Obyvatelé sídliště Jana Žižky chtějí více parkovacích míst

16.06.2016

Jihlavský deník | Rubrika: Titulní strana | Strana: 1 | autor: IVANA HOLZBAUEROVÁ


Telčské sídliště čeká revitalizace. Zmizí přerostlé jehličnany


Telč – Více parkovacích míst, více udržované zeleně a nové chodníky, které by mohly sloužit také jako inline stezka skrz sídliště. To plánuje město Telč vybudovat na revitalizovaném sídlišti Jana Žižky nedaleko centra města.
Podnět vzešel přímo od občanů sídliště, kteří si stěžují na nedostatek parkovacích míst. „Všichni místní by chtěli hlavně možnost lepšího parkování, kterému bude muset ustoupit zeleň. Když ale něco chcete získat, musíte za to také něco obětovat. Za důležité považuji, aby parkovací místa vznikla tak, aby zeleň co nejméně omezila,“ řekl senátor Miloš Vystrčil (ODS), který na sídlišti bydlí.
Dle jeho názoru by se také měla revitalizovat zeleň sídliště. „Jsou tu vysázené především břízy, které se sem nehodí. Místo by se tedy mělo lépe ozelenit, aby to odpovídalo sídlištní zástavbě,“ dodal Vystrčil. Město proto uskutečnilo s obyvateli sídliště schůzku, na které debatovalo o tom, jaké jsou priority. Místní se mohli k návrhu revitalizace vyjádřit do začátku tohoto týdne také prostřednictvím internetu.
Město chtělo na revitalizaci sídliště získat evropskou dotaci. Kvůli změně dotačních titulů ale podá žádost o dotaci na Ministerstvo pro místní rozvoj, a když ji nezíská, bude zřejmě dílčí etapy financovat postupně samo.
„Sídliště je celkově hodně technicky zastaralé. Silnice jsou ve stavu, kdy je třeba to řešit. Musí se tam udělat také nová kanalizace a tak dále,“ poznamenal vedoucí telčského odboru rozvoje a územního plánování Vladimír Švec. Sídliště vzniklo v šedesátých letech a je jedním z nejstarších v Telči.
Kolik budou úpravy stát stále není zřejmé. „Zatím jsou to jenom dohady.
Částku proto neřeknu. Letos chceme dokončit projektovou dokumentaci, pak se uvidí,“ zmínil Švec.
Studie revitalizace uvádí, že jde především o to, aby hlavní silnice nevypadala jako parkoviště, a zároveň o kompletně nové řešení zeleně. Neudržované keře, v nichž se povalují odpadky, zmizí, stejně tak přerostlé jehličnany stínící bytovým domům, a vysadí se listnaté stromy a nové keře. Vyšlapané trasy skrze zeleň se pak mají změnit v chodníky a přibudou také odpočinkové plochy a lavičky.
Parkoviště má sloužit rezidenčnímu státní, ne návštěvníkům města jako doposud. Na sídlišti by pak měla pro auta platit třicetikilometrová rychlost.

Přílohy