ODS kritizuje kruháč v Bransouzích. Až po třech letech.

08.03.2013

Jihlavské listy | Rubrika: Region | Strana: 4 | autor: (mab)


REGION OE Krajští zastupitelé za ODS kritizují výstavbu kruhového objezdu v Bransouzích. Zároveň tuto stavbu předkládají k posouzení kontrolnímu výboru.

Kruhový objezd byl v obci s 247 obyvateli postaven už v roce 2010. Tehdy o něm informovaly JL. Stavba vyšla zhruba na 4,6 milionu korun.

Proč kruháč" občanští demokraté kritizují až tři roky po jeho vzniku, vysvětluje předseda zastupitelského klubu ODS Ota Benc. Důvod je ten, že jsem až donedávna neměl o celé záležitosti tušení. Dozvěděl jsem se o ní zhruba před měsícem z tisku," říká Benc.

Svoje dotazy ohledně křižovatky směřoval na posledním jednání krajského zastupitelstva k náměstkovi hejtmana pro dopravu Liboru Jouklovi (ČSSD). Jelikož ho odpovědi dle jeho slov neuspokojily, předal celou záležitost kontrolnímu výboru.
Zároveň uznává, že křižovatka nebyla před přestavbou příliš bezpečná. Zajímá mě ale, proč kraj vybral zrovna tuto křižovatku. Ani ostatní silnice nejsou v té oblasti zrovna v nejlepším stavu, proto bych rád věděl, proč došlo zrovna na Bransouze," ptá se Benc.

Starostkou Bransouz byla v době výstavby kruhového objezdu Jana Fialová - dnes je krajskou radní pro oblast školství za ČSSD. V době stavby však členkou sociální demokracie nebyla.

Nejedná se o útok ODS na politickou oponentku? To Benc striktně odmítá. Tyto dvě věci odmítám dávat do souvislosti, kvůli tomu kruhový objezd v Bransouzích určitě nekritizujeme," tvrdí Benc.

Politický podtext v postupu ODS však vidí náměstek hejtmana pro dopravu Joukl. Pan Benc by rád zdiskreditoval radní Fialovou ještě předtím, než bude moci zahájit práci na nové koncepci krajského školství. Chce ji znevěrohodnit v očích lidí, možná proto, že z ní má strach, protože je to schopná radní," myslí si Joukl.

Podle něj stavba křižovatky v Bransouzích byla potřebná. Ve stejném roce, kdy se připravovala okružní křižovatka v Bransouzích, se chystala i ve -tokách. V obou případech jsme řešili bodovou závadu a nebezpečnost obou míst byla stejná," dodává náměstek.

Joukl také upozornil, že v době stavby neměl proti křižovatce nikdo námitky. Tehdy tomu všichni tleskali. Stavba byla schválena na dvou zastupitelstvech napříč politickým spektrem, a tři roky poté se někdo probudí a začne to zpochybňovat," diví se Joukl.

V době výstavby kruhové křižovatky seděl v krajském zastupitelstvu bývalý hejtman Miloš Vystrčil (ODS). Na to, jak tehdy o kruhovém objezdu hlasoval, si nyní nepamatuje.
"Zastupitel není při hlasování úplně do detailů schopen posoudit účelnost každé stavby. V tomto se musí spolehnout na posudky příslušných odborů krajského úřadu," vysvětluje Vystrčil důvody, proč proti stavbě jeho strana neprotestovala dříve.

Přílohy