ODS do Senátu nenasadí tři kandidáty, TOP 09 šest. Ve druhém kole se strany podpoří

19.08.2014

iHNed.cz | Rubrika: zpravy.ihned.cz | Strana: 0 | Autor: Martina Součková | Téma: Ekonomika


V devíti senátních obvodech bude na podzim kandidovat pouze zástupce TOP 09 nebo ODS. V případě, že se dostane do druhého kola, vedení druhé strany ho oficiálně podpoří. Z devíti obvodů mají občanští demokraté šest, TOP 09 tři.

Při posledních senátních volbách ve Znojmě v roce 2008 zvítězila komunistická kandidátka Marta Bayerová (KSČM). Získala 69 procent hlasů, kdežto její protikandidát Petr Nezveda z ODS, tehdejší starosta Znojma, jen necelých 31 procent.

V tomto i dalších krajích, kde má pravice malou podporu voličů, se nyní TOP 09 a ODS dohodly, že postaví pouze jednoho kandidáta, aby se hlasy netříštily, a měly tak větší šanci uspět.

Proti Bayerové se tak, kromě tří jiných, postaví lékař Karel Podzimek za ODS. TOP 09 kandidáta mít nebude, Podzimkovi vyjádří podporu až ve chvíli, kdy postoupí do dalšího kola. Na oplátku občanští demokraté podpoří jejich úspěšné kandidáty v jiných obvodech.

Z celkových 27 obvodů bude při podzimních volbách devět, kde bude mít zástupce jen jedna nebo druhá strana. Poměr je ale dost nevyvážený, protože ODS nenasadí pouze tři kandidáty, TOP 09 šest.

Podle původních plánů neměla každá ze stran nasadit tři své kandidáty, aby byly počty vyrovnané. Vedení TOP 09 ale nakonec rozhodlo, že obvodů, ve kterých strana kandidovat nebude, bude víc. "Pokud některá ze stran číslo překročí a nebude jí to vadit, tak je to její věc," komentoval Miloš Vystrčil, místopředseda ODS a senátor, který o dohodě vyjednával s místopředsedou TOP 09 Miroslavem Kalouskem. Diskutovali spolu pouze o obvodech, personální obsazení i kampaň už je na každé straně zvlášť.

"Odvíjelo se to především od úspěšnosti našich kandidátů ve volebních obvodech i ochotě oblastních organizací kandidáty nepostavit. To byla hlavní dvě kritéria," řekl k vyjednávání o obvodech Vystrčil.

"Když se podíváme na Vyškov a Rychnov, tak to celkem vychází, protože jsme tam ani jednou za poslední dvoje senátní volby neměli kandidáta ve druhém kole, takže by bylo určitě dobré síly neštěpit," uvedl. U Přerova navrhla sama oblastní buňka kandidáta nedávat.

ODS a TOP 09 chtějí při senátních volbách jednoho kandidáta, kraje si rozdělí - čtěte ZDE

Gazdík: Chceme spolupráci s ODS při senátních volbách. Podpoříme jejího kandidáta - čtěte ZDE


TOP 09 původně plánovala nedávat své kandidáty v Uherském Hradišti, Olomouci a Lounech. Vedení strany poté rozhodlo, že svého zástupce nebude mít ani v České Lípě, Znojmě a Karviné.

"Podpora daných osobností v jednotlivých obvodech vycházela vždy z kvality kandidátů. Tam, kde měla ODS silnou osobnost, podpořila ji TOP 09, a naopak tam, kde je výraznější osobností zástupce TOP 09, tam získal podporu ODS," uvedla mluvčí TOP 09 Martina Týblová. Výsledkem by měla být co nejvyšší šance na senátní křesla.
Podpora pěti kandidátů ze šesti

Strany teď ještě dolaďují podmínky dohody, podle které by druhá z partají měla vyjádřit podporu kandidátovi ve druhém kole. "Můj záměr je dosáhnout toho, aby pokud náš kandidát kdekoli postoupí do druhého kola a nebude v něm kandidát TOP 09 nebo STAN, aby se mu dostalo podpory z nejvyššího vedení TOP 09," řekl Vystrčil. Dohodu chce mít dokončenou do kongresu občanských demokratů, který se koná 5. září.

TOP 09 by ale případně podpořila jen pět kandidátů občanských demokratů. "V České Lípě je situace specifická, tam kandidáta ODS nepodporujeme, ale zároveň tam nestavíme kandidáta TOP 09," vysvětlila Týblová.

Starostové pro Liberecký kraj (SLK), kteří podle TOP 09 zastupují v kraji Starosty, zde nominovali svého kandidáta Jiřího Voseckého. Na kandidatuře se ale nedohodli s TOP 09, takže se strana rozhodla ho oficiálně nepodpořit. V rámci vzájemných dohod ale nenasadila svého zástupce.

Podle SLK je ale důvod jiný. "S TOP 09 máme dohodu už z roku 2010. Tehdy jsme stáhli ze senátních voleb na Liberecku svého kandidáta a podpořili jejich s tím, že v roce 2014 oni podpoří našeho kandidáta v obvodu Česká Lípa," uvedl už na konci června předseda SLK Marek Pieter.

TOP 09 ve volbách do Senátu v roce 2008 ještě nekandidovala.

Přílohy