.

* Kolik?

Nemám to časově ohraničené, i když je mi jasné, že to nemohu donekonečna odkládat. Řekněme týdny.

* S kým vším cestu konzultujete?

Bavil jsem se se všemi bývalými předsedy Senátu, kteří mi tedy ještě mohou odpovědět (přitom se dívá na fotku Jaroslava Kubery, kterou má pověšenou na zdi místo prezidenta Miloše Zemana). Dále to probírám se senátory, odborníky na zahraniční politiku. Mluvil jsem o tom samozřejmě s ministrem zahraničí Petříčkem. Setkávám se ale i s lidmi, co v Číně nebo Tchaj-wanu podnikají. Najednou mi vyvstávají i takové otázky jako: Chce vůbec Tchaj-wan, abys tam jel?

* Chce Tchaj-wan, abyste tam jel?

Nevím, nebo jinak: Já si myslím, že Tchaj-wan by asi chtěl, ale to není, že bych to věděl. V tuto chvíli to nevím, ale zjistím to.

* Váš předchůdce měl na Tchaj-wan odletět na konci února. Takže nový termín by se případně začal hledat až poté, co se rozhodnete?

Jaroslav Kubera bohužel odešel tak brzy, že dneska tady není ani oficiální pozvání. To, co on měl, bylo takzvané předběžné pozvání od ředitele tchajwanské kanceláře, která funguje v Česku. Když Jaroslav Kubera začal mluvit o cestě na Tchaj-wan, tak byl ve fázi, že si zjišťoval, kdo by s ním jel.

* Vy tedy zatím žádné oficiální pozvání nemáte?

Ne, a to se na to nechci nijak vymlouvat. Jen říkám, jak to je. Na té cestě se přestalo pracovat ve chvíli, kdy Jaroslav Kubera odešel. Teď je tu jen velké očekávání, že Jaroslav Kubera měl jet na Tchaj-wan. Proto se ostatně také tomuto tématu věnuji a například zjišťuji, že Svaz průmyslu a dopravy řekl, že by tam ani moc nechtěl jet, nebo že názor Hospodářské komory na cestu je ani ryba, ani rak. Vlastně jediný, kdo má zájem tam jet, je Česko-tchajwanská komora, která ještě nikdy žádnou cestu neorganizovala. A to se fakt nevymlouvám, jen vysvětluji, nad čím ten Vystrčil tak dlouho přemýšlí a co zvažuje.

* Budete se o cestě bavit také s podnikateli, co podnikají třeba v Číně?

I s těmi už se o tom bavím.

* Takže i s nejbohatším Čechem Petrem Kellnerem?

S tím ne. Petr Kellner není český podnikatel. Jeho PPF je registrována v Nizozemsku. Takže já nevím, jestli je český, nebo nizozemský podnikatel. Mě budou zajímat názory desítek jiných českých podnikatelů, z nichž někteří dokonce podnikají jak na Tchaj-wanu, tak v Číně.

* V aktovce zesnulého Jaroslava Kubery našla jeho manželka dopis od čínské ambasády, který jste označil za výhrůžný, až vyděračský. Oslovil jste prezidenta a požádal o vysvětlení okolností předání dopisu čínské ambasády Jaroslavu Kuberovi. Už jste dostal odpověď?

Bylo mi to zatelefonováno blízkými spolupracovníky pana prezidenta, že se dočkám a mé dotazy budou zodpovězeny na setkání nejvyšších ústavních činitelů. Tam by také ministr zahraničí Petříček měl připravit sebevědomé stanovisko, které by ten dopis odsoudilo, což mě udivilo, že se tak ještě nestalo, a chci upozornit, že pokud to jeho stanovisko nebude dostatečně razantní, tak se k němu nepřipojím, a pravděpodobně já i Senát zaujmeme stanovisko jiné, tvrdší.

* Kdy by se mělo uskutečnit to setkání?

V první polovině března. Nechci jako první říkat nějaké datum, protože, jak jsem to pochopil, oni ho pak změní.

* Jaké jsou teď vaše vztahy s Hradem?

Pana prezidenta znám, teď jsme se krátce potkali při jmenování ústavního soudce a on mi řekl, že jsme si tykali, takže si budeme tykat dál. Myslím, že jsme schopni se trochu špičkovat. Teprve se ale uvidí, jestli to dopadne tak, že přitom udržíme korektní a v uvozovkách třeba i nějaký kvazipřátelský vztah, nebo jestli se to vyhrotí tak, že se v zásadě rozejdeme, což bych řekl, že v tomto případě může hrozit.

* O Jaroslavu Kuberovi se vědělo, že je vášnivý kuřák a vtipálek. O vás je známo, že jste pracovitý. Považujete se za slušného politika?

Tak vždycky jsem se snažil chovat slušně a být slušný, to ano.

* Ptám se na to, protože po zvolení jste řekl, že vaším cílem je zviditelnění Senátu, což se ale zatím nikomu nepovedlo. Navíc vy sám říkáte, že dnes není přáno sluchu lidem, kteří jsou slušní a konstruktivní a jsou zvyklí argumentovat, aniž by dělali divadlo. Myslíte si, že se vám podaří Senát zviditelnit?

Myslím si, že ano. Existuje bajka o žabce, která se společně s dalšími živočichy pokusí zdolat opravdu vysokou horu. A jak postupují, tak jeden živočich po druhém odpadává. Pár metrů před vrcholem už leze jenom ta žába. Všichni ostatní na ni křičí: To nedáš, jsi vyřízená, už toho nech. Ona ale nakonec doleze až na vrchol. Všichni jsou z toho konsternováni a hrozně dlouho jí tleskají. Když pak žába sleze dolů, ptají se jí, jak to dokázala. Žába na to nic neodpoví. Je hluchá. Takže jestli mi rozumíte, tak toto je má strategie, být hluchý ke všem pomluvám a jít si jen za svým.

* Od čtvrtka máte v ODS za výhrůžky pravomocně odsouzeného starostu Řeporyjí Pavla Novotného. Co s tím?

Vůbec jsem se tím zatím nezabýval, ale pokud je pravomocně odsouzený a pokud v našich stanovách je napsáno, že takový člověk nemá co dělat v ODS, tak si myslím, že by si to měl sám vyhodnotit. Když to řešit nebude, budou se tím zabývat naše organizace až po výkonnou radu a ústředí. Věřím, že se s panem Novotným tak do měsíce a půl vypořádáme, jak bude správné.

***

Pokud stanovisko ministra Petříčka k výhrůžnému dopisu od čínské ambasády nebude dostatečně razantní, tak se k němu nepřipojím.

Přílohy