ODS má spasit nové vedení v čele s Fialou

20.01.2014

E15 | Rubrika: Titulní strana | Strana: 1 | autor: Pavel Otto


Drtivé vítězství novopečeného občanského demokrata Petra Fialy a stejně tak zásadní porážka stranických matadorů Miroslavy Němcové a Jiřího Pospíšila. Vedle zcela obměněného vedení ODS přinesl víkendový kongres strany v Olomouci i radikální a mnoho let odkládanou změnu stanov.
Už letošní supervolební rok ukáže, nakolik se rozhodnutí katapultovat exministra školství na post předsedy a oba dosavadní místopředsedy poslat na odpočinek osvědčí. Další pokus o restart už tato donedávna nejsilnější pravicová strana zřejmě nedostane.
Zejména říjnové komunální volby, v nichž budou modří obhajovat 5112 mandátů získaných v roce 2010, mohou jejich potápějící se loď definitivně poslat ke dnu. První a podle řady delegátů klíčový test ale čeká nové vedení už na jaře při volbách do Evropského parlamentu. Za případný neúspěch „dá hlavu na špalek“ dlouholetý europoslanec Jan Zahradil. Slíbil to ještě před tím, než v souboji o post prvního místopředsedy strany porazil Pospíšila.
Ze slov Fialy lze tušit, že za úspěch by považoval udržení dosavadních pozic jak v europarlamentu, tak v Senátu i obecních zastupitelstvech. „Oslovím naše komunální politiky. Nesmí mít pocit, že o ně nestojíme. Cesta ODS zpátky nahoru není záležitost několika týdnů nebo měsíců, ale spíše několika let,“ konstatoval.
Se sto dny hájení nový šéf občanských demokratů nepočítá. „Veškerou energii jsem na své zvolení neobětoval. Teprve teď začnu pracovat na obnově a sjednocení ODS,“ prohlásil. Jedním z prvních kroků má být vznik stínové vlády, poptávka bude po renomovaných ekonomech. „Musíme se vrátit k tomu, co bylo pro ODS typické. To znamená, být mimořádně kompetentní právě v ekonomických otázkách,“ připomněl Fiala.

Ačkoli ODS nebude reprezentovat nikdo z předchozího vedení, pouze novým tvářím tento úkol kongres nesvěřil. Vedle Zahradila, který už funkci statutárního místopředsedy v minulosti zastával, se mezi špičky ODS dostal i europoslanec Evžen Tošenovský.
K neokoukaným politikům naopak patří starosta středočeských Líbeznic Martin Kupka a senátor Miloš Vystrčil. Posledním čtvrtým místopředsedou byl až po dlouhých hodinách zvolen primátor Olomouce Martin Novotný. Pomohlo mu, když Pospíšil po několika neúspěšných pokusech svoji kandidaturu stáhl.
Bývalý ministr spravedlnosti Pospíšil a především Němcová nesli debakl těžce. Žena, která stranu minulý podzim vedla do předčasných voleb, dostala pouhých 66 hlasů, zatímco Fiala jich obdržel 437. „Byla snaha zvolit do čela někoho, kdo není spojen s historií ODS, a tudíž to špatné mu nelze předhazovat. Je to výsledek určité vnitrostranické paniky,“ uvedla Němcová.
Premiér a šéf ČSSD Bohuslav Sobotka věří, že Fiala jako předseda ODS přispěje k rozumné komunikaci mezi vládou a opozicí. Stejně tak šéfovi poslanců ANO Jaroslavu Faltýnkovi připadá Fiala z občanských demokratů „takový nejnormálnější“. Jak Fiala, tak další delegáti přitom hnutí Andreje Babiše ve svých projevech nešetřili, podle nich jim nejvíce ubírá voliče. názory

***

Jak se změní výkonná rada Kongres ODS v Olomouci odsouhlasil zásadní změnu stanov. Výkonná rada strany bude mít oproti současným asi čtyřiceti členům napříště jen dvacet. Na novince prodělají hlavně velké regiony, jako třeba Praha, protože ztratí dosavadní vliv. V orgánu bude mít každý kraj vždy jen po jednom zástupci. Součástí rady bude grémium, tedy nejužší vedení. Vedle toho nově vznikne republikový sněm, ve kterém budou předsedové všech oblastních a regionálních organizací.

Nové vedení ODS předseda: Petr Fiala exministr školství první místopředseda: Jan Zahradil europoslanec místopředsedové: Martin Kupka starosta středočeské obce Líbeznice Martin Novotný primátor Olomouce Evžen Tošenovský europoslanec Miloš Vystrčil senátor

Přílohy