Odešel první hejtman Vysočiny

12.08.2013

Mladá fronta DNES | 12.8.2013 | Rubrika: Vysočina | Strana: 1 | autor: Martin Vokáč


V sobotu ráno zemřel František Dohnal. Ve věku pouhých 53 let podlehl v jihlavské nemocnici těžké nemoci. Odchodu zakladatele Vysočiny litují osobnosti z celého kraje.

Vysočina v sobotu utrpěla velkou ztrátu. Po dlouhé nemoci zemřel ve věku 53 let František Dohnal, jedna z nejvýznamnějších osobností kraje posledních dvaceti let.

Dohnal byl v devadesátých letech starostou. Od roku 2000 byl vůbec prvním hejtmanem Kraje Vysočina a byl jedním z těch, kteří nově vzniklý kraj utvářeli. V letech 2005 až 2012 byl prezidentem Nejvyššího kontrolního úřadu.
„František Dohnal zemřel v důsledku těžké dlouhodobé nemoci, ale nerad bych zacházel do podrobností,“ uvedl s odvoláním na rodinné příslušníky mluvčí jihlavského magistrátu Radek Tulis. Na webu města Jihlavy se krátká informace objevila během sobotního dopoledne.

Bývalý hejtman zemřel v jihlavské nemocnici. „Tuto informaci mohu potvrdit. Zemřel v sobotu ráno po dlouhodobější nemoci,“ informoval bez dalších podrobností ředitel nemocnice Lukáš Velev.

František Dohnal byl považován za jednoho z největších politiků pocházejících z Vysočiny. Jeho úmrtí v poměrně nízkém věku jeho kolegy velice zasáhlo. „Věděl jsem o jeho nemoci. Přesto mě tak náhlý odchod zasáhl, je mi to strašně líto,“ konstatoval senátor Miloš Vystrčil.

Čtyři roky dělal hejtmanu Dohnalovi náměstka, po dalších volbách si na rok role vyměnili. „Je to pro Vysočinu i celou republiku obrovská ztráta. Lidí s takovým intelektem a rozhledem mnoho není. Pro náš kraj toho udělal hrozně moc. Ve všem, co dělal, byl důsledný až zarputilý,“ charakterizoval ho Vystrčil.

„Odešel otec Vysočiny,“ shrnula třebíčská místostarostka Marie Černá. I ona úmrtí Dohnala těžce nesla. Byla společně s Dohnalem jednou z těch, kteří společně vystavěli Kraj Vysočina na zelené louce a zasedali v první radě kraje.

„Vždycky jsem ho měl velice rád. A byť byl o sedm let mladší než já, tak jsem ho bral jako svého učitele,“ prohlásil bývalý jihlavský primátor Vratislav Výborný. Právě on nastoupil do vedení Jihlavy po Dohnalovi.

Na Vysočině obdivován, mimo ni kritizován za působení v NKÚ

Se svým přítelem a předchůdcem se loučí i nynější hejtman Vysočiny Jiří Běhounek. „V jeho osobě se loučíme pro region s velmi významnou a inspirativní osobností veřejného života, s férovým chlapem a přítelem. Bude nám všem chybět,“ sdělil.

Vznešená slova pro něj má i jihlavský podnikatel Jaroslav Dobrovolný. „Byl to pro mě jedinečný a férový člověk, který Jihlavu dotáhl na vysokou úroveň v rámci České republiky,“ konstatoval.

Na jihlavské radnici i na krajském úřadě už od soboty vlají černé prapory. Představitelé obou institucí se chystají kondolovat rodině. A vyloučeno není, že by se od obou mohlo Františku Dohnalovi dostat ocenění in memoriam.
František Dohnal je vnímán osobnostmi na Vysočině pouze kladně a v tom nejlepším světle. Na celostátní úrovni je to však trochu jinak, za minimálně kontroverzní mnozí považují jeho působení v čele Nejvyššího kontrolního úřadu. Známá byla jeho kauza s luxusním služebním bytem.

Z funkce prezidenta musel loni odstoupit poté, co byl odsouzen za neposkytnutí materiálů k auditu NKÚ sněmovní komisi. Dohnal tvrdil, že by prověrka narušila nezávislost úřadu.

