ODS: ČSSD si kupuje loajalitu KSČM

30.11.2012

Jihlavské listy | Rubrika: Aktuality | Strana: 4 | autor: Antonín Zvěřina


Výbory a komise, to byly jedny z hlavních témat krajského zastupitelstva. Debata se vedla hlavně o jejich složení.

Bouřlivá rozprava na zastupitelstvu, vzájemné osočování, tak vypadalo jednání vrcholného orgánu Kraje Vysočina, které proběhlo v úterý 27. listopadu v Jihlavě.
Padaly absurdity, dokonce se debatovalo na takové téma, jak skloňovat příjmení jednoho z členů zastupitelstva. ČSSD nakonec prosadila zřízení šesti výborů a osmi komisí.
Pro výkon funkce je nyní uvolněno jedenáct členů krajského zastupitelstva - osm členů Rady Kraje Vysočina, předseda finančního výboru, předseda legislativního výboru a předseda bezpečnostní komise.
Každý z výborů i komisí má třináct členů a politické kluby jsou zastoupeny v poměru čtyři zástupci ČSSD, tři zástupci KSČM, dva zástupci KDU-ČSL, dva zástupci ODS, jeden zástupce Pro Vysočinu a jeden zástupce TOP 09 a Starostové pro Vysočinu.
Zástupci opozice se zejména dožadovali, aby předseda finančního výboru byl z opozice.
V době, kdy tady byla jednotná koalice a v opozici byla pouze KSČM, jsme také toto předsednictví nedostali," poukázal komunista Jan Slámečka. Zastupitel a senátor za ODS Miloš Vystrčil na to zareagoval, že tuto stranu nepovažuje za demokratickou, aby si vzápětí oponoval, že do parlamentu demokraticky zvolená byla.
Slovní přestřelky zasahovaly do zastupitelstev jednotlivých měst na Vysočině, kde také finanční výbor neřídí opozice. Hejtman Jiří Běhounek si neodpustil zvyšování hlasu a nabádal všechny ke zdrženlivosti ve svých projevech. A svými slovy mířil i do vlastních řad.
Čtyři roky jsme se snažili a dělali pro tento kraj vše, aby prosperoval. Voliči rozdali karty tak, jak rozdali a my je respektujeme," zdůraznil.
Náměstek hejtmana Libor Joukl zastupitelstvo upozornil, že mezi ČSSD a KSČM neexistuje koaliční dohoda, ale pouze dohoda o podpoře. Opozice to tak nevnímala.
Nakonec zastupitelstvo všechny protinávrhy smetlo ze stolu a odsouhlasilo ten původní. ODS se k tomu okamžitě písemně vyjádřila, že ČSSD si kupuje loajalitu komunistů za veřejné peníze.
V něm se dále mimo jiné píše:
Klub zastupitelů ODS konstatuje, že z vyjádření zastupitelů Kraje Vysočina, zvolených za ČSSD a KSČM, vyplývá, že jmenované strany spolu uzavřely koaliční dohodu. Klub zastupitelů ODS nesouhlasí se zřízením tří uvolněných funkcí předsedů výborů a komisí. Tyto funkce, jak prokázalo volební období 2004 -2008, je možné vykonávat bez nároku na mzdu v řádech desetitisíců."

***

Výbory Zastupitelstva Kraje Vysočina pro období 2012 - 2016

Finanční výbor - předseda Zdeněk Dobrý (KSČM), uvolněný Kontrolní výbor - předseda Vít Kaňkovský (KDU-ČSL), neuvolněný Výbor pro výchovu, vzdělávání a zaměstnanost - předseda Ladislav Jirků (TOP 09 a Starostové pro Vysočinu), neuvolněný Výbor regionálního rozvoje - předsedkyně Marie Černá (Pro Vysočinu), neuvolněná Legislativní výbor - předseda Drahoslav Oulehla (KSČM), uvolněný Výbor pro udělování medailí Kraje Vysočina - předseda Jiří Běhounek (ČSSD), uvolněný

Komise Rady Kraje Vysočina pro období 2012 - 2016 Bezpečnostní komise - předseda Jan Slámečka (KSČM), uvolněný Dopravní komise - předseda Zdeněk Kopecký (ČSSD), neuvolněný Komise rozpočtová, pro zaměstnanost a podnikání - předseda Karel Pačiska (ČSSD), neuvolněný Komise kultury, cestovního ruchu a vnějších vztahů - předseda Antonín Daněk (ČSSD), neuvolněný Komise sociální a pro oblast protidrogové politiky - předseda Vítězslav Schrek (ODS), neuvolněný Zdravotní komise - předseda Lukáš Kettner (ČSSD), neuvolněný Komise pro sport a volný čas - předsedkyně Magda Vaňková (KDUČSL), neuvolněná Komise pro zemědělství a životní prostředí - předseda Ivo Rohovský (ODS), neuvolněný

Přílohy