ODS hledá spásu: s Němcovou v čele, s Klausem za zády

12.08.2013

Mladá fronta DNES | 10.8.2013 | Rubrika: Z domova | Strana: 3 | autor: Antonín Viktora, Michaela Svobodová


Vedení ODS včera vyloučilo zrádce Tomáše Úlehlu a pražského kmotra Tomáše Hrdličku. Strana zároveň horečně hledá řešení zoufalé situace, v níž se ocitla.

V nejhlubší krizi za celou existenci strany se občanští demokraté upínají ke dvěma nadějím. Tou první je Miroslava Němcová v jejich čele. Druhou Václav Klaus, který by se po letech sporů za ODS opět postavil.

Myšlenka na návrat otce zakladatele přestává být jen zbožným přáním jeho nejvěrnějších stoupenců kolem poslance Borise Šťastného. Aby Václav Klaus přispěchal a pomohl straně z nejhoršího, přejí si i mnozí regionální straničtí šéfové.

„Něco jsme zkrátka zbabrali a musíme si nechat poradit. Náš restart může být jen skrze silné osobnosti. Je třeba najít pro něj roli v ODS,“ říká bývalý hejtman a dosavadní šéf strany ve Zlínském kraji Libor Lukáš.

„Václav Klaus nám jednoznačně může pomoci. Měli bychom usilovat o narovnání našich vztahů s ním,“ přidává se olomoucký primátor Martin Novotný.

Podle některých by Klaus mohl radit ODS s volební strategií, jiní uvažují o jeho návratu do vedení strany, nebo alespoň do funkce čestného předsedy, kterou před lety demonstrativně opustil.

„Čestný předseda je jen začátek. Podle mě by mohl být naším volebním lídrem už v předčasných volbách,“ jde zatím ze všech nejdál senátor Tomáš Jirsa.

Výzvy členské základny vyslyšel i úřadující předseda Martin Kuba. S Klausem se hodlá v nejbližší době sejít a debatovat s ním o způsobu spolupráce.

Exprezident mlčí

Jenže Miroslava Němcová, která má být pořád podle většiny občanských demokratů hlavní spasitelkou strany, si spolupráci s Klausem představuje úplně jinak. O jeho návratu do vedení, byť jen funkce čestného předsedy, nechce vůbec slyšet.

„Až bude ODS plnit opoziční roli, tak například Institut Václava Klause je platformou, jak se stavět nápadům levicové vlády a obhajovat pravicovou politiku před socialistickou,“ uvedla v rozhovoru pro MF DNES.

A podobně se k tomu stavějí i ostatní stranické špičky. Klause si dokážou představit maximálně na kandidátce ODS při volbách do Evropského parlamentu.

Představa, že obsazuje vyšší stranické funkce, se jim příliš nezamlouvá, zejména kvůli tomu, jak se Klaus v posledních letech ke „své“ straně choval. Připomínají zejména prezidentskou volbu, ve které se Klaus otevřeně postavil za Miloše Zemana, nebo třeba ostře kritizovanou amnestii, která v očích voličů poškodila i ODS.

Neochota přivítat Klause s otevřenou náručí má i další důvody. „Volání po Klausovi vypadá, jako bychom světu vzkazovali, že na to nemáme, že situaci nezvládáme. A já si to nemyslím,“ shrnuje názory svých kolegů bývalý hejtman Kraje Vysočina Miloš Vystrčil.

Volání po Klausovi se navíc jeví jako dosti předčasné. Exprezidentův blízký spolupracovník Ladislav Jakl sice prohlásil, že by jeho šéf mohl o návratu uvažovat, sám Klaus však k tomuto tématu významně mlčí. V minulosti naznačoval, že pokud by se měl znovu aktivně zapojit do politiky, zřejmě by upřednostnil nějaký „nový projekt“.

Exprimátor se hlásí

ODS má navíc nyní jiné starosti: musí rychle sestavit kandidátky. S jedním jménem může již strana zřejmě počítat. O kandidaturu do Sněmovny se hlásí bývalý pražský primátor Bohuslav Svoboda.

„To závisí na tom, jak se rozhodne ODS, ale situace se natolik změnila, že tato možnost tady je. Jednou z pravděpodobných variant je, že by jedničkou v Praze byla Miroslava Němcová a na druhém místě bych byl já,“ řekl MF DNES Svoboda.

FAKTA

ODS začíná s úklidem Výkonná rada Občanské demokratické strany včera ze strany vyloučila Tomáše Hrdličku a Tomáše Úlehlu. Jan Florián, další ze „zrádců,“ vedení strany předběhl a stranu včera ráno opustil sám. Pražská rada zároveň vyzvala ODS v Praze 13, aby jednala s přítelkyní Petra Nečase Janou Nagyovou o jejím vystoupení ze strany. Pokud by neodešla sama, vyzve regionální rada vedení strany, aby ji také vyloučilo.

PRO

„Václava Klause potřebujeme. Je to jediný český politik, který dokáže zvládnout souboj s Milošem Zemanem. Nemůžeme zůstat stranou.“ Tomáš Jirsa, senátor

„Role Václava Klause je natolik výrazná, že záchraně české pravice může pomoci. Náš restart může být jen skrze silné osobnosti, jako je on.“ Libor Lukáš, exhejtman ODS

„Nemám vůbec problém se zapojením Václava Klause do ODS. Dlouho si myslím, že měl být čestným předsedou ODS, a mrzí mě, jak jsme se rozešli.“ Pavel Drobil, poslanec ODS

PROTI

„Václav Klaus se s námi rozešel, návrat po tom všem, co udělal pro naši nepodporu, by nebyl vhodný. Tedy rozhodně ne do vyšších pozic.“ Přemysl Sobotka, senátor ODS

„ODS se z problémů musí dostat sama. Volání po Václavu Klausovi nás neposiluje, spíše to vypadá, že si se situací nevíme rady.“ Miloš Vystrčil, exhejtman ODS

„Rozhodl se odejít, tak to je. Ve vedení naší strany si ho nedovedu představit, ani jsem nezaznamenal, že by o to stál.“ Raduan Nwelati, primátor Mladé Boleslavi, ODS

Přílohy