Odešel František Dohnal, osobnost Vysočiny

13.08.2013

Jihlavské listy | 13.8.2013 | Rubrika: Titulní strana | Strana: 1 | autor: Petr Klukan


Na jihlavské radnici i krajském úřadě vlaje černá vlajka. Zemřel František Dohnal, bývalý starosta Jihlavy a první hejtman Kraje Vysočina.

Ta zpráva otřásla na Vysočině každým, kdo po revoluci sledoval politické a veřejné dění. Bývalý jihlavský starosta Frantiiek Dohnal a historicky první hejtman Kraje Vysočina zemřel. V sobotu podlehl těžké nemoci ve věku pouhých 53 let.

Politicky se angažoval v prvních svobodných volbách v roce 1990, kdy kandidoval za ČSS. O pouhý rok později byl po odvolané jihlavské starostce zvolen starostou, ve svých jedenatřiceti letech.

Díky svým schopnostem se v devadesátých letech stal i předsedou Svazu měst a obcí a ve 40 letech byl zvolen historicky prvním hejtmanem nově vzniklého Kraje Vysočina (tehdy ještě Jihlavského kraje).

Právě jeho podíl na vzniku kraje oceňují politici napříč stranami. "Nebyla to náhoda, ale výsledek jeho schopností a usilovné práce, že právě v době rozhodování o podobě krajů byl nejen starostou Jihlavy, ale i předsedou Svazu měst a obcí," vzpomíná Jaromír Schling.

V dalších krajských volbách se stal hejtmanovi Miloš Vystrčilovi prvním náměstkem. "Na počátku vzniku krajů byl nezpochybnitelnou autoritou," tvrdí Miloš Vystrčil, který v roce 2004 po Dohnalovi usedl do křesla hejtmana.

O rok později Frantiiek Dohnal obdržel nabídku na post prezidenta Nejvyššího kontrolního úřadu. Nabídku vzal jako výzvu. V rozhovoru pro Jihlavské listy na dotaz, zda disponuje vlastnostmi, které k funkci prezidenta NKÚ patří - přísnost, nekompromisnost–, odpověděl: "Myslím, že ano. Jsem narozen ve znamení Býka a k tomuto znamení tvrdohlavost a zarputilost patří."

Možná právě tyto vlastnosti předurčily jeho působení na NKÚ. Byl nařčen, že obývá neúměrně velký a drahý byt. Soud ho třikrát zprostil viny. Pak poslancům neumožnil kontrolu svého úřadu. Hájil se tím, že by byla narušena nezávislost úřadu. Za to byl odsouzen a musel z funkce prezidenta odejít.

"Vše souvisí se vším, loňská psychická štvanice se podepsala i na zdravotním stavu," napsal Dohnal na facebooku letos na jaře. A svěřil se, že je těžce nemocen. Svým kamarádům a přátelům na facebooku vzkázal: "A nezapomeňte, čas je krátký na to, abychom ho mohli plýtvat na blbosti."

Jeho kolegové i politici z rozdílných stran se shodují, že odešla jedna z největších osobností Jihlavy a Vysočiny.
Rozloučení s Františkem Dohnalem se koná ve středu 14. srpna ve 14 hodin v kostele v Nové Říši na Jihlavsku.

 

Ctěn i haněn, leckdy za stejné kroky, za stejná rozhodnutí

Kolik cti, tolik hany, tak praví staré anglické přísloví. Zvláště pak je toto rčení platné a ověřené u výjimečných osobností, které často vidí za „dva rohy“, na rozdíl od většinové společnosti. Výjimečnou osobností byl bezpochyby František Dohnal, který po řadě let působení v politické a veřejné sféře po sobě zanechal nesmazatelnou stopu. A byl za to ctěn, a byl za to také haněn, leckdy za stejné kroky, za stejná rozhodnutí. Jsem ráda, že jsem se s ním ve svém životě potkala a že jsem s ním mohla několik let spolupracovat.

