Nový Senát: rada starších a nezávislých

17.10.2016

Mladá fronta DNES | Rubrika: Volby 2016 | Strana: 3 | autor: Jakub Pokorný


Senát po volbách je takový, jaký si kdysi vysnili jeho zakladatelé: plný nezávislých osobností.

Víte, co znamenají zkratky OPAT a OSN? Sdružení, která mají nově po víkendových volbách svého senátora. Václav Chaloupek je zvolen za „Občany patrioty“ a Jiří Cienciala za „Občany spolu – nezávislé“. Většinu v Senátu sice pořád udrží ČSSD s 25 senátory, ale druhá KDU-ČSL jich má už jen deset. Novinkou a významnou silou se stávají nezávislí senátoři a lidé navržení místními sdruženími roztodivných zkratek.

Štěch si funkci uhájí

Volební otřes jinak znamená, že se sice udrží předseda Senátu Milan Štěch, ale okolo něj se vedení horní komory změní. Proč? Vypadl místopředseda Zdeněk Škromach, Přemysl Sobotka z ODS ani nekandidoval, a navíc bude chtít zástupce ve vedení ANO. Šéfové stran nechají rozhodování o novém vedení Senátu na jeho členech. „Předsednictvo, ani já jim do toho nebudeme mluvit,“ uvedl Andrej Babiš. Stejně se vyjádřil Pavel Bělobrádek.
Nejzkušenější lidovecký senátor Petr Šilar už teď říká, že na Štěcha určitě lidovci útočit nebudou, protože respektují, že největší klub má předsedu. „Možná snížíme počet místopředsedů, čtyři jsou moc,“ uvažuje Šilar.
Zdůraznil, že novináři, kteří píší, že vládní koalice má v Senátu většinu, se mýlí. „V Senátu žádná koaliční smlouva neplatí,“ míní Šilar, podle kterého teď bude Senát po letošních volbách ještě nezávislejší.
Nevyloučil, že když současný počet místopředsedů zůstane, lidovci budou chtít kromě Miluše Horské i dalšího člověka ve vedení. Dál bude místopředsedu chtít ještě ODS a ANO. „Jednání teprve začnou, ale budeme mít zájem o jednoho místopředsedu,“ potvrdila včera senátorka za ANO Zdeňka Hamousová. Místopředsedou by se nestal nováček, ale někdo z těch čtyř už dva roky sloužících senátorů. Ze známějších jmen je to třeba prezidentka Nadace Naše dítě Zuzana Baudyšová. Podobně to vidí v ODS, která nechce o místopředsedu přijít, i když Přemysl Sobotka nekandidoval. „V naší straně je konkurenční prostředí a adeptů na funkci bude určitě hodně,“ říká senátor Miloš Vystrčil, který sám tu ambici nemá. Nevyloučil však, že se místopředsedou stane Jaroslav Kubera.

Vlci a lišky v rodině

Typickou představitelkou „nového Senátu“ je teď třeba Renata Chmelová z Prahy 10. Aktivista pro ni není sprosté slovo. Bojuje proti developerům, kteří chtějí zastavět přírodní lokalitu Trojmezí. Zvolená je s podporou tak rozdílných stran, jako jsou zelení Martina Bursíka, lidovci a piráti.
„To propojování politických stran funguje. U pirátů je mi třeba sympatické, jak dbají na transparentnost veřejné správy,“ říká Chmelová.
Rozhodně nečekejte, že tahle senátorka zvedne ruku pro to, aby cyklisté směli jezdit s 0,8 promile v krvi, ale ráda by zavedla zákaz kouření v hospodách. Bude hlasovat pro lex Babiš, ale za důležitější považuje jiné protikorupční zákony. Chmelová určitě v Senátu najde spřízněné duše zvolené v minulých letech, jako je Eliška Wagnerová, Václav Láska či Libor Michálek.
Mezi novými senátory jich je jen deset, kteří svůj post obhájili. Většinu tvoří nováčci.
Jsou mezi nimi i lidé politicky méně čitelní, jako třeba autor zvířecích večerníčků Václav Chaloupek z Plzně, který má na své internetové stránce v rubrice „rodina“ podrubriky: „lišky“, „medvědi“ a „vlci“. Chaloupek má středopravé názory a jeho hlavním tématem je ekologie. „Určitě budu mít hodně připomínek a poznatků k zákonu o Šumavě nebo zákonu o myslivosti,“ řekl včera Chaloupek. Tvrdí, že bude o zákonech přemýšlet a jen tak nemíní říct, že pro něco zvedne ruku. Jako nezávislý senátor byl zvolen i Zdeněk Nytra z Ostravy, který dělá už 31 let hasiče. Blízko má k ODS a TOP 09. Noví senátoři se poprvé sejdou na ustavující schůzi v půli listopadu.

***

Nový Senát

ČSSD – 25
KDU–ČSL – 10
ANO – 7
ODS* – 9
TOP 09 – 3
Severočeši.cz – 2
STAN* – 6
Zelení a lidovci – 4
Senátoři podporovaní více stranami včetně
KDU–ČSL** – 5
nezávislý senátor – 3
KSČM – 1
SPO – 1
Zelení – 1
Strana soukromníků – 1
Občané spolu – nezávislí – 1
Ostravak – 1
OPAT – 1

*část senátorů má podporu i dalších hnutí kromě těch hlavních, například Starostů Libereckého kraje, SNK ED, Koruny české apod.
** v koalici je třeba Pirátská strana, zelení či místní sdružení

Starý Senát

ČSSD 35
ODS 14
KDU–ČSL 10
ANO 4
SZ 4
STAN 3
S.cz 2
SPO 2
TOP 09 1
SLK 1
KSČM 1
Ostravak 1
Piráti 1
SsČR 1
NK 1

Přílohy