O aktivaci článku 66 budeme jednat dál, řekl Vystrčil

21.10.2021

novinky.cz | 18:30 | Rubrika: Domácí | Autor: Marie Königová 


Podle předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS) čtvrteční prohlášení hradního kancléře Vratislava Mynáře a zveřejnění videa z návštěvy šéfa Sněmovny Radka Vondráčka (ANO) v nemocnici u prezidenta Miloše Zemana nic nemění na tom, aby dál politici jednali o aktivaci ústavního článku 66.

„To, jak jsme stanovili náš postup, je v pořádku. Pokud nebudeme mít zprávu, že je pan prezident schopný zastávat úřad, tak se na ni sami dotážeme. A podle odpovědi se začátkem listopadu rozhodneme, zde budeme hlasovat o tom, jestli může jeho kompetence vykonávat premiér a předseda Sněmovny,” řekl České televizi Vystrčil.

„My nejsme lékaři, a tak nevíme, co se dá z toho zveřejněného videa významného usuzovat, a tudíž si myslím, že ten postup, který jsme připravili, kdy chceme znát aktualizaci zdravotního stavu pana prezidenta, je velmi korektní a seriózní,“ doplnil šéf Senátu Právu.

Mynář ve čtvrtek zveřejnil video z nemocničního pokoje prezidenta Zemana. V pokoji s tím mimo jiné byl i Mynář a Vondráček, ani jeden z nich nemá na sobě respirátor. Prezident pak v jejich přítomnosti podepisuje dokument o svolání první sněmovní schůze po volbách.

Dopis přitom podepisoval prezident již v době, kdy měl Mynář informace o tom, že prezident není schopný vykonávat pracovní povinnosti.

„Jsem rád, že se potvrdilo, ze 13. října, ve středu, měl pan Mynář informaci o stanovisku skupiny lékařů, ze kterého mj. plyne, že pan prezident není schopen vykonávat žádné pracovní povinnosti. A i když toto již věděl, tak ve čtvrtek přivedl k prezidentovi Vondráčka. Z pro mě toho plyne, že člověk, je-li nemocen, by měl mít klid,“ prohlásil také Vystrčil.

Ten se také ohradil proti Mynářovu tvrzení, že senátoři zveřejnili zprávu ÚVN, protože jsou chráněni imunitou a indemnitou. „Byl to pan Mynář, kdo mluvil o lékařských údajích. My jsme nikdy o tom, jakou má pan prezident nemoc a čím trpí, nezveřejnili. My jsem zveřejnili pouze sdělení, že není schopen vykonávat své pracovní povinnosti, tedy svůj úřad,“ řekl Vystrčil.

„To mimochodem na té tiskové konferenci pana Mynáře nezaznělo,“ zdůraznil.

Šéf Senátu dále odmítl spekulovat o tom, že na dokumentu o svolání Sněmovny, který prezident podepsal, bylo rukou dopsáno datum 14. října. Zdůraznil, že je názoru, že schůzka v nemocnici proběhla, jak řekl Vondráček. „Nemám důvod mu nevěřit,“ poznamenal Vystrčil.

 

Odkaz na článek.

Přílohy