PhDr. Ivana Denčevová, redaktorka Českého rozhlasu

Urputný, s mimořádným intelektem

Že je František Dohnal těžce nemocný, jsem věděl, přesto mi zpráva o jeho odchodu vyrazila dech. Možná to bylo i proto, že jsem s Františkem Dohnalem šest let úzce spolupracoval a znal jsem ho jako člověka urputného, nezdolného a cílevědomého, jako člověka s širokým rozhledem a mimořádným intelektem a pamětí. K úzké spolupráci jsme si byli s Františkem navzájem přisouzeni výsledky krajských voleb. V prvním volebním období (2000 - 2004) jsem dělal hejtmanovi Františku Dohnalovi náměstka. V prvních dvou letech druhého volebního období (2004 - 2006) jsme si role vyměnili. Naše debaty bývaly dlouhé a plné argumentů. Prim vždy hrály znalosti, logika a systém, a nikoliv stranické zájmy. Hodně jsem se za období naší spolupráce naučil. František Dohnal byl na počátku vzniku krajů nezpochybnitelnou autoritou, která se na samotném vzniku krajů přímo podílela, a například při vyjednávání o rozpočtech krajů odvedl obrovský kus práce. Uvědomuji si, že zejména díky posledním letům může být pohled na činy i postavení Františka Dohnala v české politice rozporuplný. Nechci a nebudu si hrát na soudce, pouze si dovolím prohlásit, že pro Jihlavu, a zejména v počátcích pro Vysočinu toho snad nikdo z politiků více než František Dohnal neudělal a za to mu patří naše úcta a poděkování. Čest jeho památce.

Miloš Vystrčil, senátor

Chlap s jasnou představou

Je to velká ztráta pro Vysočinu, a nejen pro ni. Jeho přínos je nezpochybnitelný, i když se poté v politické vřavě dostal do situací, které nebyly úplně příjemné. Poznal jsem ho jako chlapa, který měl velký zájem, jasnou představu a také byl nesmírně pracovitý.

Jiří Běhounek, hejtman Kraje Vysočina

Jihlava ztratila výraznou osobnost!

Poznal jsem Františka Dohnala na začátku 90. let, kdy jsme se setkali v jihlavském zastupitelstvu. Sledoval jsem z blízka, jak se z rebela, který klidně přišel na schůzi rady v „kraťasech“, stává obratný komunální politik. Učili jsme se tenkrát všichni, ale František vynikal! Nebyl jsem sám, kdo si toho všiml. Byl jsem dvakrát u toho, když mu předseda ČSSD Miloš Zeman nabízel členství v této straně. Mnohokrát jsme se pohádali a mnohokrát zase spolupracovali při rozhodování o jihlavských problémech. Nechci zde vypočítávat všechny jeho zásluhy o rozvoj Jihlavy a celého regionu. Ale připomenutí si zaslouží jeho velký podíl na vzniku Kraje Vysočina! Nebyla to náhoda, ale výsledek jeho schopností a usilovné práce, že právě v době rozhodování o podobě krajů byl nejen starostou Jihlavy, ale i předsedou Svazu měst a obcí. Právě na půdě Svazu mohl vést jednání o tom, že se Jihlava stane krajským městem. Politik, který hledí do budoucna a energicky usiluje o uskutečnění svých vizí, si získává nejen přátele, ale i odpůrce. Bylo tomu tak i na jeho posledním působišti. I v té době jsme se občas setkali.
Varoval jsem ho, ale jako vždy, měl svoji hlavu! Zkrátka „šlápl na kuří oko“ takovým, kteří ho nakonec uštvali.
Na jeho zásluhy o rozvoj Jihlavy bychom neměli zapomenout především my, kteří jsme ho znali, ale ani historie!

Jaromír Schling, bývalý jihlavský zastupitel za ČSSD

Hodně jsem se od něj naučil

Poznali jsme se až po volbách v roce 1994, kdy jsem mu čtyři roky dělal zástupce, a byla to pro mě ohromně cenná zkušenost. Byl to nesmírně chytrý člověk s ohromnou pamětí a také výborný analytik. Během oněch čtyř let jsem s ním strávil mnoho času a za tu dobu jsem se od něj o politice hodně naučil. Odchod Františka Dohnala je velká ztráta, obávám se, že se na jeho zdraví podepsala i štvanice, která provázela jeho působení v čele NKÚ, ty výpady proti němu nebyly objektivní.

Vratislav Výborný, bývalý starosta Jihlavy

Přílohy