Občanští demokraté jdou do krajských voleb se Starosty

05.11.2019

Havlíčkobrodský deník | Rubrika: Vysočina | Strana: 3 | Autor: (om) 


Jihlava – Kandidátem Občanské demokratické strany (ODS) na hejtmana je dlouholetý jihlavský zastupitel, devětačtyřicetiletý Vítězslav Schrek. Do krajský voleb příští rok na podzim jde ODS společně s hnutím Starostové pro občany. To dodalo dvojku na kandidátku, dlouholetého starostu Police na Třebíčsku Karla Janouška. Na pětačtyřicetičlenné kandidátce je 30 zástupců ODS a patnáct nominantů Starostů pro občany.

„Ambice jsou vysoké, věřím tomu, že spojení se Starosty nám prospěje a obsadíme dvojnásobek mandátu oproti současnému stavu,“ popsal své představy o volebním výsledku lídr ODS Vítězslav Schrek. Podobně věří v úspěch strany i místopředseda ODS a senátor Miloš Vystrčil. „V roce 2004, kdy jsme vyhráli volby, jsme získali patnáct mandátu. Nyní máme ambici dostat se na deset nebo i přes deset mandátů,“ řekl Vystrčil. Ve volbách v roce 2016 získala strana 9,1 procenta hlasů a pět mandátů. Čtyři roky předtím obdržela ODS o procento více, ale počet křesel v krajském zastupitelstvu byl stejný.

O první vstup do krajského parlamentu se pak ve spojení s ODS budou snažit Starostové pro občany. „Hnutí vzniklo v roce 2012, od té doby jsme dvakrát kandidovali samostatně a zůstali těsně před branami vstupu. Nyní jsme se rozhodli využít náš potenciál a spojit se ODS, s níž máme v mnohém společné cíle, vize a priority,“ popsal představy předseda Starostů pro občany Karel Janoušek. Toto uskupení získalo v roce 2016 4,94 procenta hlasů a v roce 2012 4,46 procenta hlasů voličů v Kraji Vysočina.

Naopak na kandidátce chybí stávající krajská radní za občanské demokraty Jana Fischerová. „Jsem v krajském zastupitelstvu již od vzniku kraje v roce 2000, a myslím si, že přišel čas na generační obměnu,“ vysvětlovala své rozhodnutí Fischerová. I nadále však chce straně v krajské politice pomáhat.

Přílohy