ODS má v klubu 18 senátorů

25.10.2018

prahatv.eu | Rubrika: PRAHA | Strana: 0 | autor: David Wilczek


Senátorský klub ODS bude mít 18 členů, stejně jako klub Starostů. Občanské demokraty posílili dosavadní senátor Ivo Valenta (za Soukromníky) a nový senátor Ladislav Faktor (nezávislý). Nejvyšší představitelé ODS uvedli, že trvají na jediném kandidátovi na post předsedy senátu, a to na Jaroslavu Kuberovi.

Senátorský klub ODS získá pod svá křídla další 2 členy - Ivo Valentu a Ladislava Faktora. Podle vedení klubu mají k myšlení Občanských demokratů nejblíže.

"Pokud se podíváte na historii pana Faktora, případně hlasování pana Valenty, které se týká zejména návrhů zákonů, tak se ukáže, že jsou názorově k nám nejblíže z hlediska prosazování pravicové politiky a toho vidění světa, které je nám blízké," řekl Miloš Vystrčil, místopředseda senátorského klubu.

Podobně se na situaci dívá i samotný senátor Ivo Valenta, který zastupuje Slovácký region.

"Zcela přirozené bylo, že jdu do klubu, který posílil a kde i tomu Slovácku mohu přinést větší prospěch," řekl Ivo Valenta, senátor ČR.

Senátor Ivo Valenta se chce v následujících letech zaměřit na zmírnění zákazu pití alkoholu cyklistů a vodáků a prosadit toleranci půl promile. Zároveň srovnat lékařské úhrady, které jsou v každém kraji jiné.

"Chtěl bych s kolegy senátory dát ústavní stížnost na diskriminaci lékařských úhrad za lékařskou péči a úhradových vyhlášek. To chystáme na měsíc prosinec, že bychom chtěli takovou ústavní stížnost podat, protože skoro všechny kraje mají různé sazby," řekl Ivo Valenta.

V tuto chvíli mají senátorský klub ODS a klub STAN stejný počet členů, tedy 18. Musí se tak domluvit, kdo bude předsedou Senátu.

"Jaroslav Kubera, si myslíme, že nejlépe vyhovuje těm kritériím, která by měl splňovat předseda Senátu. O tom, že bychom navrhovali někoho jiného, neuvažujeme," řekl Miloš Vystrčil.

Oba kluby mají na dohodu čas do 14. listopadu, než začne ustavující schůze Senátu pro další funkční období.

článek na webu

Přílohy