PROFIL: František Dohnal

* Narodil se 28. dubna 1960 v jihočeských Dačicích, zemřel v sobotu 10. srpna v Jihlavě.
* Vystudoval Fakultu elektrotechnickou Českého vysokého učení technického v Praze, poté absolvoval postgraduální studium na elektrotechnické fakultě v oboru automatizované systémy řízení.
* Kariéru začínal v Okresním ústavu národního zdraví v Jihlavě jako odborník na výpočetní systémy, později vyvíjel speciální software pro zdravotnická zařízení.
* Mezi roky 1990 a 1991 byl členem Československé strany socialistické, v roce 2005 pak byl krátce členem KDU-ČSL.
* Od roku 1990 do 1996 byl členem Zastupitelstva města Jihlavy.
* Jako bezpartijní byl v letech 1990 až 1998 starostou Jihlavy.
* Od roku 1996 do roku 2005 byl předsedou Svazu měst a obcí ČR.
* V devadesátých letech zastával i post vedoucího české delegace v Kongresu místních a regionálních orgánů Rady Evropy a byl i jejím viceprezidentem. Následně se stal členem Politického výboru Rady evropských municipalit a regionů.
* V únoru 2000 se stal lídrem Čtyřkoalice pro volby do zastupitelstva Jihlavského kraje. Ve volbách uspěl.
* Historicky prvním hejtmanem Kraje Vysočina (původně Jihlavského kraje) se stal 12. listopadu 2000. Funkci vykonával po celé volební období do listopadu 2004.
* Současně s tím byl Dohnal i viceprezidentem Kongresu místních a regionálních orgánů Evropy a prvním místopředsedou Asociace krajů ČR.
* Od roku 2004 byl náměstkem hejtmana kraje Vysočina.
* 4. listopadu 2005 byl jmenován prezidentem Nejvyššího kontrolního úřadu. Funkci vykonával do 20. února 2012, kdy byl podmíněně odsouzen a podle zákona musel jako prezident NKÚ skončit.
* S první ženou měl syna Jana a dceru Terezu. Na jaře 2003 se podruhé oženil, v létě téhož roku se novomanželům narodil syn František.

„Otec kraje získal talent na politiku od pánaboha“

Před třinácti lety začal vznikat Kraj Vysočina. Byl to právě František Dohnal, který mu dal současný řád i podobu. Přesto za to byl v minulosti terčem velké kritiky.

Na tu dobu dnes rádi vzpomínají všichni. Bylo to období obrovského nadšení, budování něčeho nového a neznámého.
V roce 2000 se vytvořil Kraj Vysočina. Tehdy ještě nesl název Jihlavský kraj. Vznikl spojením pěti okresů tří různých krajů.

A vznikl jen díky Františku Dohnalovi. Mnozí z těch, kteří ke vzniku nového kraje přispěli, ho označují za otce Vysočiny. „Byl to člověk, který náš kraj vybojoval,“ říká třebíčská místostarostka a někdejší krajská radní Marie Černá.

Kraj Vysočina vznikl na zelené louce, z ničeho. V prvních týdnech sídlil jen v několika pronajatých kancelářích v budově Komerční banky v Jihlavě. Tam také tehdejší radní přivítali první významnější návštěvu - předsedu Poslanecké sněmovny Václava Klause.

„Tenkrát bylo obrovské nadšení v samosprávě i na straně institucí. Ze všech čišela nefalšovaná snaha udělat něco, aby se lidem na Vysočině žilo dobře,“ vypráví člen první rady kraje Tomáš Hermann.

Nejlepší hejtman v republice

Tomu všemu velel František Dohnal. „My ostatní jsme se zabývali detaily. Ale Dohnal tomu všemu dával hlavní linku, tah na bránu. Vždy dokázal najít to nejpodstatnější, viděl o dva tahy dopředu,“ popisuje Hermann.

V tu dobu byl podle něj Dohnal spolu s moravskoslezským hejtmanem Evženem Tošenovským nejschopnějším na svém postu v republice. „Měl rychlý analytický úsudek, rozhled, měl talent pro politiku, uměl mluvit, byl nadaný do exekutivy. Tohle všechno měl od pánaboha,“ dodává.

O Dohnalových schopnostech vybudovat nový úřad a nastavit systém jeho chodu nejlépe svědčí to, že stejným způsobem úřad funguje dodnes. „Bez větších oprav slouží kraj už od dob Františka Dohnala,“ potvrdil Miloš Vystrčil. „Nastavil standardy, které na kraji stále fungují,“ doplnila ho Marie Černá.

Oceňovala ho za to i opozice. „Stál za prvními kroky nového regionu, byl jeho hnacím motorem, jeho jméno bude historicky spjato se zásadními rozhodnutími, která ovlivnila život stovek tisíc lidí na Vysočině,“ nechal se slyšet nynější hejtman Jiří Běhounek.

Za svůj provysočinský postoj byl však Dohnal i kritizován. Mnohým se nový kraj zdál slepencem okresů, jež se odlouply z okrajů jiných krajů. „Ale ukázalo se, že Vysočina je plnohodnotným krajem, který drží republiku pohromadě,“ poznamenal Vystrčil.

Přílohy