Očkování proti covidu-19

04.03.2021

TV Nova | 17:00 | Pořad: Odpolední Televizní noviny


Renáta CZADERNOVÁ, moderátorka
--------------------
Hrad včera oznámil, že prezident Miloš Zeman na přání Andreje Babiše požádal Čínu o vakcínu Sinopharm. Tato vakcína ale zatím není schválená pro použití v zemích Evropské unie. Ve Snídani s Novou se k tomu vyjádřil, jak Andrej Babiš, tak i představitelé jednotlivých stran.

Marek VÝBORNÝ, poslanec /KDU-ČSL/
--------------------
My od začátku říkáme, že v České republice je klíčové používat ty vakcíny, které budou mít schválení jednak Státního ústavu pro kontrolu léčiv, ale také budou mít certifikaci nebo registrace evropské EMA, to je pro nás zásadní a platí to, jak pro čínskou, tak pro ruskou vakcínu Sputnik.

redaktorka
--------------------
Premiér Andrej Babiš řekl, že je třeba udělat vše pro to, aby se ochránily životy.

Andrej BABIŠ, premiér ČR /ANO/
--------------------
Sháníme všude, sháníme ty léky, my jsme ve válce, toto je přírodní katastrofa a my zkrátka musíme udělat všechno proto, abysme ochránili životy našich lidí, takže nikdo nemá strach, že bysme udělali něco protizákonného.

redaktorka
--------------------
Předseda Senátu Miloš Vystrčil uvedl, že je důležité nevnášet mezi lidi nejistotu.

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu /ODS/
--------------------
S čím já souhlasím je, aby, pokud nějaká vakcína se bude v Česku používat, tak musí být schválena Státním ústavem pro kontrolu léčiv. Nedovedu si představit, že by v Česku byla aplikována nějaká vakcína, která toto schválení nemá a to pan premiér také potvrdil.


Radek VONDRÁČEK, předseda Poslanecké sněmovny PČR /ANO/
--------------------
Já nejsem přímým účastníkem ničeho, ale platí, co před chviličkou ve vašich zprávách řekl pan premiér, že všechno musí být řádně podle zákona schváleno a bez vyjádření SÚKLu, který většinou je navázaný na tu evropskou agenturu, není možné u nás jako distribuovat nějaké jiné vakcíny.

Přílohy