O cestu na Taiwan s Vystrčilem je mezi podnikateli zájem. Na všechny se nedostane

24.07.2020

novinky.cz | 13:59 | Autor: Renáta Bohuslavová


O cestu na Taiwan s předsedou Senátu Milošem Vystrčilem (ODS) má zájem téměř pět desítek podnikatelů z oblasti IT, odpadového hospodářství, cestovního ruchu nebo kybernetické bezpečnosti. Letět jich však podle šéfa horní komory může jen 30. Vystrčil se chce s Taiwanci radit i o opatřeních proti šíření koronaviru. Novinkám zároveň potvrdil, že s ním poletí i Věra Kuberová, žena zesnulého exšéfa Senátu Jaroslava Kubery (ODS).

„Příprava cesty běží. Ve čtvrtek jsme uzavřeli přihlášky podnikatelských subjektů. Přihlásilo se jich asi tak 50 a vzít jich můžeme maximálně 30. Můžeme tak vzít maximálně dva zástupce od každé společnosti,” řekl Novinkám Vystrčil.

Výběr podle něj nebude pouze na české straně a záležet bude i na tom, zda čeští podnikatelé budou mít s kým navázat na Taiwanu spolupráci.

„Předpokládám, že do konce července bychom měli mít předběžný seznam podnikatelů hotový,” dodal s tím, že zájem mají především podnikatelé z oblasti IT a high-tech technologií, dále pak stavební a dopravní firmy, podniky z oblastí odpadového hospodářství a kybernetické bezpečnosti. Hlásí se i firmy podnikající v cestovním ruchu.

„Doufám, že začneme konečně s restrukturalizací české ekonomiky,” uvedl Vystrčil k jednomu z cílů cesty. Přispět by měla k tomu, aby Česko nebylo tak moc „montovnou”, ale mělo by zvyšovat procento „produkce finálního chytrého výrobku”.

V delegaci budou i zástupci Akademie věd a vysokých škol i další senátoři jako Pavel Fischer (BEZPP), Pavel Štol (BEZPP), Lumír Aschenbrenner (ODS), Petr Šilar (KDU-ČSL) nebo Lumír Kantor (BEZPP), který by se měl na Taiwanu zabývat otázkou zdravotnictví.

„Mají (na Taiwanu) zdravotnictví na vysoké úrovni a i v případě nákazy covid-19 je to pro nás velmi zajímavé. Mohli bychom tam načerpat i zkušenosti a naučit se, jak s nákazou bojovat,” poznamenal šéf Senátu.

Pojede i Kuberová

Taiwanská strana již před časem pozvala i Věru Kuberovou, manželku zesnulého expředsedy Senátu Jaroslava Kubery, který cestu také plánoval. Na místě by měla převzít ocenění za svého manžela.

„Paní Kuberová poletí, je pozvána taiwanskou stranou, která bude s největší pravděpodobností její cestu hradit,” doplnil Vystrčil.

Sami si náklady spojené s cestou budou hradit podnikatelé. Jediné, co by mohl platit stát, je doprava, ale ještě stále není jisté, zda se poletí armádním speciálem.

Taiwan i Čína jsou pro Česko významní partneři

Vazby oficiálních míst s Taiwanem jsou trnem v oku Číně, která Taiwan považuje za svou součást. Peking vystupoval proti tomu, aby se cesta uskutečnila, v čemž našel podporu i u části českých politiků včetně prezidenta Miloše Zemana.

Častým argumentem zastánců i odpůrců cesty jsou obchodní vazby ČR s Čínou a Taiwanem. U Taiwanu se mluví o rozvíjení stávajících dobrých vazeb, u Číny o hrozbě překážek, které by mohl českým podnikatelům klást nahněvaný Peking.

Čína je po Německu dlouhodobě druhým největším obchodním partnerem Česka. Vývoz i dovoz představoval v roce 2018 podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) necelých 625 miliard korun.

Taiwan nepatří mezi 30 největších českých obchodních partnerů, podle ČSÚ nicméně v roce 2018 šlo o 25. největšího dovozce. Objem taiwanského importu do Česka činil 26,7 miliard korun.

Taiwanské investice v Česku v letech 1993 až 2018 podle agentury Czech Invest dosáhly 19 miliard korun. Šlo především o oblast IT technologií a společnost Foxconn.

V případě Číny to tak jednoznačné není. Ve spolupráci s Czech Invest sice ve stejném období měla investovat jen 11 miliard korun, ale podle dat ČNB šlo jen v letech 2014 až 2017 o více než 25 miliard. To odpovídá zhruba šesti miliardám ročně.

Jde především o nákup nemovitostí, například CEFC koupila od Penty v roce 2016 kancelářský komplex Florentinum za skoro osm miliard korun, známá je investice do fotbalového klubu Slavia Praha. Z výrobních firem to bylo alespoň převzetí strojírenské firmy Žďas nebo Pivovarů Lobkowicz.

 

https://www.novinky.cz/domaci/clanek/o-cestu-na-tchaj-wan-s-vystrcilem-je-mezi-podnikateli-zajem-na-vsechny-se-nedostane-40331533

Přílohy